Αισιοδοξούν οι Ενδιάμεσοι ότι σήμερα θα συμφωνήσουν


Προσπάθειες στο παρασκήνιο για χρυσή τομή στο Πρόγραμμα και στον υποψήφιο.- Στην αναμονή το ΑΚΕΛ.-

Οι ηγεσίες των Κομμάτων του Ενδιάμεσου Χώρου – ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι -  συνεχίζουν σήμερα τη σύσκεψη που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, με σκοπό να λύσουν όλες τις διαφορές που είχαν προκύψει για Κοινό Πρόγραμμα και ιδιαίτερα στο θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται με δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, σε ότι αφορά την κατάληξη σε συμφωνία  τόσο για το Πρόγραμμα όσο και για εξεύρεση κοινού υποψηφίου για τις ερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Αισιοδοξία Ομήρου 
Αισιοδοξία ότι στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρξε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για ουσιαστικό πρόβλημα, «δεδομένου ότι συμφωνούμε στο περιεχόμενο της λύσης, δεδομένου ότι συμφωνούμε στις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση προκειμένου αυτή η λύση να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό Ελληνισμό, προκειμένου να είναι αποδεκτές από τις συνιστώσες αυτής της προσπάθειας».
Ανέφερε πως θέλει να επαναλάβει «ωρίς πατερναλιστικές προσεγγίσεις πως αυτές οι κρίσιμες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός επιβάλλουν ως ιστορική και εθνική υποχρέωση για τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, και την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών, να καταθέσουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, χωρίς να συμπεριφέρονται ηγεμονιστικά προς άλλες πολιτικές δυνάμεις».

ΕΥΡΩΚΟ: Θα συνεχίσουμε… 
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του στη Βουλή τόνισε ότι η προσπάθεια για τη συγκρότηση της συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα συνεχιστεί, όσα προβλήματα και αν προκύψουν.
Παράλληλα, ο κ. Συλλούρης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα προχωρήσουν ''στην πρόταση τρίτου δρόμου προς τους Κύπριους πολίτες, που δικαιούνται μια σωστή λύση στο Κυπριακό, δικαιούνται αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών''.
Καταλήγοντας ανέφερε πως το κόμμα του θα πάει στην αυριανή συνάντηση με συγκριμένη πρόθεση, για να βρεθεί διέξοδος και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Περδίκης: Μπορούμε να τα βρούμε.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως έχει δοθεί υπερβολική έμφαση σε ένα διαδικαστικό ζήτημα, που αφορά το περίγραμμα του προσχεδίου της συμφωνίας των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και της οικολογίας το οποίο από μόνο του δεν αποτελεί θέμα.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε πως ''την ουσία τα τέσσερα έγγραφα των τεσσάρων κομμάτων σε ό,τι αφορά το κυπριακό είναι τα ίδια'', σημειώνοντας πως ''η μόνη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των τριών κομμάτων (ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων) και του ΔΗΚΟ είναι η σαφής αναφορά στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία''.
Όπως ανέφερε ''υπάρχει στο τραπέζι μια ικανοποιητική διαζευκτική φόρμουλα, η οποία τέθηκε από χθες προς συζήτηση''.

Πρόσθεσε πως το Κίνημά του συμφωνεί με αυτή τη διαζευκτική πρόταση που υπάρχει και απομένει όπως είπε ''να αποδείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι τους ενδιαφέρει πραγματικά αυτή η συνεργασία''.

Είπε ακόμα πως με αυτή τη διαπίστωση θα πρέπει να απευθυνθούν και στους πολίτες, αυτούς που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα, και να πάρουν και τη δική τους άποψη και τη δική τους συμβουλή στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αλλά και στη διαμόρφωση της υποψηφιότητας του ενδιάμεσου χώρου και της οικολογίας.
Στην αναμονή το ΑΚΕΛ.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Βουλευτής, Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη συναντήσεις με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι «με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις διαδικασίες διαλόγου που γίνονται ανάμεσα στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις διεργασίες των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και το θέμα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίες που δεσπόζει των συναντήσεων αυτών, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «για μας σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα και για μας υπήρχε και υπάρχει ένα μόνο δίλημμα».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτό το δίλημμα είναι «είτε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού, είτε μια λύση με οριστικοποίηση της διχοτόμησης αλλά εμείς επαναλαμβάνουμε ότι με κανένα τρόπο δεν βολευόμαστε με την κατοχή και την διχοτόμηση και παραμένουμε συνεπείς στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία, ασφαλώς, θα σέβεται αρχές που έχουν καθοριστεί σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"