Δεν τα κατάφερε ο Σαμαράς, σήμερα δοκιμάζει ο Τσίπρας

Θα επιδιώξει να αποσπάσει βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.- Πιθανότερη λύση οι νέες εκλογές σε ένα μήνα.-

ΑΘΗΝΑ: Ούτε μισή ημέρα δεν κράτησε στα χέρια του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και την επέστρεψε άπρακτος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενωρίς το βράδυ. Ο Αντώνης Σαμαράς εισέπραξε ΟΧΙ από όλα τα κόμματα και ένα μισό ΝΑΙ από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, το οποίο βεβαίως δεν ήταν αρκετό για να σχηματισθεί κυβέρνηση εφόσον τα δύο κόμματα διαθέτουν μαζί μόνο 149 έδρες.

Όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό Μέγαρο σήμερα στις δύο το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπούλια για να παραλάβει την εντολή, ως αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος.

Όπως διαφαίνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων ούτε ο Τσίπρας φαίνεται να έχει προοπτικές επιτυχίας, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει συνεργασία με τα αριστερά κόμματα, όμως η Αλέκα Παπαρήγα έχει διακηρύξει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμμίαν κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παρατηρητές ο Τσίπρας θα επιδιώξει να εξαντλήσει τον χρόνο των τριών ημερών που του παρέχει ο Κανονισμός, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει τους 151 που απαιτούνται.

Αν και η προσπάθεια Τσίπρα αποτύχει, την εντολή θα λάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι πιθανότητες όμως να σχηματίσει αυτός κυβέρνηση είναι μικρότερες και από τους δύο προηγούμενες.

Με αυτά τα δεδομένα, πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν βέβαιη την προσφυγή σε νέες εκλογές, γύρω στις 10 Ιουνίου.
Αναφέρεται επίσης ότι η προσφυγή σε νέες εκλογές είναι επιδίωξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ, με την ελπίδα ότι,η απειλή της ακυβερνησίας που θα έχει δημιουργηθεί, θα βοηθήσει τα δύο κόμματα να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας «οι δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Σαμαράς δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία για τη χώρα», πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στην επιλογή του ελληνικού λαού είπε: «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο αυτά που έδιωξε ο ελληνικός λαός από την πόρτα την Κυριακή το βράδυ». 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε συννενόηση με τις δυνάμεις της Αριστερας, ενώ κάλεσε τόσο τις ηγεσίες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων όσο και την ηγεσία της Ευρώπης να μην προσπαθήσουν να σημιουργήσουν κλίμα «τεχνητών εκβιασμών». «Η πολιτική της λιτότητας την Κυριακή το βράδι απορρίφθηκε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"