Συλικιώτης: Άρχισεν η εξέταση των αιτήσεων

Στο τελευταίο στάδιο οι επαφές για το σχέδιο ανάπτυξης  της Νoble Energy.- 

Ακολουθούνται οι πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας όσον αφορά τη διαδικασία του β γύρου αδειοδότησης των τεμαχίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις παραπέμφθηκαν με δική του επιστολή από την Παρασκευή στην Πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που είναι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου. 

Ο κ. Συλικιώτης είχε κληθεί κατά το διάλλειμα των εργασιών της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ να σχολιάσει τί γίνεται με την εκκρεμότητα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορά την νομοθεσία για το συγκεκριμένο θέμα. Μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία, την οποία ακολουθούν μέχρι να καταλήξει το ζήτημα μέσω της νομικής οδού, πρόσθεσε, καθορίζεται η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και ''απ' ότι γνωρίζω θα ξεκινήσει σύντομα η αξιολόγηση, μαζί με τη συμβολή βεβαίως των τεχνοκρατών μας, των εμπειρογνωμόνων και των συμβούλων του κράτους''.

Οπως έχει ήδη δημοσιευθεί, σημείωσε, η αξιολόγηση για τον β γύρο, όπως έγινε και στον β γύρο, θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. ''Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσδιορίζουμε στις εταιρείες όταν κάνουμε διαδικασίες που είναι ανοικτές και διαφανείς''.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ στη Γενική Ελέγκτρια για παρατυπίες στο θέμα του τερματικού, ο κ. Συλικιώτης είπε πως όταν είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία ''θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν αυτές οι παρεμβάσεις. Ηδη στάληκαν οι όροι για τις προσφορές στις πέντε εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί''. Οι όροι διαμορφώθηκαν και με την παρέμβαση του γραφείου της Γενική; Λογίστριας, σημείωσε, καθώς έγιναν συσκέψεις με την τεχνική επιτροπή. Η Γενική Ελέγκτρια, είπε, έστειλε γραπτώς εισηγήσεις και ''υιοθετήθηκαν μέχρι το τελευταίο ν''.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει ισραηλινά δημοσιεύματα για δυσαρέσκεια της Noble energy έναντι της Λευκωσίας, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι δεν έχει ο ίδιος καμιά τέτοια ένδειξη. Θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η εταιρεία, συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την Noble. ''Είμαστε στο τελευταίο στάδιο των επαφών, έχουν παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξης, θα τους αποστείλουμε κάποια ερωτήματα και ελπίζω μέχρι το τέλους αυτού του μήνα να έχουμε τις εκθέσεις της ομάδας επαφής''.

Η ομάδα επαφής με την Noble, εξήγησε, είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τεσσάρων Υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας), η ομάδα των εμπειρογνωμόνων και η ΡΑΕΚ και να προχωρήσουν μετά σε συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία, με πρώτο στόχο την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο για τις ανάγκες της Κύπρου και στη συνέχεια για τις υποδομές που χρειάζονται για την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Ερωτηθείς εάν είναι παράδοξο το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την εν λόγω εταιρεία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι δεν ξέρει γιατί αυτό αναμενόταν. Σε επαφές με την Noble επίσημα δεν εκφράστηκε ποτέ αυτό το ενδιαφέρον, σημείωσε. Πρέπει να βλέπουμε και τις συνεργασίες που γίνονται, πρόσθεσε λέγοντας πως είναι λάθος να το επικεντρώνουμε ''στην α ή β εταιρεία''. Υπάρχει η επαφή και συνεχίζεται με την εν λόγω εταιρεία, λέγοντας ότι οι ενδείξεις για τον β γύρο είναι αρκετά δυνατές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"