Σε εφαρμογή η πρώτη φάση κρατικοποίησης της Λαϊκής


Σήμερα ο διορισμός από το κράτος 5 μελών του ΔΣ της Τράπεζας – Διεργασίες για διεξαγωγή έρευνας.-

Σήμερα θα ανακοινώνεται ο διορισμός των από πλευράς κράτους μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας. Θα διοριστούν πέντε μέλη του Συμβουλίου.
Ο διορισμός γίνεται σε συνεννόηση του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως προνοεί το Διάταγμα που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Την πρόταση της κυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής.

Σύμφωνα με το διάταγμα και το νόμο περί τραπεζικών κρίσεων ο Υπουργός Οικονομικών έχει τη δικαιοδοσία να διορίσει μέχρι πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των υποψηφίων διοικητικών συμβούλων βρίσκονται πρώην τραπεζίτες, με σημαντική εμπειρία στα τραπεζικά δρώμενα της Κύπρου, δύο ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και ένας οικονομολόγος, στέλεχος κόμματος, για το οποίο αναμένεται να υπάρξει διαφωνία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής..

Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφισθεί τα ονόματα που θα συζητηθούν θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών.
Εντός των επόμενων βδομάδων η Τράπεζα θα ορίσει, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ανεξάρτητο σύμβουλο, που θα καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Μέρος του σχεδίου αποτελεί η μείωση των μισθολογικών και λειτουργικών δαπανών της Τράπεζας την επόμενη διετία, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να παρουσιάσει κερδοφορία.
Σύμφωνα με το διάταγμα η μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού στην Κύπρο θα ανέρχεται κατά μέσον όρο τουλάχιστο στο 12,5% σε ετήσια βάση και θα εφαρμοστεί κλιμακωτά, κατόπιν διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η μείωση στα έξοδα προσωπικού αναμένεται να προσεγγίσει το 10% για το 2012 σε επίπεδο ομίλου σε σχέση με το 2011 και επιπρόσθετα κατά 8% το 2013 ενώ τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν κατά 7% το 2012.
Συνέρχονται, εξάλλου, σήμερα τα συλλογικά όργανα της ΕΤΥΚ.
Αντικείμενο της συνεδρίας είναι η πρόταση της Λαϊκής να προχωρήσει σε κλιμακωτή μείωση των αποδοχών και ωφελημάτων του προσωπικού και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στο μεταξύ, Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Βουλή προτίθενται να προχωρήσουν σε έρευνα για τις ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας, που την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Δεν αποκλείεται οι έρευνες να αγγίξουν και άλλες τράπεζες.

Η Επιτροπή Οικονομικών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Νικόλα Παπαδόπουλο, θα ζητήσει η έρευνα να διεξαχθεί από κοινού, να καλύπτει όλες τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα και να ελεγχθεί ο τρόπος, με τον οποίο λειτούργησαν η εποπτική αρχή και η εκτελεστική εξουσία.

Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για να αποφασισθεί η περαιτέρω πορεία.

Κακή ιδέα χαρακτήρισε την από κοινού έρευνα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, αιτιολογώντας ότι αν προσπαθήσουν οι τρεις εξουσίες να εξετάσουν από κοινού το θέμα του τραπεζικού βατερλό, κατά την έκφρασή του, θα καταλήξει στις ελληνικές καλένδες, καθώς, υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"