Ο Ντάουνερ επιμένει σε πραγματοποίηση Πολυμερούς


Σε εξέλιξη το «πήγαινε-έλα» - Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος της θητείας του.-
Η πολυμερής διάσκεψη παραμένει επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών και αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για την πραγματοποίηση της, δήλωσε χθες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, έπειτα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Η συνάντηση είπε ο Ντάουνερ, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ιδίου και των συνεργατών του για συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Τις προηγούμενες μέρες, είπε, είχαν συναντήσεις οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων με αντικείμενο το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
Στο τραπέζι η πολυμερής

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, δήλωσε ότι η πολυμερής διάσκεψη είναι μέρος της διαδικασίας και μέρος της ημερήσιας διάταξης.
«Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε'', πρόσθεσε.»
Οπως είπε ''προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Προφανώς με τις δυο πλευρές να αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις και των δυο και να περάσουμε μηνύματα προς τη μια και την άλλη'', ανέφερε.
Σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι από τους αξιωματούχους στην ομάδα του στα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν αυτή τη διπλωματία του πήγαινε - έλα και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πετύχουν μια καλή πρόοδο.

Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ είναι ακόμα αισιόδοξος πως μπορεί να συγκαλέσει μια πολυμερή διάσκεψη το καλοκαίρι, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν έχει μιλήσει μαζί τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά η άποψη του ΓΓ όταν είχε συνομιλήσει μαζί του την τελευταία φορά ήταν ότι η πολυμερής πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. ''Είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε'', είπε.

Υπενθύμισε τη θέση της ε/κ πλευράς για επίλυση των εσωτερικών πτυχών πριν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν στην πολυμερή διάσκεψη, ενώ, όπως είπε, η τ/κ πλευρά ήταν πάντα πολύ πιο ενθουσιώδης να γίνει μια πολυμερής διάσκεψη το συντομότερο δυνατό και επιθυμούσε να καθοριστεί μια ημερομηνία άμεσα. ''Ο ΓΓ τα εξετάζει όλα αυτά και θα δούμε τί μπορεί να γίνει'', ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

«Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Χριστόφια έχουν επιτευχθεί πολλά»:

Ερωτηθείς για την απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να μην επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως ο Πρόεδρος του έκανε ξεκάθαρο ότι θέλει να συνεχίσει με τη διαδικασία όσο καλύτερα μπορεί.
''Νομίζω ότι νιώθει και εγώ νιώθω πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του έχουν επιτευχθεί πολλά και θέλει να προσπαθήσει να διατηρήσει τη δέσμευσή του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέχρι την ημέρα που θα τερματιστεί η προεδρία του χρόνου του Φεβρουάριο'', ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

Στα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε, ''εργαζόμαστε στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με οποιονδήποτε είναι ο Πρόεδρος. Αυτό δεν είναι θέμα που αφορά τα Ηνωμένα Εθνη. Ενόσω είναι ο Πρόεδρος, αυτός είναι ο Πρόεδρος. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να είναι ο Πρόεδρος'', ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν εργάζονται στη βάση του αν πιστεύουν πως είτε ο α' ή ο β' θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος.

''Δεν έχουμε ιδέα ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Η δουλειά μας είναι να εργαζόμαστε με τον εκάστοτε Πρόεδρο και είχαμε μια ευτυχή σχέση με τον κ. Χριστόφια την περίοδο που είναι Πρόεδρος και τα ΗΕ εργάζονται πάνω στο Κυπριακό, και προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί του και τους επόμενους εννιά μήνες'', ανέφερε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"