Μήνυμα αισιοδοξίας από τον νέο Διοικητή της ΚΤ

Ο Δημητριάδης παρέλαβε επίσημα από τον Ορφανίδη.-

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία εντός και εκτός Κύπρου δεν είναι ανυπέρβλητα, έστειλε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι να επανέλθει το συντομότερο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα και της κυπριακής οικονομίας. 

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τη θέση ότι η ενίσχυση τόσο του θεσμού όσο και του ρόλου της ΚΤΚ είναι βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. 

Σε ομιλία του στο προσωπικό και το Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, επιλέγοντας να του αναθέσει ''ένα τόσο σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σήμερα που η κυπριακή οικονομία διέρχεται δύσκολες μέρες και που οι εγχώριες τράπεζές μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις''. 

Εξέφρασε παράλληλα τη βούλησή του να συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών, τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, καθώς και με τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους, ''με γνώμονα πάντοτε το καλό της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον, και μέσα στα πλαίσια του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και των υπόλοιπων προνοιών της σχετικής νομοθεσίας''. 

''Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες – και ιδιαίτερα η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος – δεν είναι οι καλύτερες, ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλω ωστόσο, να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας'', υπογράμμισε ο νέος Διοικητής. 

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα σημερινά προβλήματα και εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα. 

''Με σκληρή δουλειά, με αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, υπευθυνότητα, εντιμότητα και λεπτούς χειρισμούς, τόσο εντός όσο και εκτός της Κύπρου, οι σημερινές δυσκολίες θα ξεπερασθούν'', τόνισε. 

Αναφερόμενος στο ρόλο των Κεντρικών Τραπεζών σε μια οικονομία, τον χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κάτω από τις σημερινές συνθήκες καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός. 

Οπως είπε, η Τράπεζα μπορεί και έχει καθήκον να διαδραματίσει το δικό της ρόλο στην επίλυση της σημερινής οικονομικής κρίσης. 

''Στόχος μας'', τόνισε, ''πρέπει να είναι να επανέλθει το συντομότερο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς το τραπεζικό σύστημα και της κυπριακής οικονομίας, γενικότερα, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως Κεντρική Τράπεζα''. 

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τη θέση ότι η ενίσχυση τόσο του θεσμού όσο και του ρόλου της ΚΤΚ είναι βασικές προϋποθέσεις για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. 

Απευθυνόμενος στο προσωπικό, είπε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η συνεισφορά όλου του προσωπικού της Τράπεζας είναι σημαντική και πρόσθεσε ότι ''ο κάθε ένας από εμάς έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στην προσπάθεια να ξεπεράσει ο τόπος μας τις δυσκολίες που διέρχεται σήμερα''. 

''Με επαγγελματισμό, εντιμότητα, υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά, σωστή συνεργασία, αλληλοσεβασμό, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα και με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της Τράπεζας, είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή θα φέρει το ποθούμενο αποτέλεσμα'', συνέχισε. 

Ο νέος Διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα διοικήσει την Κεντρική Τράπεζα βασισμένος στις αρχές της χρηστής διοίκησης και τις αρχές διακυβέρνησης που αρμόζει σε μια Κεντρική Τράπεζα, ''την αξιοκρατία, τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού εκεί όπου ο καθένας αποδίδει καλύτερα, το σεβασμό της εργασίας και της προσωπικότητας του κάθε εργαζόμενου''. 

''Αναμένω ότι κι εσείς θα συνεργαστείτε μαζί μου με κύριο σκοπό να φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης με την οποία σας περιβάλλει η Τράπεζα ούτως ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε τους στόχους που εκπηγάζουν από τις θεσμικές ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου'', είπε στο προσωπικό της ΚΤ. 

Συνέχισε λέγοντας ότι η αποτυχία δεν είναι επιλογή, ''γιατί δεν θα είναι αποτυχία μόνο για μας, αλλά θα ισοδυναμεί με αποτυχία για ολόκληρη την Κύπρο''. 

Ευχαρίστησε παράλληλα τον τέως Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη για το ''πλούσιο έργο που έχει επιτελέσει στην Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της θητείας του''. 

''Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η υποδομή που υπάρχει σήμερα στην ΚΤΚ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και τη συμμετοχή της Κύπρου στο Ευρωσύστημα, στο οποίο εντάχθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, οφείλει πολλά στον κ. Ορφανίδη. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί για τον ερευνητικό προσανατολισμό της Τράπεζας, ο οποίος είναι σημαντικό υπόβαθρο για τη χάραξη της πολιτικής της Τράπεζας'', είπε ο νέος Διοικητής. 

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ορφανίδης, ''με το δικό του τρόπο, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εικόνα που έχουμε εκτός Κύπρου ως θεσμός και ως χώρα''. 

''Ας μου επιτραπεί να κλείσω την ομιλία μου με τις ευχές μου για ό,τι καλύτερο στη μελλοντική του σταδιοδρομία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο κ. Ορφανίδης έχει να προσφέρει πολλά ως ερευνητής και τεχνοκράτης οικονομολόγος. Είμαι επίσης σίγουρος ότι οι εμπειρίες που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα του είναι χρήσιμες στη μελλοντική του σταδιοδρομία'', κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"