Αντιστρέφει τα πυρά στον Χριστόφια ο Ορφανίδης

«Πράγματι, απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του...».- Ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων βρίσκεται η Κυπριακή Οικονομία.-
Με μια λέξη απάντησε ο απερχόμενος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στο «απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του», του Προέδρου : «Πράγματι».

Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας για το 2011 ο κ. Ορφανίδης, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι και η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, αυτό όμως, όπως τόνισε, έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος .

Ο κ. Ορφανίδης απαντώντας με στοιχεία στις επικρίσεις της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ανεργία επί διακυβέρνησης Χριστόφια, έφτασε στο ιστορικά υψηλό του 9,4 % και η ανάπτυξη ήταν μηδενική, αφήνοντας μάλιστα σκιές για την ανεξαρτησία του συστήματος και την αξιολόγηση των προσλήψεων.

Ο κ. Ορφανίδης, κληθείς να αναφέρει ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του, απάντησε ότι, το μεγαλύτερο λάθος, ήταν ότι δεν κατάφερε για τρία χρόνια να πείσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την επιδείνωση της οικονομίας και για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Ο κ. Ορφανίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Οικονομία βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεωνΕνώπιον πρωτοφανών προκλήσεων, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που η Κύπρος απώλεσε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ''κρεμόμαστε από μία κλωστή''.

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε τις ευθύνες που αποδίδονται στην ΚΤ σε σχέση με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και δήλωσε ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας δεν σχετίζονται με την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα αλλά στο ότι η Κυβέρνηση δεν ανέτρεψε την ''κακή εικόνα'' των δημοσίων οικονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως το ''πρώτιστο πρόβλημα''.

''Οταν μία χώρα έχει ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα, αυτό το σύστημα είναι πιο επιρρεπές σε προβλήματα όταν τα δημοσιονομικά της χώρας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Και δυστυχώς είναι η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Από το Μάιο του 2011 όταν η Κυβέρνησή μας δεν μπορεί καν να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, ουσιαστικά κρεμόμαστε από μία στιγμή'', είπε.

Απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες ότι δεν απέτρεψε τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, λέγοντας ότι καμία εποπτική αρχή μέσα στην ΕΕ δεν μπορούσε να απαγορεύσει αγορές κυβερνητικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"