Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι μονογονεϊκού επιδόματος

Διαφοροποιούνται τα κριτήρια.- 
Διπλασιάζεται ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος μονογονιού από πέντε χιλιάδες που είναι σήμερα σε δέκα χιλιάδες σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών νόμο, το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής είπε ότι η Επιτροπή «συζήτησε σήμερα τον περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών νόμο που ουσιαστικά μεταφέρει το επίδομα μονογονιού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων και ξεχωρίζει το επίδομα του μονογονιού από το δημόσιο βοήθημα».

Όπως είπε, «στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να είναι πιο διευρυμένα αλλά και πιο στοχευμένα τα κριτήρια».
Εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα¨, με βάση τον παλιό νόμο, επίδομα μονογονιού δικαιούνταν και έπαιρναν πεντέμισι χιλιάδες οικογένειες, ενώ με τον νέο νόμο ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τις δέκα χιλιάδες άτομα».

Ανέφερε ότι «είναι μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση που γίνεται και ουσιαστικά ο νέος νόμος έρχεται να καλύψει κάποια κενά, αδυναμίες και στρεβλώσεις που υπήρχαν στον παλιό νόμο και δίνει τη δυνατότητα και σε μονογονεϊκές οικογένειες να παίρνουν το επίδομα μονογονιού, κάτι που προηγουμένως δεν γινόταν».

Στον προηγούμενο νόμο, πρόσθεσε, «μια μονογενεϊκή οικογένεια η οποία είχε καταθέσεις πέραν των οκτώμισι χιλιάδων ευρώ δεν δικαιούτο να πάρει επίδομα μονογονιού. Αυτό πλέον διαγράφεται και συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά ότι μια οικογένεια δικαιούται επίδομα μονογονιού εάν τα περιουσιακά της στοιχεία, ακίνητης ιδιοκτησίας ή καταθέσεων, είναι μέχρι ενός εκατομμυρίου διακόσιων χιλιάδων ευρώ».

Ανέφερε, επίσης, ότι «μια άλλη στρέβλωση που παρουσιάζεται ήταν ότι όταν κάποιος μονογονιός έπαιρνε ανεργιακό επίδομα ή επίδομα ασθένειας το ποσό εκείνο υπολογίζετο ολόκληρο για σκοπούς εισοδημάτων με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να αποκόπτεται το επίδομα μονογονιού».
Με βάση το νέο νόμο, συνέχισε, «το 50% του μισθού υπολογίζεται για σκοπούς παροχής του επιδόματος μονογονιού», προσθέτοντας ότι «εισάγονται επίσης εισοδηματικά κριτήρια με βάση και το νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2011».

Εξήγησε ότι «για ένα εισόδημα μονογονεϊκής οικογένειας μέχρι 39 χιλιάδες ευρώ θα παρέχεται πλήρως το επίδομα, ενώ πέραν των 39 χιλιάδες θα υπάρχει μια κλιμακωτή παροχή του επιδόματος».

Με βάση το νόμο, είπε, « η μεταφορά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει από την 1η Ιουνίου του 2012 και θα καταβάλλεται πλέον το επίδομα από το Υπουργείο Οικονομικών». 

Ο κ. Φακοντήξς είπε ότι «ζητήσαμε από τα δύο Υπουργεία να μας καταθέσουν γραπτώς ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα και δεν θα παρουσιαστεί κανένα κενό και καμία αδυναμία όσον αφορά την παροχή του επιδόματος μονογονιού, τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των οικογενειών που έπαιρναν μέχρι σήμερα επίδομα».

Όπως είπε, «για τις νέες μονογονεικές οικογένειες οι οποίες θα δικαιούνται επίδομα με βάση το νέο νόμο θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις, θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και για τους δικαιούχους θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το επίδομα από τα τέλη Ιουνίου».
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι «διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων και από 5.000 που είναι σήμερα σε 10.000 και είναι ένα μέτρο το οποίο χαιρετίζουμε και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Το ζήτημα που προκύπτει και η ανησυχία της Επιτροπής Εργασίας είναι κατά πόσο θα είναι έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών ούτως ώστε από την 1η Ιουνίου που θα εφαρμοστεί ο νόμος να δεχθεί τις αιτήσεις των μονογονεϊκών οικογενειών, να τις αξιολογήσει και να δώσει τις χορηγίες έγκαιρα, ούτως ώστε αυτές οι οικογένειες να πάρουν αυτό το οποίο δικαιούνται και να μην έχουν έλλειμμα στα εισοδήματα τους».

Ερωτηθείς γιατί διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων, η κ. Κυριακίδου είπε ότι «αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα, ούτως ώστε να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα το συνολικό της οικογένειας μέχρι 39.000 ευρώ και 1,2 εκατομμύρια περιουσία και να είναι ένα κεκτημένο δικαίωμα των μονογονεικωνοικογενειών και όχι να παίρνουν επίδομα μονογονιού μόνο αυτοί οι οποίοι δικαιούνται δημόσιο βοήθημα».

Η κα. Κυριακίδου είπε ότι «καλέσαμε τα δύο Υπουργεία να μας απαντήσουν γραπτώς ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το φόρτο εργασίας για να προχωρήσουμε να ψηφίσουμε το νόμο, διαφορετικά να καλύψουμε με μία μεταβατική διάταξη για όσο χρειάζεται για να μην υπάρχει αυτή η αδυναμία και το κενό της καταβολής της χορηγίας στους δικαιούχους σήμερα λήπτες δημοσίου βοηθήματος και μονογονιούς» .

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών οικογενειών και Φίλων, Ελενα Σωτηρίου είπε ότι «όταν το 2006 τροποποιούσαμε τη νομοθεσία και συμπεριλαμβάναμε τους μονογονιούς στη νομοθεσία αυτή με ειδικές πρόνοιες είχαμε υπόψη μας ότι αυτή η ομάδα είναι μια κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτη ομάδα και αυτός είναι ο λόγος που έγιναν οι τροποποιήσεις που σήμερα θέλουμε να διαγράψουμε».
Δηλαδή, πρόσθεσε, «σήμερα διαγράφουμε όλες τις πρόνοιες που αφορούν τους μονογονιούς και δεν ξέρω αν στην ουσία τους διαγράφουμε και σαν ευάλωτη οικονομική ομάδα».

«Το επίδομα του μονογονιού το οποίο έχει εγκριθεί μέσα στη νομοθεσία του επιδόματος τέκνου ήταν πάγιο αίτημα του συνδέσμου μας, αλλά εμείς πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι έπρεπε να δοθεί με σχεδιασμό και πρόνοια», είπε. 

«Οι μονογονιοί δεν υπάρχουν στη νομοθεσία του δημοσίου βοηθήματος, δικαιούνται να αιτηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα του μονογονιού και όλα τα ωφελήματα που συνεπάγονταν ενόσω ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Σήμερα δεν θα τα έχουν και πολύ πιθανόν κάποιοι από αυτούς να μην δικαιούνται επίδομα του μονογονιού. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη την οικονομική στήριξη θα είναι εκτεθειμένοι». είπε.
Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Χωρισμένων Γυναικών Λούλλα Σαββίδου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο νέος νόμος διευρύνεται με αποτέλεσμα να καλύπτει περισσότερες μονογονεικές οικογένειες.

Όμως , πρόσθεσε, «εκκρεμούν κάποια άλλα θέματα, όπως το ότι το επίδομα σταματά να δίνεται όταν τα παιδιά της οικογένειες φτάσουν στο 18ο έτος της ηλικίας τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικογένειες». 

Είπε, επίσης, ότι «αφαιρείται το επίδομα όσον αφορά τη διατροφή από τις οικογένειες που παίρνουν βοήθημα και αυτό το πράγμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ιδιαίτερα στις πολύ χαμηλά αμειβόμενες τάξεις».

Όπως είπε, «σε ένα μήνα αποκλείεται να μπορέσουν να μεταφέρουν τις αιτήσεις από το Γραφείο Ευημερίας στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν γίνονται θαύματα. Εμείς ζητούμε να παραμείνει η διαδικασία όπως έχει σήμερα μέχρι να είναι έτοιμοι για να μην υπάρξουν προβλήματα και να μείνουν οικογένειες χωρίς χρήματα»

Εξέφρασε, τέλος, την ανάγκη δημιουργίας Υπουργείου Ευημερίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"