Ο Τσίπρας απέρριψε πρόταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για στήριξη του

Σκληρές αντιπαραθέσεις, με τον Σαμαρά να τον καλεί «να συνέλθει» και τον Βενιζέλο «να αφήσει την αλαζονεία» - Εξασφάλισε μόνο μισό ΝΑΙ από τον Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ.-  Δοκιμάζει και ο Βενιζέλος με τις επαναληπτικές εκλογές στο βάθος.-

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έλαβε χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο Παπούλια την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση , και ταυτόχρονα πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν στη Βουλή με προϋπόθεση την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, προβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στην γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση, καλώντας Σαμαρά και Βενιζέλο, μέχρι τις συναντήσεις του μαζί τους, που είναι προγραμματισμένες  για σήμερα το απόγευμα, να έχουν αποστείλει  στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο  επιστολές με τις οποίες να δηλώνουν ότι αποσύρουν τις υπογραφές τους από όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει για τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια.

Ξεκάθαρος για το θέμα των συνεργασιών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του από την Βουλή μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου έλαβε και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι μοναδική περίπτωση να συνεργασθούν Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί του είναι: "Αν έχουν μετανοιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στην ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δεύτερου μνημονίου."

"Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου", τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

- Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συνταξεων

- Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

- Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:

«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία». 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Ο κ. Σαμαράς μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για μετάνοια των δύο πολιτικών αρχηγών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους εταίρους ξεκαθάριζε ότι ο ίδιος θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ουσιαστικά λέει ψέματα ότι αποτελεί φιλοευρωπαϊκή δύναμη και σκοπός του είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, καλώντας τον παράλληλα να το πει ευθέως και να μην κρύβεται. 

Τον κατηγόρησε επίσης ευθέως ότι ουσιαστικά κάνει το παν για να μην σχηματιστεί κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία σέβεται την ετυμηγορία των πολιτών και δεν επιθυμούν εκ νέου εκλογές. Σημείωσε δε ότι το κόμμα του δίνει ψήφο ανοχής ακόμα και σε κυβέρνηση της Αριστεράς, χωρίς τη συμμετοχή δικών του στελεχών, αρκεί να διαφυλάσσεται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή μας στο ευρώ. 

Μάλιστα, τον κατηγόρησε και για τις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας ότι παντού στον κόσμο γίνονται ακόμα και στην Κίνα και δεν μπορεί η χώρα να ξεκινήσει επανακρατικοποιήσεις, αφού λεφτά δεν υπάρχουν για κάτι τέτοιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι απαιτείται από όλους και ιδίως από τις πολιτικές ηγεσίες, η μέγιστη ψυχραιμία, υπευθυνότητα, καλοπιστία και γενναιοδωρία, τα οποία ακόμα δεν έχουν φανεί, όπως σημείωσε. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να είναι μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο Ευρώ. Μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να περιμένει τη συνάντησή τους την Τετάρτη και σαν να τον προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ ουσιαστική, ενώ άφησε αιχμές εναντίον του λέγοντας πως η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσα στην Ελλάδα μεταξύ των κομμάτων με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω με τους εταίρους, με τους δανειστές, με τις αγορές, με τους κερδοσκόπους, με τις πιέσεις, με τα συμφέροντα, με τις απειλές. Σημείωσε δε με νόημα πως "οποιοι θέλουν να διαπραγματευτούν και να διαπραγματευτούν σκληρά προς όφελος της πατρίδας, πρέπει να κρατήσουν την όρεξή τους για εκεί, για το γήπεδο, όχι για εδώ, για τον εσωτερικό διάλογο των κομματικών σκοπιμοτήτων".

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΚΕ
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το ΚΚΕ μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ, οι προτάσεις του κ.Τσίπρα δεν καταργούν το μνημόνιο αλλά ούτε και την δανειακή σύμβαση.

“Με τις δηλώσεις του σήμερα ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους.

Πέρα από το θεμελιώδες γεγονός ότι μία κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τέσσερα – πέντε ζητήματα, αλλά τα πάντα, τα οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε σαν να μην υπάρχουν, το ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

Με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούνται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Παρόλα αυτά παρουσίασε ως φιλολαϊκή διέξοδο ορισμένες που συγκαλύπτουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως είναι η «Στρατηγική ΕΕ 2020», πολιτικές που είναι ενσωματωμένες και στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση.

Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα λένε σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του χρέους. Παράλληλα αυτές οι προτάσεις αφήνουν ανοιχτό το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και λυμένα τα χέρια των καπιταλιστών να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα (μισθούς των 400 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α.). Αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Οι εξαγγελίες του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων αποτελούν συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τους περικύκλωσης από τα μονοπώλια.

Οι διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα για «παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική ευαισθησία» αφορούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που οδήγησε ήδη στη βαθιά κρίση και στη χρεοκοπία του λαού, ενώ κλείνουν τα μάτια απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις συνέπειές της για τη φτωχή αγροτιά.

Η αποσιώπηση κάθε αναφοράς στις μόνιμες συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ χαρακτηριστική της υπόκλισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα περιπλέξει και θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Ο λαός πρέπει να πάρει διαζύγιο απ’ όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό «ευρωμονόδρομο», είτε φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο.

Η μάχη κρίνεται πρώτα απ’ όλα μέσα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην ΕΕ. Εξάλλου ο περιβόητος «ευρωπαϊκός άνεμος» που δήθεν φέρνει ο Ολάντ, δεν αφορά τους λαούς, αλλά την αντιπαράθεση των μονοπωλίων κάθε χώρας για κυριαρχία.”

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΒΕΛΗ

Η συνάντησή τους κράτησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί, να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση αριστεράς με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε αριστερή κυβέρνηση και όχι για συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την διερευνητική εντολή στο όνομα της κοινωνίας, που ζητάει λύση και επανέλαβε την θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών, ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του για απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται και πρόσθεσε ότι το κόμμα του, με τη θέση αυτή συμβάλλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.


Σήμερα  Τετάρτη ο κ.Τσίπρας θα δει:

- Στις 5 το απόγευμα τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
- Στις 6 το απόγευμα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο.
- Στις 7 το απόγευμα τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"