Ελλάδα: Ναυάγιο -Εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Όλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για το ναυάγιο σε όλους τους άλλους, κατηγορώντας αλλήλους ότι θέτουν τις κομματικές σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον του έθνους.

ΑΘΗΝΑ:  Έπειτα από δύο ώρες σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια δεν κατέστη δυνατόν να σχηματισθεί κυβέρνηση και η χώρα οδεύει σε εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, καθώς στο ύστατο ραντεβού των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Τσίπρα και Καμμένου δεν βρέθηκε η χρυσή τομή και οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε ναυάγιο. Από τη σύσκεψη έλειπαν η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε να παραστεί και ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δεν προσκλήθηκε. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σήμερα, στις 13.00 το μεσημέρι,  θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με σκοπό τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών  η 10η  ή 17η Ιουνίου.

Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με πρώτη επιλογή, ως φαίνεται, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Πάνο Πικραμένο. Οι επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων είναι: Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), Παναγιώτης Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο). 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μάς είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ».

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες, δεν το πετύχαμε» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης», στα οποία, όπως τόνισε, είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων». 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τις 7 θέσεις του κόμματος που κατέθεσε στη σύσκεψη, γνωστοποιώντας πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με αυτές, εκτός από το ζήτημα που αφορά τις καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων. 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
«Κάποιες δυνάμεις είχαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πολιτικό δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν έγινε δεκτή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή στις εκλογές για να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας, πρόσθεσε. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε πως «κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν νέες εκλογές ωστόσο είναι αναπόφευκτες και συμπλήρωσε ότι «απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα έρθουν αντιμέτωπα «από τη μία ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου». «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο», πρόσθεσε. «Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το μνημόνιο, στην πραγματικότητα δημιουργούν ένα χειρότερο πρόβλημα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο και ζητεί την παραμονή στο ευρώ. «Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στο παρελθόν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετώπου ελπίδας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε ότι η ΝΔ έβαλε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας «αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και απαιτούνται πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. «Στόχος είναι να μη βρεθούμε διχασμένοι», πρόσθεσε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Έκανε επίσης, λόγο για δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές», το οποίο τέθηκε από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

«Καταθέσαμε πέντε ελάχιστους προγραμματικούς άξονες για να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση σύμφωνη με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βασικότερος από αυτούς η ακύρωση των νόμων για τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων. Τα κόμματα του μνημονίου έθεσαν ένα εκβιαστικό δίλλημμα: ''ή μνημόνιο ή εκλογές'', ελπίζοντας να μας βάλουν στο μνημονιακό μπλοκ. Απαντήσαμε με αξιοπρέπεια, δεν τους κάναμε τη χάρη να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης», πρόσθεσε.

«Αυτοί που κατεδάφιζαν επί δύο χρόνια την κοινωνία, επιμένουν σήμερα να απειλούν τον ελληνικό λαό. Λαός που δοκιμάζεται τόσο σκληρά δεν εκβιάζεται. Είναι η ώρα να ολολήρώσουμε το βήμα που κάναμε στις 6 Μάη, να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της δυνάμεις του χθες και να εκλέξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το χρωστάμε στην Ιστορία», κατέληξε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

» Δηλώσεις έκανε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δεν παρέστη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί», δήλωσε μεταξύ άλλων. Έκανε λόγο ξανά για υποκρισία των διερευνητικών εντολών και υποστήριξε πως αυτή τη φορά τίθεται ένα «παλιό δίλημμα με νέα μορφή: κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά». «Οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν», όπως ανέφερε, «αφοπλίζοντας τον λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες». «Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλλήματος» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"