Η βόμβα της Δένειας έβγαλε μόνον καπνό

Αχρηστεύθηκε με χειροβομβίδες θερμίτη από απόσταση.-

Εξουδετερώθηκε χθες με επιτυχία, λίγο μετά τις έντεκα το πρωί, η βόμβα, βάρους πεντακοσίων λιβρών, η οποία βρισκόταν από το 1974 θαμμένη σε πηγάδι στη Δένεια.
Η βόμβα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, την οποία διενήργησαν πυροτεχνουργοί του στρατού και της αστυνομίας, μαζί με δύο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος παρακολούθησε την όλη διαδικασία, είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο χειροβομβίδες με θερμίτη για αχρήστευση της πυρίτιδας, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από απόσταση τριακοσίων μέτρων.

Οι πυροτεχνουργοί μπόρεσαν να προσεγγίσουν το σημείο της έκρηξης για να διαπιστώσουν την καταστροφή της βόμβας, μετά την πάροδο μιας και πλέον ώρας ενώ από την έκρηξη δεν ακούστηκε κρότος και ότι αναδύθηκε μόνο καπνός.

Οι κάτοικοι της Δένειας, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθηκαν από νωρίς το πρωί σε γειτονικά χωριά, επέστρεψαν στα σπίτιά τους μετά τη μία το μεσημέρι.
Η βόμβα είχε ριφθεί από τουρκικό αεροσκάφος, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και δεν εξερράγη.

Με την πάροδο του χρόνου, το πηγάδι είχε καλυφθεί από όγκους χώματος, γεγονός που κατέστησε δύσκολο τον εντοπισμό του.
Η Αστυνομία γνώριζε από το 1974, ότι η βόμβα βρισκόταν θαμμένη στο πηγάδι.

Οπως δήλωσε ο Αντώνης Σιακαλλή, ο οποίος τότε υπηρετούσε ως πυροτεχνουργός στην Αστυνομία, στο χωριό Δένεια είχαν εντοπισθεί δύο βόμβες, οι οποίες δεν είχαν εκραγεί.
Υστερα από ελεγχόμενη έκρηξη στις 29 Ιουλίου του 1974, η μία βόμβα εξουδετερώθηκε, η δεύτερη όμως, λόγω του ότι ήταν σφηνωμένη στο στόμιο του πηγαδιού δεν λειτούργησε και έπεσε στο πηγάδι σε βάθος περίπου τριάντα ποδών.

Οπως ανέφερε ο κύριος Σιακαλλής, ύστερα από λίγα χρόνια αν και επιχείρησε επανειλημμένως να εντοπίσει το πηγάδι, δεν τα κατάφερε γιατί στην περιοχή είχαν γίνει χωματουργικές εργασίες.

Είπε ακόμη ότι εγκατέλειψε τις προσπάθειές του, ύστερα από οδηγίες της τότε ηγεσίας της Αστυνομίας.
Τριάντα-οκτώ χρόνια μετά, η υπόθεση ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, όταν ο κύριος Σιακαλλή πληροφορήθηκε ότι στην περιοχή άρχισαν και πάλι χωματουργικές εργασίες, γεγονός το οποίο τον ανησύχησε.

Αμέσως σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο, το Τμήμα Υδάτων και τον κοινοτάρχη της Δένειας, άρχισαν έρευνες που οδήγησαν στον εντοπισμό του πηγαδιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"