Η ΠΕΟ γιόρτασε την Εργατική Πρωτομαγιά

Επικρίσεις στην αντιπολίτευση από Αντρο Κυπριανού και Πάμπη Κυρίτση. 

Οι αγώνες του κυπριακού εργατικού κινήματος είναι άρρηκτα δεμένοι με τους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ακέλ Αντρος Κυπριανού, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Πεό για την Πρωτομαγιά. Ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι η Πρωτομαγιά τιμάται από όλους, από το Ακέλ στην πράξη και από άλλους, πρόσθεσε, δυστυχώς μόνο στα λόγια. Ορισμένοι, πρόσθεσε, εμφανίζονται υπερ-προστάτες των εργαζομένων αλλά ο τίτλος δεν τους αρμόζει αν αναλογιστεί κανείς τις πρόσφατες ενέργειές τους στη βουλή όπου μεταξύ άλλων σταύρωσαν κονδύλια για την υγεία, άφησαν απλήρωτους εργαζόμενους στο ΡΙΚ, ενώ ετσιθελικά επιχειρούν να περάσουν επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι η πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης Χριστόφια και του Ακέλ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την αντίληψη των υπολοίπων και αυτό, είπε, αποδεικνύεται από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συνεπή στήριξη όσων έχουν ανάγκη μέσα από σωστή κοινωνική πολιτική και όχι φιλανθρωπίες.

Ο Πάμπης Κυρίτσης
Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο καθιστούν την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς μέρα έκφρασης της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων, τόνισε ο γενικός γραμματέας της Πεό Πάμπης Κυρίτσης στην εκδήλωση της Πεό για την Πρωτομαγιά. Η βίαιη προσαρμογή των οικονομιών της ευρωζώνης, μέσα από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της απόλυτης κυριαρχίας των αγορών, επεσήμανε ο κύριος Κυρίτσης, αντί να οδηγεί στην σύγκλιση και στην άμβλυνση των ανισοτήτων, αναπαράγει σταθερά την Ευρώπη των πλουσίων και των φτωχών, και εμπεδώνει την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, πρόσθεσε, μεταφέρουν το κόστος των επιπτώσεων στους εργαζόμενους ενώ δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση και στην επάνοδο στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Και στην Κύπρο, σημείωσε ο κύριος Κυρίτσης, υπάρχουν υπερασπιστές των νεοφιλελεύθερων συνταγών.

Είναι αυτοί, είπε, που προσπαθούν να αποδείξουν ότι εμπόδιο για την ανάπτυξη είναι οι μισθοί, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η Ατα, ενώ καταθέτουν συνεχώς προτάσεις για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης και φορολόγηση του εφάπαξ και των ταμείων προνοίας. Ο κύριος Κυρίτσης χαιρέτισε την παρουσία στην εκδήλωση εκατοντάδων Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, τόνισε, διεκδικούν μαζί με τους ελληνοκύπριους εργαζόμενους, ειρήνη, επανένωση της πατρίδας μας και προκοπή για όλους.

Μεχμέτ Σείς
Μιλώντας στην εκδήλωση της Πεό ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας Ντεβίς, Μεχμέτ Σεϊς τόνισε ότι είμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων δεν υπολογίζονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ενώ μια χούφτα πλουσίων, αυξάνει τα κέρδη της, δημιουργείται ένας ολόκληρος στρατός ανέργων και παράλληλα η πείνα, η ανεργία και η μετανάστευση μεγαλώνουν σαν μια ανίατη ασθένεια. Ο Μεχμέτ Σεϊς επεσήμανε ότι είναι εφικτός ένας κόσμος ελεύθερος χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.

Οι Κύπριοι εργαζόμενοι, είπε, θα μπορέσουν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματά τους, αλλά και να επεκτείνουν τους ταξικούς τους αγώνες μόνο με την λύση του κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης ότι η λύση στην Κύπρο θα είναι μια Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κύπρος, με αφοσίωση στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και στα σημεία όπου υπήρξαν συγκλίσεις το προηγούμενο διάστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"