Μεγάλη δυναμική για Αναστασιάδη, δείχνει νέα δημοσκόπηση


Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται σ’ έξι σενάρια υποψηφιοτήτων.-  Μόλις τους μισούς ΑΚΕΛικούς συσπειρώνει ο Άντρος Κυπριανού.-  Δεν «τραβούν» οι Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου.-  Υποψηφιότητα ήττας, αυτή του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.- Δυναμικά στην κούρσα ο Γιώργος Λιλλήλας.- 

Άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών προκύπτουν μέσα από δημοσκόπηση  που δημοσίευσε στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδα «Σημερινή» Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη φαίνεται αυτήν τη στιγμή να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη δυναμική και να έχει προοπτική νίκης στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Φεβρουαρίου, ενώ δυναμικά στην κούρσα φαίνεται, επίσης, να βρίσκεται ο Γιώργος Λιλλήκας, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν υποστηρίζεται από κανέναν κομματικό χώρο.

Αντιθέτως, πιθανή υποψηφιότητα από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια δεν φαίνεται να συγκεντρώνει οποιεσδήποτε πιθανότητες επιτυχίας. Επίσης, ούτε μια πιθανή υποψηφιότητα από μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού δείχνει ικανή να κερδίσει τις εκλογές, καθότι δεν τυγχάνει της απήχησης που θα ανέμενε κανείς ακόμα και μέσα στους ψηφοφόρους του κόμματός του.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες υποψηφιότητες του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν και του προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τα δεδομένα ουδόλως ενθαρρυντικά για τους ίδιους μπορούν να θεωρούνται. Πολύ περισσότερο για τον κ. Καρογιάν, μια πιθανή υποψηφιότητα του οποίου δεν γίνεται αποδεκτή ως επιλογή, ούτε καν από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
1) Ποια είναι η γνώμη σας για το Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια;
«ΜΑΥΡΗ» είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με έξι στους δέκα να έχουν είτε αρνητική είτε πολύ αρνητική εικόνα γι’ αυτόν. Πρόκειται για ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 61,6% και είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό, που κατέγραψε η έρευνα της «Σημερινής» τον περασμένο Μάρτιο.
Από το εύρημα αυτό προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε αυτούς τους δύο μήνες δεν κατάφερε ν' αλλάξει την αρνητική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών προς το πρόσωπό του και δικαιολογεί εν πολλοίς τη φημολογούμενη απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως, είτε αρνητική είτε πολύ αρνητική εικόνα για τον Δημήτρη Χριστόφια έχει ένα σχετικά υψηλό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, που ανέρχεται στο 26%.

2) Πώς κρίνετε την εσωτερική διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
ΑΚΟΜΑ πιο αρνητικά κρίνεται η εσωτερική διακυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το αντίστοιχο εύρημα του περασμένου Μαρτίου, αφού το ποσοστό εκείνων που σήμερα την αποτιμούν αρνητικά ανέρχεται στο 66%. Τον περασμένο Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 64%, γεγονός που καταδεικνύει πως καμία από τις κινήσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Χριστόφιας για βελτίωση της εικόνας της Κυβέρνησης στην εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, όπως για παράδειγμα ο μίνι ανασχηματισμός, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, μόλις δύο στους δέκα θεωρούν πολύ καλή την εσωτερική διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, ενώ πέντε στους δέκα την θεωρούν απλώς καλή.

3) Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό;
ΤΗΝ απόρριψη των χειρισμών του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό από την πλειοψηφία των πολιτών επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της «Σ», καθότι ένα 57% τους κρίνει, είτε ως κακούς είτε ως πολύ κακούς. Πρόκειται για ένα ελαφρώς αυξημένο, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο, ποσοστό, όταν αυτό ανερχόταν στο 55%. Της μεγαλύτερης αποδοχής τυγχάνουν οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους, με οκτώ στους δέκα να τους θεωρούν είτε καλούς είτε πολύ καλούς.

Η ανάλογη αποδοχή των χειρισμών του στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ είναι χαμηλή, αφού το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 25,6%. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ένα 15% εμφανίζεται να τους αποδέχεται.

4) Ανεξάρτητα από τον ποιον θα ψηφίσετε στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ποιος πιστεύετε ότι τελικά θα εκλεγεί;
Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη φαίνεται να εμπεδώνεται για τα καλά ανάμεσα στο εκλογικό σώμα ως το φαβορί για να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, αφού σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 47%, εκτιμούν ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως αυτήν τη στιγμή είναι η μοναδική δεδομένη υποψηφιότητα, που υποστηρίζεται μάλιστα από το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου, ενώ η δεύτερη δεδομένη υποψηφιότητα, αυτή του Γιώργου Λιλλήκα, δεν έχει ώς τώρα οποιαδήποτε κομματική στήριξη και θεωρείται ως φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές από ένα 5%.
Ο Νίκος Αναστασιάδης προβάλλει ως το φαβορί των Προεδρικών, σε επτά στους δέκα Συναγερμικούς, ένα στους τρεις ΑΚΕΛικούς, τέσσερις στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς, τέσσερις στους δέκα ΕΔΕΚίτες, και οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος, παρόλο που το δείγμα για τα δύο τελευταία κόμματα είναι πολύ μικρό.
Αναστασιάδης, Χριστόφιας, Λιλλήκας:

Στο υποθετικό σενάριο που υποψήφιοι κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών υποψήφιοι ήταν οι Νίκος Αναστασιάδης, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Λιλλήκας, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ θα ήταν ο νικητής με ποσοστό 37%. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, η υποψηφιότητα Αναστασιάδη διαθέτει το στοιχείο της πολυσυλλεκτικότητας, καθότι τυγχάνει απήχησης σε όλους τους κομματικούς χώρους. Ψηφίζεται από το 76% των Συναγερμικών, το 38% των ΕΔΕΚιτών, το 25% των ΔΗΚΟϊκών, το 33% των οπαδών του Ευρωπαϊκού Κόμματος και από ένα 8% των ΑΚΕΛικών.
Καθόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει η υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα, αφού καταλαμβάνει το 19% του εκλογικού σώματος και, μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν τυγχάνει στήριξης από κανέναν κομματικό χώρο. Ο κ. Λιλλήκας ψηφίζεται από τέσσερις στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς, τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος και από έναν στους δέκα υποστηρικτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Έχει, δηλαδή, η υποψηφιότητά του τη μεγαλύτερη απήχηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Αναστασιάδης, Αντρος Κυπριανού, Λιλλήκας:

ΣΤΟ σενάριο υποψήφιοι να είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Άντρος Κυπριανού και Γιώργος Λιλλήκας, πάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προηγείται στην πρόθεση ψήφου, εξασφαλίζοντας 36%. Αίσθηση προκαλεί και εδώ το ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της εποχής ποσοστό που εξασφαλίζει ο Γιώργος Λιλλήκας, το οποίο ανέρχεται στο 19%, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ περιορίζεται στο 18%. Ταυτοχρόνως, δύο στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν κανέναν από τους εν λόγω υποψηφίους.

Στο σενάριο αυτό η συσπείρωση των Συναγερμικών γύρω από την υποψηφιότητα Αναστασιάδη ανεβαίνει στο 79%, ενώ εντυπωσιακά χαμηλή είναι η συσπείρωση των ΑΚΕΛικών γύρω από την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, αφού ψηφίζεται μόλις από το 54% των ψηφοφόρων του κόμματός του. Από τους υποστηρικτές του ΑΚΕΛ ένα 15% επιλέγει να ψηφίσει τον Γιώργο Λιλλήκα, η υποψηφιότητα του οποίου και σε αυτό το σενάριο τυγχάνει της μεγαλύτερης υποστήριξης από τους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ ο κ. Λιλλήκας αντλεί ένα 8%.

Αναστασιάδης, Χριστόφιας, Ομήρου, Λιλλήκας:
ΣΕ ένα σενάριο πρώτου γύρου με τέσσερις υποψηφίους, τους Νίκο Αναστασιάδη, Δημήτρη Χριστόφια, Γιαννάκη Ομήρου και Γιώργο Λιλλήκα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κόβει καθαρά πρώτος το νήμα, εξασφαλίζοντας 33%.
Απ’ εκεί και πέρα δημιουργείται ένα εύθραυστο σκηνικό ανάμεσα στους κ. Χριστόφια και Λιλλήκα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διατηρεί αυτήν τη στιγμή προβάδισμα 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Ο κ. Ομήρου περιορίζεται στο 8%, την ώρα που ένα 15% των ψηφοφόρων εμφανίζεται να μην ικανοποιείται από κανέναν από τους πιο πάνω υποψηφίους, εξ ου και δεν θα τους ψήφιζε.
Σε αυτό το σενάριο υποψηφιοτήτων η συσπείρωση των Συναγερμικών γύρω από τον Νίκο Αναστασιάδη βρίσκεται στο 76%, ενώ στο 68% είναι η συσπείρωση των ΑΚΕΛικών γύρω από τον Δημήτρη Χριστόφια. Σημαντικές διαρροές παρατηρούνται στην ΕΔΕΚ, όπου μόνο το 36% ψηφίζει Γιαννάκη Ομήρου, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος (τέσσερις στους δέκα).

Αντρος Κυπριανού, Γιώργος Λιλλήκας:

ΜΑΧΗ ανάμεσα στους Άντρο Κυπριανού και Γιώργο Λιλλήκα, για το ποιος θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, θα δινόταν αν ήταν υποψήφιοι, μαζί με τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιαννάκη Ομήρου. Και αυτό, καθότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «καπαρώνει» την πρωτιά έχοντας ένα 34%, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ περιορίζεται στο 8%. Σημαντικό εύρημα σε αυτό το σενάριο αποτελεί η χαμηλή συσπείρωση των ΑΚΕΛικών γύρω από την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, αφού μόλις οι μισοί θα τον ψήφιζαν.
Αντιθέτως, η συσπείρωση των Συναγερμικών γύρω από την υποψηφιότητα Αναστασιάδη ανέρχεται στο 77,5%, ενώ τον ΕΔΕΚιτών γύρω από την υποψηφιότητα Ομήρου στο 36%. Σε αυτό το σενάριο, πρώτη επιλογή για τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ αποτελεί ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ψηφίζεται από το 38% των ΔΗΚΟϊκών. Από το ΔΗΚΟ, ένα 28% «πάει» στον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στον Άντρο Κυπριανού «πάει» ένα 12%.
Χριστόφιας, Λιλλήκας:

ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ ανάμεσα στους Δημήτρη Χριστόφια και Γιώργο Λιλλήκα θα εξελισσόταν το εισιτήριο που θα οδηγούσε έναν εκ των δύο στη δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών, αν στην κούρσα συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μάριος Καρογιάν. Και αυτό, καθότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξασφαλίζει ένα 36%, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ μόλις 3%. Σε αυτό το τετράπτυχο υποψηφιοτήτων, ο κ. Αναστασιάδης συσπειρώνει το 80% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, ενώ εξασφαλίζει 28% από το ΔΗΚΟ, 26% από την ΕΔΕΚ και 32% από το Ευρωπαϊκό Κόμμα.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας συσπειρώνει το 67% των ΑΚΕΛικών, ενώ «παρεισφρέει» σε ένα 15% των ΔΗΚΟϊκών και ένα 12% των ΕΔΕΚιτών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό και αξιοπρόσεκτο εύρημα στο συγκεκριμένο σενάριο, είναι η εξαιρετικά χαμηλή αποδοχή μιας ενδεχόμενης υποψηφιότητας Μάριου Καρογιάν, αφού το 3% θεωρείται και είναι απίστευτα χαμηλό ποσοστό για τον ηγέτη της τρίτης πολιτικής δύναμης του τόπου. Μάλιστα, ούτε καν τους ψηφοφόρους του ίδιου του κόμματός του δεν συσπειρώνει , αφού ο Μάριος Καρογιάν ψηφίζεται μόλις από έναν στους δέκα ΔΗΚΟϊκούς.
Αναστασιάδης , Αντρος Κυπριανού, Καρογιάν, Λιλλήλας:

ΑΝ στις προεδρικές εκλογές υποψήφιοι ήταν οι Νίκος Αναστασιάδης, Άντρος Κυπριανού, Μάριος Καρογιάν και Γιώργος Λιλλήκας, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ κάνει… περίπατο τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας 37%. Ντέρμπι γίνεται η δεύτερη θέση, με τους Γιώργο Λιλλήκα και Άντρο Κυπριανού να την διεκδικούν. Ο κ. Λιλλήκας διατηρεί, πάντως, αυτήν τη στιγμή προβάδισμα 2,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ενώ ο κ. Καρογιάν περιορίζεται στο 3%.
Δύο στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν κανέναν από τους συγκεκριμένους υποψηφίους. Τα σχετικά ευρήματα καταδεικνύουν και εδώ τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας Αναστασιάδη, αλλά και τη χαμηλή συσπείρωση των ΑΚΕΛικών γύρω από την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού (μόλις 50%). Σε ό,τι αφορά τον Μάριο Καρογιάν, μόλις από ένα 6% των οπαδών του κόμματός του ψηφίζεται, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας καταλαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του μέσα από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τύπος: Ποσοτική
Μέθοδος Συλλογής Δεδομένων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Δείγμα: 983 άτομα ηλικίας 18 και άνω με δικαίωμα ψήφου
Χρόνος: 04/05/2012-09/05/2012
Εταιρεία: LS Prime Market Research & Consulting Ltd
Στατιστικό Σφάλμα: (+/-) 3,14%

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"