Πολιτικός σεισμός οι εκλογές στην Ελλάδα - Κάλπες-Ηφαίστειο


Αντιμνημονιακά ψήφισε το 65% των Ελλήνων.- Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε δεύτερο κόμμα. Κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιδιώξει ο Τσίπρας.- Σαμαράς και Βενιζέλος δήλωσαν πρόθυμοι για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.-  

ΑΘΗΝΑ: Πολιτικός σεισμός χαρακτηρίστηκαν από πολιτικούς παρατηρητές τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα και τέλος εποχής για το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία μόλις και μετά βίας να συγκεντρώνουν μαζί 32% των ψήφων του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη η θεαματική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο σχεδόν 20% δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, σχηματίζοντας μαζί με τά άλλα κόμματα της αριστεράς μια εντυπωσιακή αντιμνημονιακή πλειοψηφία.

Ωστόσο, παρά την ετυμηγορία της λαϊκής ψήφου,  με βάση το σύστημα κατανομής των βουλευτικών εδρών, φαίνεται από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να κατορθώσουν να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση, έστω και με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μόλις ξεπερνώντας τον απαιτούμενο αριθμό των 150 βουλευτών.

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγελος Βενιζέλος στις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις τους εξέφρασαν βούληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Επτά κόμματα στη Βουλή
Με βάση την πρώτη εκτίμηση του Υπουργείου Εσωτερικών  η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει 109 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 42, σχηματίζοντας μαζί πλεοψηφία μιάς έδρας. Συνολικά επτά κόμματα εισέρχονται στη Βουλή και από τα στοιχεία φαίνεται πως αλλάζουν οι συσχετισμοί, καθώς ως κόμμα αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν 151 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει 50 βουλευτές, οι Ανεξάρττοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου 32, το ΚΚΕ 26, η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή 22, και η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη 19.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής καθώς συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξεως του 2,86%, 2,86% και 2,69% αντίστοιχα.

 Ωστόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΛΑΟΣ εμφανίζουν μία ανοδική πορεία, κάτι που μπορεί να αλλάξει τα ποσοστά αλλά και τις έδρες που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι πρώτες δηλώσεις Σαμαρά
Το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη σύμπραξη των κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό εισηγήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη Λ. Συγγρού, κατά τις πρώτες δηλώσεις του στις 22:40 περίπου.

«Το γεγονός ότι η ΝΔ αναδεικνύεται ως πρώτο κόμμα αυξάνει την ευθύνη της, καθώς καθίσταται ο μοναδικός πυλώνας πολιτικής σταθερότητας και να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με δύο στόχους: Την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του Μνημονίου για να προωθηθεί η ανάπτυξη και η ανακούφιση της κοινωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες δηλώσεις Βενιζέλου 
 «Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τεράστιο εκλογικό κόστος, γιατί ανέλαβε να διαχειριστεί μόνο του την κρίση» ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι: «η μέρα είναι επώδυνη, ξέραμε ότι το τίμημα ήταν μεγάλο. Η ιστορία θα κρίνει».

«Δώσαμε έναν δύσκολο αγώνα λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, ήταν και είναι υποχρέωσή μου να αναγεννήσω την παράταξη. Έχω συνείδηση της ιστορίας και θα κάνω το καθήκον μου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Με βάση τα δεδομένα, είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως την ξέραμε ως σήμερα» είπε ο κ. Βενιζέλος, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν έναντι του Μνημονίου.
Αρχίζουν οι διερευνητικές εντολές
Άμεσα αρχίζουν οι διερευνητικές εντολές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Σήμερα το μεσημέρι εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός κ. Τ. Γιαννίτσης θα παραδώσει τα αποτελέσματα αυτά στον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να τα ανακοινώσει επίσημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του δώσει τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος μπορεί είτε να την καταθέσει αμέσως την εντολή είτε να τη διατηρήσει για τρεις ημέρες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση τότε καταθέτει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί για διερευνητική εντολή τον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και εν συνεχεία εάν και αυτός δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καλείται σε τρεις ημέρες ο αρχηγός του τρίτου κόμματος...
Καμμένος: «Δεν συνεργάζομαι με δοσίλογους»
Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του διατράνωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
«Χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Καλούμε όλους να δουν τις προτάσεις που έχουμε κάνει» δήλωσε αρχικά κ. Καμμένος, ο οποίος αναφερόμενος στις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους».
Όπως χαρακτηριστικά είπε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ «αποτελούν πλέον παρελθόν, δεν είναι επιθυμητοί στη χώρα, ούτε αυτοί ούτε τα αφεντικά τους (...) Αποτελούν μια μειοψηφία που στηρίχθηκε σε πλαστογραφίες και επιθέσεις κάτω από τη μέση. Εμείς είχαμε μόνο τους έλληνες πολίτες».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπογράμμισε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά ζητήματα και το επαχθές του χρέους, επισημαίνοντας πως διαφωνούν στα εθνικά ζητήματα, τα ελληνοτουρκικά καθώς και την παράνομη μετανάστευση.

Τέλος ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν ελπίδα στον ελληνικό λαό και πως ουσιαστικά άλλαξε η Μεταπολίτευση.

Αλ. Τσίπρας: συνεννόηση με τις δυνάμεις της Αριστεράς
Συνεννόηση «πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς» θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κ. Αλέξης Τσίπρας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, λέγοντας πως «μόνη μας δέσμευση είναι ότι θα τιμήσουμε την εντολή που μας δίνει ο λαός πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για ανατραπεί η πορεία του μνημονίου».

Οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο, τόνισε, «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία».

Οι υπογραφές των δύο κομμάτων στο μνημόνιο, τόνισε, «απονομιμοποιήθηκαν και τα κόμματα που το υπέγραψαν είναι μειοψηφία».

Στην περίπτωση που τελικά ΝΔ και ΠαΣοΚ αποκτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή, υπογράμμισε, αυτό «θα οφείλεται σε έναν εκλογικό νόμο που νοθεύει την λαïκή βούληση».

Το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστήριξε, «παρ' ότι φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς, είναι ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ειρηνικής επανάστασης».

«Οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας και αναξιοπρέπειας» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η ευρωπαϊκή ηγεσία -και «ιδίως η κυρία Μέρκελ», όπως είπε- οφείλει να αναγνωρίσει ότι η πολιτική της λιτότητας «έχει υποστεί συντριπτική ήττα».

«Ο λαός έδωσε εντολή να ξημερώσει νέα ημέρα χωρίς μνημόνια» τόνισε. Τα κόμματα που υπέγραψαν το μνημόνιο, τόνισε, «αποτελούν μειοψηφία, οι υπογραφές τους απονομιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία». «Ο λαός μας πλέον κατανοεί ότι η εθνική σωτήρια δεν περνάει από τα μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"