Πραξούλα: Αέριο ακούμε και αέριο δεν βλέπουμε

Αιχμές για τον χειρισμό της Noble από τον Συλικιώτη.-

Πολλά ερωτηματικά και αιχμές για τον Νεοκλή Συλικιώτη στον τρόπο χειρισμού του φυσικού αερίου αφήνει η πρώην Υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου.
Σε άρθρο της στην προσωπική της ιστοσελίδα, το οποίο υπογράφει ως «μη παραιτηθείσα Υπουργός Ενέργειας», αφήνει αιχμές, για τους λόγους για τους οποίους η Noble Energy δεν έχει υποβάλει αίτηση στο 2ο γύρο αδειοδότησης και δεν έχει κάνει αίτηση για άλλο τεμάχιο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο άρθρο της η κα Αντωνιάδου αναφέρει:

Οι πολυάριθμες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη λήξη του δευτέρου γύρου αδειοδότησης αποτελούν ένα ακόμα ελπιδοφόρο νέο για τον πολύπαθο τόπο μας. Το μεγάλο ενδιαφέρον για αδειοδοτήσεις είχε ήδη διαφανεί από τη συμμετοχή μας στην έκθεση APPEX του Λονδίνου, όπου όλες σχεδόν οι εταιρείες που υπέβαλαν και επίσημα αίτηση πριν λίγες μέρες παρακολούθησαν την παρουσίαση που είχε κάνει η Υπουργός για τις προοπτικές στη Κύπρο και επισκέφθηκαν το περίπτερό μας ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες.

Είμαι για αυτό το λόγο ευτυχής που η σκληρή εργασία που επιτελέσαμε σε συνεργασία με την ομάδα των τεχνοκρατών και την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, τόσο για την ετοιμασία του δευτέρου γύρου αδειοδότησης όσο και για την προβολή του, απέδωσε καρπούς.
Το μεγάλο βέβαια ενδιαφέρον προέκυψε κυρίως λόγω της ανακάλυψης τον Δεκέμβριο του 2011 φυσικού αερίου στην Κύπρο, γεγονός που δημιούργησε βεβαιότητα πια για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο τον περασμένο Δεκέμβρη είχε να κάνει με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα με την οποία κινηθήκαμε ως προς την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης, με τον επαγγελματισμό της εταιρείας που διεξήγαγε αυτή την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Κύπρο-δηλαδή της Noble Energy - καθώς και με την άψογη επικοινωνία και συνεργασία που είχαμε με την εταιρεία.

Προκαλεί για αυτό ερωτήματα το γεγονός ότι η Noble Energy δεν έχει κάνει αίτηση για άλλο τεμάχιο στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ερωτήματα προκαλεί και η αναβολή που φαίνεται ότι αποφασίστηκε στη διεξαγωγή της γεώτρησης αξιολόγησης στο τεμάχιο 12, η οποία –προ της απομάκρυνσης μου- προγραμματιζόταν για το καλοκαίρι του 2012. Προγραμματισμός υπήρχε επίσης και για την διεξαγωγή δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 πριν το τέλος του 2012.

Γιατί έχουν αναβληθεί αυτοί οι συγκεκριμένοι και άμεσοι σχεδιασμοί που μέχρι τις 20 του Μάρτη είχε η εταιρεία? Γιατί έχει μετατεθεί η ημερομηνία του 2016 ως στόχος έλευσης του Κυπριακού φυσικού αερίου στην Κύπρο?

Τα ερωτήματα αυτά είναι ουσιαστικά γιατί πέραν από την ευφορία που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων στον 2ο γύρο αδειοδότησης, το πιεστικό έργο που πρέπει να προωθηθεί σήμερα είναι η έγκαιρη έλευση του Κυπριακού φυσικού αερίου στην Κύπρο για να απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές πανάκριβου και ρυπογόνου πετρελαίου. Και η υλοποίηση αυτού του έργου συνεπάγεται διάλογο και συμφωνία με την εταιρεία η οποία έχει ήδη ανακαλύψει φυσικό αέριο στην Κύπρο στη βάση του συμβολαίου που είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2008.

Αν αποτύχει ο κύριος Συλικιώτης να συνεννοηθεί και να συνεργαστεί με την Noble Energy, θα παραμείνουμε στα ωραία και μεγάλα προεκλογικά λόγια για δημιουργία κρατικών εταιρειών και για άψογες διακομματικές συνεργασίες, αλλά αέριο δεν θάρχεται στην Κύπρο.

Οι καλές σχέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων του Κυπριακού συστήματος και η ομοψυχία μεταξύ του παράλληλου υπερυπουργού και της αντιπολίτευσης που έχουν τώρα επιτευχθεί ως δια μαγείας εξυπηρετούν βέβαια την ενίσχυση των εμπλεκόμενων κομμάτων. Η επικέντρωση όμως στις δημόσιες και άλλες σχέσεις αφήνει την Δημοκρατία και την οικονομία της εκτεθειμένη αναφορικά με την έγκαιρη και ουσιαστική αξιοποίηση της πρώτης ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αφού ο διάλογος με την εταιρεία φαίνεται να μην προχωρεί.

Βέβαια άλλο είναι η ικανότητα διακομματικής συνεννόησης εντός Κύπρου και άλλο η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, όπου φαίνεται ότι δυστυχώς κάποιοι υστερούν. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι με λύπη μου που δεν είδα να πραγματοποιείται το Συνέδριο για την Ενέργεια που είχα προγραμματίσει με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια κύριο Oettinger, για το τέλος του Απρίλη.

Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, μη παραιτηθείσα Υπουργός Ενέργειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη