Οι Ελληνικές Εκλογές προβληματίζουν τον Σιαρλή

«Να προσέξει διπλά και τριπλά η Κύπρος».- 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυπριακή οικονομία έκρουσε ο Υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλής, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρo, λέγοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι θετικές ούτε για την Κύπρο. 

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι θετικές ούτε για μας στην Κύπρο αλλά ούτε και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για μας στην Κύπρο χρήζουν ιδιαίτερου προβληματισμού διότι πρέπει να προσέξουμε τυχόν αδυναμίες και λάθη που έχουν γίνει στην οικονομική διαχείριση στην Ελλάδα ούτως ώστε να είμαστε διπλά και τριπλά προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο στην Κύπρο».

Ο Βάσος Σιαρλής έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις λέγοντας ότι «παρόμοιοι κίνδυνοι θα αποφευχθούν εάν όλοι έχουμε συνείδηση της ευθύνης που έχουμε και το τι πρέπει να πράξουμε, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε και να μην διακινδυνέψουμε αυτό που έχουμε σήμερα».

Ο κ. Σιαρλής είπε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική ηγεσία κυρίως όσoν αφορά στα θέματα της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με τον τρόπο δράσης της Κυβέρνησης σε περίπτωση που μία εκ των εμπορικών τραπεζών ζητήσει κρατική επέμβαση για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφορά πρώτιστα τα ΔΣ των τραπεζών και ευχήθηκε ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε να επιτύχουν το στόχο τους.
''Εμείς απλώς βάσει της νομοθεσίας που υφίσταται ετοιμαζόμαστε και ανά πάση στιγμή είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που αυτοί έλθουν σε εμάς και πουν ότι δεν μπορούμε να κατορθώσουμε το τι σχεδιάζουμε τότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε'', είπε.
Ο κ. Σιαρλή δεν συμφώνησε με σχόλια ότι η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να γίνει με ένα τρόπο.

''Η δική μας η προσέγγιση είναι ότι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να επιτευχθεί'', είπε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα οι τράπεζες από μόνες τους να αποταθούν στον μηχανισμό στήριξης, ο κ. Σιαρλή, αφού χαρακτήρισε το θέμα τεχνικό, είπε ότι ''δεν μπορεί να αποταθεί η τράπεζα στο EFSF για ανακεφαλαιοποίηση'', εξηγώντας ότι οι κανονισμοί του EFSF προνοούν ότι αυτό γίνεται από το κράτος το οποίο εποπτεύει τις τράπεζες.

Κληθείς να σχολιάσει απόψεις ότι η Κύπρος θα έπρεπε από μόνη της να αποταθεί στον EFSF προκειμένου να αποφύγει την επιβολή όρων από τον Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε ότι το ΕFSF είναι ένας από τους μηχανισμούς τους οποίους μπορεί κανείς να αξιοποιήσει για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

''Είπα ότι υπάρχει αριθμός επιλογών. Για αυτό το λόγο δεν μπορώ να σας απαντήσω στο ερώτημά σας'', συμπλήρωσε.
Τέλος, ερωτηθείς αν θα αναμένεται η λήξη της προθεσμίας που έχουν οι τράπεζες για επίτευξη της ανεκεφαλαιοποίησής τους ή η Κυβέρνηση θα κινηθεί πιο γρήγορα, ο κ. Σιαρλή είπε το ορόσημο αφορά τις τράπεζες, προσθέτοντας ότι για την Κυβέρνηση το ορόσημο είναι να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα για κρατική παρέμβαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"