Πόθεν έσχες και προσωπικά δεδομένα στην Επ. Νομικών

Υπάρχει εισήγηση για τροποποίηση του Συντάγματος δηλώνει ο Ιωνάς Νικολάου.-

Την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας, που διέπει το πόθεν έσχες, μετά τη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συζήτησε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τα μέλη της οποία αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα προχωρήσουν επί του θέματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου είπε πως «δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις διατάξεις του άρθρου 15 του συντάγματος και τον τρόπο που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής», προσθέτοντας πως «οι εξαιρέσεις που προνοούνται στην παράγραφο 2, ειδικότερα το ότι θα πρέπει η εξαίρεση αυτή να είναι αναγκαία όπως την ερμήνευσαν δικαστές Ανωτάτου Δικαστηρίου, έστω και αν εμείς διαφωνούμε με την απόφαση τους, δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε διαφορετική ρύθμιση».

Οπως είπε, η Επιτροπή Νομικών εξέτασε κατά τη συνεδρία της δύο προτάσεις, που αφορούν δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής την οποία ανέλαβαν να συζητήσουν οι βουλευτές στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, για να υπάρχει η άποψη τους και την τροποποίηση συντάγματος, για την οποία υποβλήθηκαν δύο εισηγήσεις.

«Μια εισήγηση είναι να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 15 του συντάγματος και να προστεθεί η παράγραφος ότι δεν χωρεί επέμβαση κατά την άσκηση του δικαιώματος, δηλαδή της ιδιωτικής ζωής, εάν αυτή γίνεται για τη λήψη μέτρων εναντίον της διαφθοράς. Η δεύτερη επιλογή, η οποία υπάρχει, είναι εάν η επέμβαση γίνεται για την αντιμετώπιση εναντίον οποιουδήποτε σφετερισμού με οποιοδήποτε τρόπο της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή», είπε.

Οπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, «οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν με το Γενικό Εισαγγελέα και στη συνέχεια θα ετοιμαστεί ένα κείμενο για τροποποίηση του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο θα δοθεί στους βουλευτές για να το εγκρίνουν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες».
Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι για να μπορέσει να υπάρξει σωστή εφαρμογή πόθεν έσχες τόσο σε σχέση με τη δήλωση περιουσίας και τους μηχανισμούς ελέγχου και της δημοσιοποίησης των δηλώσεων και του πορίσματος της Επιτροπής που θα διεξάγει την έρευνα για το πόθεν έσχες, μπορεί να γίνει μόνο με την τροποποίηση του άρθρου 15 συντάγματος .

Σε ερώτηση εάν μετά την τροποποίηση του συντάγματος θα αλλάξει και η νομοθεσία για το πόθεν έσχες, απάντησε: «Όταν συντάξαμε αυτή την νομοθεσία ήταν με σκοπό για να αποφύγουμε και για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε την απόφαση δικαστηρίου. Φαίνεται ότι παρά τους περιορισμούς που κάναμε και παρά την προσπάθεια το δικαστήριο εμμένει στην αρχική του απόφαση, καταλήγοντας στην τροποποίηση συντάγματος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναθεωρήσουμε τη σχετική νομοθεσία και εκεί η Βουλή θα αποφασίσει με ποιό τρόπο θα διαμορφώσει το νόμο, έτσι ώστε αυτός να μπορεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση, για ένα σωστό μηχανισμό ελέγχου του πόθεν έσχες».

Ειδικότερα, είπε για το θέμα των βουλευτών, Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «εκείνο που θα εξετάσουμε είναι και το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα ελέγχει έχοντας αρμοδιότητες και δυνατότητες να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο πόθεν έσχες».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ο κ. Νικολάου είπε πως υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές πέραν από την τροποποίηση που θα γίνει για εξυπηρέτηση της έρευνας που διεξάγεται από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, για τους λογαριασμούς και την ανταλλαγή στοιχείων που αφορούν πρόσωπα, που παραλείπουν να καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στο ΤΕΠ.

Στο μεταξύ, είπε πως «επειδή εκκρεμούσε στην Επιτροπή Νομικών νομοσχέδιο για τροποποίηση για τα προσωπικά δεδομένα, συμφωνήθηκε ο νόμος να τροποποιηθεί έτσι ώστε να επιτρέπεται χωρίς την παρέμβαση του Επιτρόπου Προσωπικών δεδομένων στο ΤΕΠ να μπορεί να αξιοποιεί στοιχεία από άλλα αρχεία, για σκοπούς αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της παράληψης καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων».

«Υπήρξε διχογνωμία μεταξύ Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων και ΤΕΠ. Ο Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων θεωρούσε αναγκαία να δίνει την εξουσιοδότηση του για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Το ΤΕΠ, η Γενική Ελέγκτρια και ο Γενικός Εισαγγελέας, έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο και πιο σωστό να μην υπάρχει η υποχρέωση εξουσιοδότησης από τον Επίτροπο, θέμα που επιφυλάχθηκαν να το εξετάσουν σε συνεδρία στο Υπουργείο Εσωτερικών», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου είπε πως «στα πλαίσια ίδιου νομοσχεδίου η Επιτροπή ζήτησε από τον Επίτροπο να επιτραπεί η χρήση του εκλογικού καταλόγου στα πολιτικά κόμματα, για σκοπούς επικοινωνίας με τους πολίτες, διότι είναι κάτι το οποίο υπάρχει στις νομοθεσίες των άλλων χωρών και το οποίο δεν είχε περιληφθεί στη δική μας νομοθεσία».

«Παρά το ότι κόμματα σε εκλογικές αναμετρήσεις αξιοποιούσαν τους εκλογικούς καταλόγους διαφάνηκε ότι μέσα από την αντίδραση της προηγούμενης Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων ότι αυτό παραβίαζε τη νομοθεσία. Σήμερα θα παρέχεται με ανάλογο τρόπο και σύμφωνα με την οδηγία, η δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους να αξιοποιούν τους εκλογικούς καταλόγους, για σκοπούς μετάδοσης πληροφοριών μέσω ταχυδρομείου, παρέχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα το πρόσωπο στο οποίο αποστέλλεται η επιστολή να αντιταχθεί σε αυτή την αποστολή χωρίς να έχει την υποχρέωση να καταβάλει οποιοδήποτε τέλος», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε πως η Επιτροπή εξέτασε και το θέμα ότι πολλοί πολίτες λαμβάνουν διαφημιστικά έντυπα ανεξέλεγκτα μέσω ταχυδρομείου από πρόσωπα που χρησιμοποιούν καταλόγους αρχείων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί ίσως χωρίς άδεια από τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και τα οποία είναι ενοχλητικά.

Είπε ότι ζήτησαν «από τον Επίτροπο να ακολουθήσουμε πρακτικές άλλων χωρών, που να δημιουργείται ένας πίνακας αρχείου από πλευράς του Επιτρόπου αν κάποιοι που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τέτοια έντυπα να εντάσσονται σε αυτό τον κατάλογο και όποιος θα αποστείλει διαφημιστικά έντυπα μέσω του ταχυδρομείου σε οποιοδήποτε πολίτη να είχε προηγουμένως συμβουλευτεί αυτό τον κατάλογο που θα τηρείται από τον Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως έχουν εξετάσει το θέμα των μηνυμάτων, δηλαδή των sms, τα οποία λαμβάνουν όλοι καθημερινά με ενοχλητικό τρόπο από πρόσωπα μη εξουσιοδοτημένα, τα οποία έχουν ως σκοπό την προώθηση αγαθών και προϊόντων.
Είπε πως αυτό το θέμα δεν αφορά αυτή τη νομοθεσία, αλλά αφορά τη νομοθεσία που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, έτσι το θέμα αυτό θα εξεταστεί μαζί με τον Επίτροπο Τηλεπικοινωνιών.

Ανέφερε περαιτέρω πως «επιθυμία της Βουλής είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αποστολή μηνυμάτων sms, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα αντίδρασης και κατά παράβαση του νόμου που ρυθμίζει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες», και κατέληξε πως η Βουλή θέλει να επιτραπεί η χρήση sms, αλλά παράλληλα και η δυνατότητα ελέγχου αυτή της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί σήμερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"