Ρομπάι στη Βουλή: «Ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις»

«Το φυσικό αέριο μοχλός προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης του Κυπριακού».-

To ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στις προσπάθειες για λύση και επανένωση ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προσφωνώντας το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βαν Ρομπάι έκαμε αναφορά στην ομιλία του, εκτός από τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης και τερματισμό της διαίρεσης, στις απειλές της Αγκυρας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικότερα την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αφού εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση και αφού διαβεβαίωσε για τη στήριξη που ο ίδιος και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχουν προς αυτή τη κατεύθυνση, απηύθυνε έκκληση και προς τις δύο πλευρές να επιδείξουν πολιτική βούληση και πνεύμα συμβιβασμού για τερματισμό της διαίρεσης.

Ανέφερε ότι 38 χρόνια είναι πολλά και ότι αναγνωρίζει πως ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί η κατάσταση αμέσως μετά την εισβολή, αλλά αν τίποτε δεν αλλάξει, τότε θα εξακολουθήσει η κατάσταση να είναι δύσκολη και το 2025.

«Κανείς δεν πρέπει να είναι όμηρος του παρελθόντος, μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό μέλλον», σημείωσε, λέγοντας επίσης ότι «η παρούσα κατάσταση δεν είναι επιλογή και τώρα είναι η ώρα για να αναληφθεί δράση».

Ο κ. Ρομπέι αναφέρθηκε στον ιστορικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Γερμανία και Γαλλία μετά από αλλεπάλληλους πολέμους, ο οποίος βασίστηκε στην ιδέα της συνεκμετάλλευσης του άνθρακα και του χάλυβα.

Σημείωσε ότι τα αγαθά αυτά που οδήγησαν κάποτε σε συρράξεις στην Ευρώπη, μετατράπηκαν από απειλή σε κοινή ευκαιρία την οποία άδραξαν οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο χωρών.

«Βλέπω εδώ μια μοναδική ομοιότητα, απλώς διερωτώμαι- ως ένας ξένος- τώρα που έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ένα καλοδεχούμενο έναυσμα για να αναστραφεί η κατάσταση; Οπως Γαλλία και Γερμανία πριν από 60 χρόνια συνενώθηκαν με αφορμή τον άνθρακα, μπορεί στην περίπτωση της Κύπρου, ο διαμοιρασμός και η εκποίηση του αερίου, να αποτελέσει την οδό προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Ο κ. Ρομπέι σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Χριστόφια με την οποία όπως είπε συμφωνεί πλήρως, ότι αυτή η ευλογία της φύσης, μπορεί να αποβεί προς αμοιβαίο όφελος όλων στην περιοχή, ένα κίνητρο για ασφάλεια και ειρήνη.

Σημείωσε ακόμη ότι μια ενωμένη Κύπρος στην ενωμένη Ευρώπη «δεν αποτελεί απλώς ένα όνειρο, αλλά μια ευκαιρία την οποία πρέπει να αδράξετε». 
Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή που θα οδηγήσει σε ένα καινούργιο μέλλον.

Αναφερόμενος στις απειλές της Αγκυρας ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Προεδρία αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό της Ενωσης και πρέπει να τυγχάνει σεβασμού από όλους.

Υπενθύμισε ακόμη την στήριξη που το Συμβούλιο παρείχε στη Λευκωσία τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Ρομπέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα στοχεύσει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της επίτευξης προόδου σε μια σειρά από κεφάλαια, με πρώτο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι το επταετές πρόγραμμα θα δώσει στήριξη σε χιλιάδες επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως είναι η ανάπτυξη, η έρευνα, η επιχειρηματικότητα, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες κ.ά.

«Ο προϋπολογισμός είναι το εργαλείο της Ευρώπης για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για την έξοδο από την κρίση, μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις είναι τα ευρωπαϊκά κράτη να παραμείνουν ενωμένα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Οικονομικό Σύμφωνο, το οποίο και η Κύπρος προσυπέγραψε με άλλα 24 κράτη και το οποίο ο ίδιος αναμένει σύντομα να επικυρώσει το Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Είπε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η δέσμευση, απαιτείται αύξηση των εσόδων, μείωση των δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές. Πρόσθεσε ακόμη ότι μια ισχυρή οικονομία προϋποθέτει φορολογική συμμόρφωση σε μεγάλο βαθμό, ένα ισχυρό οικονομικό πεδίο, μια ελαστική αγορά εργασίας και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής προστασίας.

«Οι επιλογές για το πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά, ανήκει σε εσάς, αυτές όμως οι επιλογές πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

Πάντως ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν.

Σημείωσε στην ομιλία του ότι η κυπριακή οικονομία έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση, αλλά και από την έκρηξη που έπληξε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα μοναδική, λέγοντας ότι η ΕΕ αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και δείχνει την αλληλεγγύη της.

Ο κ. Ρομπέι τόνισε ότι κοινός είναι ο στόχος για παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ ενόσω τηρεί τις δεσμεύσεις της και εξέφρασε την ευχή αυτός να είναι ο δρόμος που θα διαλέξει η νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Είπε ότι οι κίνδυνοι και για την Κύπρο είναι μεγάλοι, καθώς υπάρχουν στενοί δεσμοί των δύο οικονομιών, ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τώρα η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη παρά όταν ξεκίνησε η κρίση, καθώς ο Μηχανισμός στήριξης παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη για αντιμετώπιση της κρίσης.

Ανέφερε ότι η επίτευξη ισχυρών δημόσιων οικονομικών και η ανάπτυξη είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και μακροχρόνια, δεν μπορείς να καταλήξεις στη μια χωρίς την άλλη.

Είπε ότι είναι για το λόγο αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώθηκαν στα δύο αυτά επίπεδα, δηλαδή στην αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για ανάπτυξη και απασχόληση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"