Ελλάδα: Χωρίς αποτέλεσμα η προσπάθεια Παπούλια

Αμετάπειστος ο Τσίπρας - Νέος κύκλος επαφών σήμερα.-

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι ολοήμερες χθεσινές διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των Κομμάτων που μπήκαν στην Ελληνική Βουλή στις εκλογές της 6ης Μαίου. 

Οι προσπάθειες του Προέδρου Παπούλια ξεκίνησαν το μεσημέρι με κοινή συνάντηση με τους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο, κατά την οποία ο Τσίπρας επέμενε στη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «εφόσον Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν ας προχωρήσουν χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθησαν χωριστές συναντήσεις του Προέδρου με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων χωρίς να πειταυχθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση στις θέσεις τους, οι οποίες συνοψίζονται  ως ακολούθως:
- Μιχαλολιάκος: Δε συναινώ στην εξαθλίωση της χώρας
- Παπαρήγα: Ο λαός να αναδείξει το ΚΚΕ ισχυρό - Θα καταργήσουμε με νόμο το μνημόνιο.
- Καμμένος: Θέτει ως όρο την απεμπλοκή της τρόικας
- Τσίπρας : ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ συμφωνούν, ας προχωρήσουν χωρίς εμάς!
- Σαμαράς : Έκανα ότι μπορούσα, δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Ευάγγελος Βενιζέλος:Παρά το αδιέξοδο αισιοδοξώ για οικουμενική!Kαταγγέλει τον Τσίπρα για αλαζονεία και για εμμονή σε νέες εκλογές .
- Φ.Κουβέλης :Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας ο Α.Τσίπρας

Κατά την άφιξη του Μιχαλολιάκου στο Προεδρικό Μέγαρο οι δημοσιογράφοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό με το "εγέρθητι" δε σηκώθηκαν από τις καρέκλες τους, ενώ άλλοι κάθησαν στο πάτωμα. Η συνομιλία με τον Κ. Παπούλια διήρκησε περίπου 20 λεπτά ενώ αμέσως μετά ο κ . Μιχαλολιάκος δήλωσε πως δε σκοπεύει να συναινέσει στην εξαθλίωση της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα των λαθρομεταναστών λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Στο μεταξύ ο Κ. Παπούλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή νέα συνάντηση αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς, απαντώτας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ξαναπάνε στο Προεδρικό Μέγαρο "Θα είστε...Δε μπορώ να κάνω χωριό χωρίς εσάς".

Η ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο. Κανείς τους δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το Προεδρικό. Το μόνο που είπε ο Α.Σαμαράς, αρχικά, στους δημοσιογράφους είναι ότι η διαβούλευση συνεχίζεται.

Λίγη ώρα μετά όμως ο Α.Σαμαράς δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται ούτε οικουμενική ούτε δίνει ψήφο ανοχής σε μία νέα κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, καταλήγοντας ''Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ''.

Οι διάλογοι- Τι λέει η ΝΔ


Ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ζητήθηκε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Έγινε δε πάντα σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο ακόλουθος διάλογος:

Αντ. Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.
Αλ. Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα
Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: "στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή".

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωανα με ενημέρωση κύκλων του κόμματος στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση αυτή και στην επιστολή του κ. Παπαδήμου αντέδρασε έντονα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενέργεια του πρωθυπουργού, τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται και σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδήμος ηγείται της κυβέρνησης και έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς ζήτησε την ανοχή των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας, είπε ότι είναι φανερό ότι υπάρχει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι αφού υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση . Αντίστοιχη ήταν και η θέση του κ. Βενιζέλου.

«Ζητάτε από εμάς συμφωνία στο λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματός του, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του ανέδειξε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των Μνημονίων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας, σε άλλες παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ζητούν αδιανόητα πράγματα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους ζητούν ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση.

«Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν έχετε και δεν θα σας την δώσουμε», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε επίσης τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι επιδιώκουν μια εκβιασμένη συναίνεση.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αριστερή κυβέρνηση, κάτι που είναι ανέφικτο.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι για λίγες χιλιάδες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε την πρώτη θέση, αλλά κατηγόρησε στην συνέχεια τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ανέφικτη είναι η δική του στάση, όλο αυτό το διάστημα, καθώς ζητούσε αυτοδυναμία και δήλωνε ότι θα ζητήσει νέες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και τώρα ζητά κυβέρνηση συνεργασίας.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ


Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη “έπεσε” το θέμα απο πλευράς Βενιζέλου για την πληρωμή του ομολόγου σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να μην πληρωθεί, λέγοντας οτι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει default του ομολόγου και όχι της χώρας.

Επι του θέματος αυτού Σαμαράς και Τσίπρας είπαν οτι θα τοποθετηθούν μόλις μιλήσει επισήμως και πάρει αποφάσεις ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Κατα τους ίδους κύκλους, όλοι επέμειναν στις θέσεις τους και πιο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας που είπε στους αρχηγούς: γιατί δεν κάνετε κυβέρνηση εσείς οι τρεις που συμφωνείτε και έχετε 168 βουλευτές” Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος απάντησε οτι δεν είναι αριθμητικό το θέμα, αλλά θέμα πολιτικό και συναίνεσης.

Για την επιστολή Τσίπρα στον Μπαρόζο ο Ευ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε “χλωμή και αδύναμη”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"