Μήνυμα Ρομπάι στην Άγκυρα να σεβαστεί την κυπριακή Προεδρία

Πρόεδρος Χριστόφιας: «Τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Άγκυρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την ΕΕ».-
Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από τη Λευκωσία, με δηλώσεις του στο Προεδρικό μέγαρο,  ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Απευθυνόμενος στην Τουρκία, κάλεσε όλους να σεβαστούν την κυπριακή προεδρία της Ένωσης, καθώς όπως είπε, η προεδρία αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Ο κ. Βαν Ρομπάι σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι «όσον αφορά στην Τουρκία, υπενθύμισα (στον Πρόεδρο Χριστόφια) την ισχυρή στήριξη που ήδη παρείχε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία».

Η Προεδρία, είπε, «είναι ένα βασικό μέρος της Ενωσης μας, βασίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ και πρέπει να τύχει σεβασμού από όλους».

Ο κ. Ρομπάι ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ επιθυμεί την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, καλώντας τις δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, υποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο κυπριακό αλλά και τις απειλές της Τουρκίας για το θέμα των ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων, έστειλε επίσης το δικό του μήνυμα με σαφείς αποδεκτές. «Τα όποια τυχόν προβλήματα δημιουργήσει η Άγκυρα, κατά της διάρκεια της προεδρίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από την ΕΕ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας. 

Οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι λιτότητα και ανάπτυξη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά και θα εργαστεί σκληρά και με συνέπεια για τη διασφάλιση συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος στην κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα με ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Λευκωσία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με την ΕΕ να υιοθετεί βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης του κοινωνικού ιστού της χώρας. 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι επίκεντρο των δικών μας προσπαθειών είναι η αποφυγή ένταξης της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι ο Βαν Ρομπάι έδωσε διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα των Βρυξελλών να βοηθήσουν την Κύπρο εφόσον χρειαστεί.

Ρομπάι στη Βουλή: «Να μείνουμε ενωμένοι για αντιμετώπιση των προκλήσεων».-

Σήμερα βιώνουμε δραματικές στιγμές, στιγμές κρίσης, στον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Κύπρο. Όμως επίσης σήμερα μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μαζί, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσφωνώντας την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται, είπε, για δύσκολους καιρούς. Από το 2008 η Ευρώπη αντιμετωπίζει δύο κρίσεις, την κρίση τραπεζών και την κρίση του χρέους. Έχει πληγεί και η Κύπρος και γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, τόνισε περαιτέρω, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της. 

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις προκλήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι εύρωστα δημοσιονομικά και ανάπτυξη είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε τη σημασία «να μείνουμε ενωμένοι» για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βαν Ρομπέι στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία και στις διαπραγματεύσεις για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ που θα κατευθύνει η Κύπρος.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας θύμισε την υποστήριξη που ήδη παρείχε το Συμβούλιο στην Κυπριακή Προεδρία.
Η Προεδρία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είναι για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Βαν Ρομπέι έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και αναγνώρισε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις, ενώ υπέδειξε ότι δεν θα λυθεί με ένα θαύμα. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του προβλήματος. 

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε τον κ. Βαν Ρομπέι για την επιθυμία της Βουλής προς την κατεύθυνση της οργάνωσης μιας πετυχημένης Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Προσδοκούμε στη συνέχιση μιας αγαστής συνεργασίας με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», είπε.

Ο κ. Ομήρου, αφού τόνισε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια κρίσιμη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ότι η λιτότητα ως πολιτική από μόνη της δεν αποτελεί την απάντηση στην κρίση. 

Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί μια ευρωπαϊκή πολιτική σε συνάρτηση και με παράλληλες εθνικές πολιτικές, που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της Κυπριακής προεδρίας, οι οποίες όπως ανέφερε, αποτελούν συνδυασμό των κληρονομούμενων από προηγούμενες Προεδρίες θεμάτων, ζητημάτων που θα προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα λοιπά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες εξελίξεις και σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την προεδρεύουσα χώρα. 

Κυριότερο θέμα, όπως είπε ο κ. Ομήρου, είναι η διαπραγμάτευση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, για το οποίο θα αναζητηθεί πολιτική συμφωνία, που να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι προσηλωμένη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αρχές και αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Κάλεσε την Αγκυρα να συνεργαστεί ουσιαστικά, συμμορφούμενη με το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις, που, ως κάθε άλλη υποψήφια για ένταξη χώρα, ανέλαβε έναντι της Ενωσης και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να απολαύσουν τα ωφελήματα που προκύπτουν από την ένταξη της χώρας μας στην Ενωση. 

«Ελπίζουμε ότι η λογική θα επικρατήσει της αλαζονείας της ισχύος και ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα απαιτήσει και θα έχει τον προσήκοντα σεβασμό. Η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πιο διαπραγματεύσιμα στην Ευρώπη ούτε βέβαια και στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"