Συζήτηση για τον τουρισμό Υπ.Εμπ-ΠΑΣΥΞΕ-ΚΟΤ


Ελπίδες στη δραστηριοποίηση της Triple Five.-
Τα θέματα που άπτονται του τουρισμού, με βασικότερα αυτά της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά και το θέμα της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση μεταξύ Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη και του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ, παρουσία αντιπροσωπείας του ΚΟΤ.

Ο κ. Συλικιώτης έστειλε δήλωσε ότι συλλογικά λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο τομέας του τουρισμού να ξεπεράσει τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον της Triple Five για μεταφορά τουριστών στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης είπε πως ο ΚΟΤ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους της εταιρείας για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Αλέκο Ορουντιώτη, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναμένονται στην Κύπρο περί τα τέλη Μαΐου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε πάρα πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση με τον ΠΑΣΥΞΕ και σημείωσε πως ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου.
«Είχα τις προηγούμενες βδομάδες συναντήσεις με τον ΚΟΤ και ενημέρωσα για την ανάγκη να υλοποιηθεί ο πενταετής στρατηγικός προγραμματισμός που έχει ο ΚΟΤ με πάρα πολλά μέτρα. Χρειάζεται να υπάρξει μια ριζική αναδιάρθρωση και στον τρόπο λειτουργίας του ΚΟΤ», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Αναφορικά με το πρόβλημα της εποχικότητας, ο κ. Συλικιώτης είπε πως οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν αφορούν την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων της Κύπρου και την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίων.
«Ενημέρωσα το Συμβούλιο του ΠΑΣΥΞΕ για αποφάσεις και μέτρα που έχουν παρθεί τις προηγούμενες βδομάδες σε συναντήσεις που είχα με τους συναρμόδιους Υπουργούς, την Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων», είπε και πρόσθεσε: «Ηδη για κάποιες χώρες και κάποιους προορισμούς έχουν παρθεί αποφάσεις ή γίνονται ενέργειες και για να αυξηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις αλλά και για να απλοποιηθεί η διαδικασία σε θέματα θεωρήσεων διαβατηρίων».

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι ο τουρισμός χρειάζεται μια συνεχή εγρήγορση. «Ζούμε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, χρειάζεται από τη μια να ψάχνουμε και νέες αγορές, να παίρνουμε μέτρα για να έχουμε νέες αγορές, αλλά και να βελτιώσουμε το τουριστικό μας προϊόν».
Ανέφερε περαιτέρω πως προηγουμένως λήφθηκαν κάποια μέτρα κυρίως υπό τη μορφή των οικονομικών κινήτρων προς τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Σήμερα συζητούμε νέα τέτοια μέτρα και επίσης το ότι προχωρούν έργα όπως οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ και άλλα έργα που έχουν να κάνουν με θεματικό τουρισμό, θα βοηθήσει να διευρυνθεί και να επεκταθεί χρονικά η τουριστική περίοδος».

Εστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι ο τουρισμός ως ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας, αντιμετώπισε δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια αλλά παίρνουμε μέτρα για να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες με έναν τρόπο συλλογικό. «Είμαστε σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι ζούμε σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον με άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, και για αυτό πρέπει αυτή η συνεργασία του κράτους, με τον ιδιωτικό τομέα, με τον ΠΑΣΥΞΕ και τους άλλους φορείς, να είναι συνεχής ώστε να μπορούμε να παίρνουμε τα μέτρα στην ώρα τους και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε από τον ΠΑΣΥΞΕ το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας του ΚΟΤ, και κατατέθηκε πρόταση, η οποία δεν είναι καινούργια, για δημιουργία Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

«Αυτές οι προτάσεις θα μελετηθούν», είπε και σημείωσε πως έδωσε ήδη οδηγίες για πραγματοποίηση σύσκεψης του ΚΟΤ, του ΠΑΣΥΞΕ και άλλων συνδέσμων, «για να δουν κατά συγκεκριμένο τρόπο και να μελετήσουν ώστε να προωθηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν και για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του ΚΟΤ και για την ίδρυση Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε πως ο Υπουργός τούς έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή κατατόπιση για κάποιες εξελίξεις πρόσφατες, οι οποίες βρίσκουν τον Σύνδεσμο απόλυτα ικανοποιημένο.

«Δύο είναι τα βασικά κεφάλαια, το θέμα της ανταγωνιστικότητας και το θέμα της εποχικότητας. Αντιμετωπίζοντας αυτά τα δύο αποτελεσματικά ικανοποιητικά, πιστεύω ότι βάζουμε και φρένο στην ανεργία, προωθούμε την ανάπτυξη και δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας», είπε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με βάση και με προηγούμενη εμπειρία που είχε με τον κ. Συλικιώτη, τα θέματα που θίγονται παίρνουν το δρόμο τους και τροχιοδρομούνται λύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως ένα θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση ήταν το πώς μπορεί να αποτελέσει η κυπριακή Προεδρία μια καλή ευκαιρία προβολής της Κύπρου, τόσο ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως ενός τόπου στον οποίο μπορεί κάποιος ευχάριστα και ωραία να γνωρίσει την κυπριακή κουλτούρα.
Ο κ. Συλικιώτης ερωτηθείς σε ποιες χώρες συζητείται η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων είπε πως πρώτα από όλα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της περιοχής μας που συνιστούν νέους προορισμούς. Το ίδιο ισχύει και για την απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης διαβατηρίων, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την Triple Five, είπε πως ο ΚΟΤ βρίσκεται σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία, μετά από οδηγίες του ιδίου, για να συζητήσει με συγκεκριμένο τρόπο το πώς παίρνει σάρκα και οστά το ενδιαφέρον της Triple Five, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον με τον τουριστικό τομέα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση για την Triple Five, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης είπε πως μετά την επίσκεψη που είχε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας στην Κύπρο, ακολούθησε επαφή αξιωματούχων της Triple Five με αξιωματούχο του ΚΟΤ στη Νέα Υόρκη.
«Ακολούθησε απευθείας επαφή με τα γραφεία του ΚΟΤ στη Λευκωσία. Συναποφασίστηκε να γίνουν κάποιες από κοινού ενέργειες. Συγκεκριμένα, το άτομο του ΚΟΤ στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε να επισκεφθεί και ήδη επισκέφθηκε το μεγαλύτερο Mall των ΗΠΑ που ανήκει στην Triple Five, σε μια προσπάθεια να εξεύρουμε τρόπους προβολής και διαφήμισης της Κύπρου στα συγκεκριμένα Mall που ανήκουν στην εταιρεία», είπε.
Οσον αφορά το θέμα της καθόδου τουριστών μέσω της Triple Five στην Κύπρο, ο κ. Ορουντιώτης είπε πως είναι ένα πολύ μεγαλύτερο θέμα «για το οποίο έχουμε συνεννοηθεί με την εταιρεία ότι πολύ σύντομα θα επισκεφθούν την Κύπρο αξιωματούχοι τους και θα δούμε πλέον με ποιο τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί πλέον αυτός ο σχεδιασμός της Triple Five».

Ερωτηθείς αν έχουν ζητήσει κάποιες ελαφρύνσεις και κάποια κίνητρα ώστε να φέρουν στην Κύπρο τουρίστες, είπε πως δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο. «Περιμένουμε την επίσκεψη τους στην Κύπρο ακριβώς για να συζητήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Η επίσκεψη των εκπροσώπων της Triple Five στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαΐου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"