Η τηλεμαχία Σαρκοζί – Ολάντ δεν έβγαλε νικητή

Αλλά ο Ολάντ διατηρεί το προβάδισμα στις προβλέψεις για τις εκλογές της Κυριακής.-

ΠΑΡΙΣΙ: Πλούσια σε ανατροπές ήταν η τρίωρη τηλεμαχία Σαρκοζύ-Ολάντ το βράδυ της Τετάρτης και κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των Γάλλων ψηφοφόρων  καθ’ όλη τη διάρκειά της.  
 
Οι διαφορές και αντιθέσεις των δύο εκφράσθηκαν με ένταση σε όλους τους τομείς της εσωτερικής πολιτικής, η Ευρώπη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. 

"Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος," δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, "το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη, διαφορετικό από αυτόν που εσείς έχετε υποστεί", είπε απευθυνόμενος στον αντίπαλό του. 

Υπερασπιζόμενος τη δράση του για τη λύση της κρίσης του ευρώ, ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε τη δυσκολία για τη λήψη αποφάσεων ανάμεσα σε 27 χώρες. 

<< Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο >> είπε, και 
συμπλήρωσε ότι << αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας. Κύριε, η Ευρώπη τα κατάφερε >> είπε ο Νικολά Σαρκοζί απευθυνόμενος με τη σειρά στον αντίπαλο. 
« Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε>> ανταπάντησε ο Ολάντ, <<σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης με μια γενικευμένη λιτότητα και αυτό δεν το θέλω >> είπε και υπογράμμισε : 
<< Το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της >>. 

Επανέλαβε τη θέλησή του να ζητήσει << την επαναδιαπραγμάτευση >> του 
δημοσιονομικού Σύμφωνου, ώστε <<να ενταχθεί η διάσταση της ανάπτυξης>> και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά: Τη δημιουργία ευρωομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατ' ευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. 

Παρατήρησε στη συνέχεια ότι μετά τον πρώτο γύρο <<διαπιστώνεται μια σχετική κινητικότητα στην Ευρώπη για το θέμα της ανάπτυξης, ακόμα και από την πλευρά της Αγκελα Μέρκελ>>. 

<<Δεσμεύομαι την επομένη της εκλογής να φέρω το πρόγραμμά μου για την επαναδιαπραγμάτευση του Σύμφωνου ώστε να γίνει αποδεκτή η υποστήριξη της ανάπτυξης απαραίτητη για τη μείωση της ανεργίας και τη μείωση του χρέους>> κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ. 

Την πλήρη αντίθεσή του για τη δημιουργία ευρωομολόγων υπογράμμισε από μέρους του ο Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε ότι σε αυτήν την περίπτωση Γερμανία και Γαλλία θα αναγκασθούν να γίνουν οι εγγυητές του χρέους των άλλων χωρών, πράγμα που δεν το αποδέχεται, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ευρώπη του Μονέ, του Ντε Γκολ και του Ντελόρ είναι η Ευρώπη του συμβιβασμού και δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι κτυπώντας το χέρι στο τραπέζι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε. 

Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι η έννοια του συμβιβασμού δεν συμβαδίζει με την απειλή της <<κενής καρέκλας>> για το θέμα της μετανάστευσης και ζώνης Σέγκεν που κραδαίνει ο Νικολά Σαρκοζί εάν η Ευρώπη δεν υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για τα σύνορα.

Και οι δύο είχαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους. Είτε είπε όλη την αλήθεια είτε όχι, ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικολά Σαρκοζί, έδειξε στη χθεσινή τηλεμαχία ότι ήλεγχε τόσο τα θέματα όσο και τους αριθμούς, αν και η νευρικότητα και τα τικ του πρόδιδαν έναν άνθρωπο που μάλλον δεν πιστεύει στη νίκη του.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε μια φράση δολοφονική, και την είπε ήρεμα, σχεδόν θλιμμένα. "Είστε πάντα ευχαριστημένος με τον εαυτό σας". Ηταν μια φράση, γράφει ο Μπερνάρ Γκετά στη Λιμπερασιόν, που αντανακλούσε όλη τη διαφορά ανάμεσα στον απολογισμό της θητείας του Σαρκοζί και την έλλειψη σεμνότητας από την πλευρά του τελευταίου.

Υπήρχε πάντως ένας τομέας στη χθεσινή συζήτηση που ο Ολάντ είχε αναμφισβήτητα το πλεονέκτημα: η Ευρώπη. Στον τομέα αυτό κυριαρχούσε, γιατί είχε δίκιο από την αρχή. Είχε δίκιο να υποστηρίξει την αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, καθώς είναι φανερό πλέον ότι δεν λύνει τίποτα, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση, αφού η λιτότητα χωρίς ανάπτυξη το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τα ελλείμματα. Είχε δίκιο επίσης να προβλέψει ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα έφτανε, αργά ή γρήγορα να συμφωνήσει μαζί του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"