Τουρκικό θράσος: Διαμαρτυρία στο Ισραήλ «για παραβιάσεις»

Το ισραηλινό μαχητικό έπιασε στον ύπνο την τουρκική αεροπορία.- Για πρώτη φορά αερομαχία στη Μεσόγειο, μιλά ο τουρκικός τύπος.-
Εξηγήσεις από τον Ισραηλινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα ζήτησε η Τουρκία με αφορμή την πτήση ισραηλινού αεροσκάφους πάνω τις κατεχόμενες περιοχές στην Κύπρο, μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τηλεφωνικώς εξηγήσεις από τον επιτετραμμένο Γιοσέφ Λεβί Σφαρί, για την “παραβίαση του εναερίου χώρου” του ψευδοκράτους. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απάντηση από πλευράς Ισραήλ.


Επίσης σε διάβημα προς την ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία προέβη η λεγόμενη προεδρία   Ερογλου σχετικά με την παραβίαση του ''εναέριου χώρου'' του ψευδοκράτους στις 14 Μαϊου 2012 από ισραηλινό αεροσκάφος.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό Πρέσβη στην Κύπρο, Michael Hariri.

Ο τουρκικός Τύπος για το επεισόδιο 


H τουρκική εφημερίδα «Τζιουμχουριέτ», σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Επικίνδυνη συνάντηση στη Μεσόγειο», γράφει ότι ξέσπασε σοβαρή κρίση μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ κατά το επεισόδιο αναχαίτισης ισραηλινού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, επειδή το ισραηλινό αεροσκάφος παραβίασε τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους. 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από το επεισόδιο στο Mavi Marmara. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από τη βάση του Ιντζιρλίκ για να αναχαιτίσουν ισραηλινό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε πέντε φορές τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους.

Γράφει ακόμα ότι Τουρκία και Ισραήλ έφθασαν στο κατώφλι αντιπαράθεσης στη Μεσόγειο και ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ αναμένεται να αντιδράσει στην ισραηλινή παραβίαση. 

Η «Βατάν» αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Τα F-16 απογειώθηκαν για το ισραηλινό αεροσκάφος» και γράφει ότι ισραηλινό αεροσκάφος την περασμένη Δευτέρα παραβίασε πέντε φορές τον «εναέριο χώρο» του κατοχικού καθεστώτος. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, δύο τουρκικά F-16 αναχαίτισαν το ισραηλινό αεροσκάφος και το απομάκρυναν. Το συμβάν γνωστοποιήθηκε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο ΥΠΕΞ και θα επιδειχθεί η απαιτούμενη αντίδραση. 

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ είπαν ότι δεν είχε γίνει πρόσφατα μια τέτοια παραβίαση από το Ισραήλ και ότι το θέμα εξετάζεται από πάσης πλευράς και θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες. 

Το Ισραήλ, που είχε εντείνει τις σχέσεις του με την Τουρκία με την υπόθεση Mavi Marmara, τα τελευταία χρόνια δεν είχε προβεί σε μια τέτοια παραβίαση. Τελευταία το 2007 είχε ειπωθεί ότι το Ισραήλ παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, αλλά δεν είχε γίνει επίσημη ανακοίνωση. 

Η «Σαμπάχ» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Για πρώτη φορά αερομαχία στη Μεσόγειο με το Ισραήλ». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ζαμάν» με τον τίτλο «Παραβίαση εναερίου χώρου» του ψευδοκράτους από Ισραήλ. 

Η είδηση καταχωρήθηκε και στην ιστοσελίδα του NTV.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"