Εξαπλώνεται η γάγγραινα…


Ξεπέρασε το στάδιο του ανησυχητικού η εξάπλωση της ανεργίας στην Κύπρο, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε τόσο η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου όσο και η Eurostat.

Πέραν του 10% του ενεργού πληθυσμού είναι πλέον η ανεργία στην Κύπρο, ποσοστά πρωτόγνωρα για την αγορά εργασίας της Κύπρου, η οποία μετά το 1974 γνώριζε συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από τις Αρχές είναι πλέον τρομαχτικοί για τα δικά μας δεδομένα, εξού και οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Εργασίας, κοινωνικοί εταίροι ΑΝΑΔ και άλλοι) βρίσκονται σε διαδικασία εξεύρεσης τρόπων απασχόλησης τουλάχιστον των ατόμων εκείνων, οι οποίοι καθίστανται μακροχρόνια άνεργοι.
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΖΗΤΗΜΑΤο επίσης ανησυχητικό, είναι ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι μόνο κυπριακό. Ούτε καν μόνο ελληνικό. Είναι πανευρωπαϊκό. Τα μέτρα λιτότητας που καλούνται να πάρουν τα ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών υπαλλήλων, η έλλειψη ρευστότητας που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος τους, καθώς και η μη ύπαρξη ανάπτυξης, οδηγούν μήνα με το μήνα σε σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας.
Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η μάστιγα της ανεργίας κτυπά κυρίως τους νέους και τις γυναίκες. Γι αυτό και ανά την Ευρώπη επιδιώκουν να εφαρμόσουν ευέλικτα προγράμματα εργασίας, τα οποία θα βοηθήσουν αυτές τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων να εξασφαλίσουν έστω κάποιου είδους εισόδημα. Ταυτόχρονα, οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας, είναι οι ίδιες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτιο στο 10,9% (10,8% το Φεβρουάριο) του ενεργού πληθυσμού. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό από σύστασης Ευρωζώνης. Αμετάβλητη στο 10,2% παρέμεινε η μέση ανεργία στο σύνολο της ΕΕ.
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Ιανουάριο, όπου η συνολική ανεργία αυξήθηκε στο 21,7%. Στις επιμέρους κατηγορίες, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 18,8%, στις γυναίκες 25,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 51,2%.
Τον Μάρτιο η ΕΕ είχε 24,7 εκ. άνεργους, εκ των οποίων 17,3 εκ. αφορούσαν την Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα μήνα, η ανεργία αυξήθηκε κατά 193.000 στην ΕΕ των «27», εκ των οποίων 169.000 στις χώρες της ευρωζώνης. Σε ένα έτος, δηλαδή το Μάρτιο του 2012 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011, η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,1 εκ. άτομα.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι το Μάρτιο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,3 εκ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος, οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 303.000 στην ΕΕ, εκ των οποίων 163.000 στην Ευρωζώνη.
Το ποσοστό της συνολικής ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο ήταν το εξής: Αυστρία 4,0%, Oλλανδία 5,0%, Λουξεμβούργο 5,2%, Γερμανία 5,6%, Μάλτα 6,8%, Βέλγιο 7,3%, Φινλανδία 7,5%, Σλοβενία 8,5%, Ιταλία 10,0%, Κύπρος 10,0%, Γαλλία 10,0%, Εσθονία 11,7% (Δ' τρίμηνο 2011), Σλοβακία 13,9%, Ιρλανδία 14,5%, Πορτογαλία 15,3%, Ελλάδα 21,7% (Ιανουάριος 2012), Ισπανία 24,1%.
ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΣτο 10,9% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999, έναντι 10,8% ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα - για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία έως τον περασμένο Ιανουάριο (21,7%) - το τελευταίο έτος σημειώθηκε η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ, ενώ η χώρα κατέχει και το αρνητικό ρεκόρ της ανεργίας των νέων έως 25 ετών. Η ανεργία, που φτάνει σε ύψος ρεκόρ στην ευρωζώνη, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ χρειάζεται να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τονίζει η Κομισιόν, αντιδρώντας στα «πολύ ανησυχητικά» νέα δεδομένα για την ανεργία που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑΗ μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε το Μάρτιο στο 10,9% του ενεργού πληθυσμού. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό από σύστασης Ευρωζώνης.
Το Μάρτιο η ΕΕ είχε 24,7 εκ. άνεργους, εκ των οποίων 17,3 εκ. αφορούσαν στην Ευρωζώνη. Μέσα σε ένα μήνα, η ανεργία αυξήθηκε κατά 193.000 στην ΕΕ των «27».
Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών, έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,3 εκ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο ήταν στην Ισπανία, 24,1%, Ελλάδα 21,7% και Πορτογαλία 15,3%.
Τα μικρότερα ποσοστά της συνολικής ανεργίας επί του ενεργού πληθυσμού, που καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο ήταν σε Αυστρία 4,0%, Ολλανδία 5,0% και Λουξεμβούργο 5,2%.
ΚΥΠΡΟΣ
Αύξηση 31,5% σε ένα χρόνο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για τον Απρίλιο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Απριλίου 2012, έφτασε τα 35.398 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο 2012 αυξήθηκε στα 35.330 πρόσωπα σε σύγκριση με 34.270 τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011, σημειώθηκε αύξηση 8.487 προσώπων ή 31,5% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των κατασκευών (αύξηση 1.998 ανέργων), του εμπορίου (αύξηση 1.921), της μεταποίησης (αύξηση 1.280), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 819), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 809), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 132 ανέργων.
Από την πλευρά της, η Eurostat, ανακοίνωσε ότι στο 10% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο από 9,8% το Φεβρουάριο. Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το Φεβρουάριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 10,7%, στις γυναίκες 9,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 28,8% .
Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, το φαινόμενο της ανεργίας, φαίνεται να μαστίζει κυρίως τους κλάδους των κατασκευών και του εμπορίου. Είναι γνωστό, ότι εδώ και αρκετό καιρό, η αγορά ακινήτων έχει παγώσει, καθώς από τη μια οι τράπεζες έχουν μειώσει κατακόρυφα τα στεγαστικά δάνεια, ενώ από την άλλη, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων αναστέλλουν τις αποφάσεις τους, φοβούμενοι το ρευστό οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί αυτή την περίοδο. Την ίδια ώρα δεν προχωρούν μεγάλα έργα, τα οποία θα έδιναν ώθηση στην οικονομία και ενδεχομένως θα προσέφεραν αρκετές θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ολόκληρος ο κλάδος να βρίσκεται αυτή την περίοδο σε τέλμα.
Όσον αφορά στο εμπόριο, επισημαίνεται ότι και αυτός ο κλάδος υποφέρει από το γεγονός ότι οι καταναλωτές, φοβούμενοι το μέλλον και το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά, μειώνουν σημαντικά τα έξοδα τους (όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο) ή παγοποιούν τις αποφάσεις τους όσον αφορά αγορές μεγάλης αξίας, (αυτοκίνητα) με αποτέλεσμα και αυτός ο κλάδος να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα πιο πάνω, έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κατ’ επέκταση να προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού για να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Η οικονομία δηλαδή έχει περιέλθει σε ένα φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο η μηδενική ανάπτυξη εντείνει την αβεβαιότητα και αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας.
Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί, είναι η τοποθέτηση της ΟΕΒ επί του συγκεκριμένου θέματος, με αφορμή την επικείμενη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «κατά το 2011, οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιδεινώθηκαν και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στα θέματα εργασιακών σχέσεων. Κύριο γνώρισμα του 2011, ήταν η αναρρίχηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της Κύπρου επίπεδα, με πολλαπλές δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αυξητική τάση για τους μακροχρόνια ανέργους και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους».
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣΌπως έχει προαναφερθεί, σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, κατά την οποία η ανεργία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, τα περισσότερα «θύματα» είναι οι νέοι και οι γυναίκες, κυρίως δε οι μητέρες. Γι αυτό και προσπάθεια των αρμοδίων είναι να ετοιμάσουν προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν τις πιο πάνω ευάλωτες ομάδες να ενταχθούν ή και να επανενταχθούν σταδιακά στην αγορά εργασίας και να καταστούν παραγωγικές μονάδες της οικονομίας.
Το έργο «Επιδότηση Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας στο Πλαίσιο Συμφιλίωσης της Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», το οποίο παρουσίασε προ ημερών  η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο, στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε απασχόληση οικονομικά αδρανών και άνεργων γυναικών που έχουν την ευθύνη φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους.
Οι οικονομικά αδρανείς ή άνεργες γυναίκες, αφού ενταχθούν στην αγορά εργασίας, θα επιδοτούνται για το κόστος φροντίδας των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους με βάση το μηνιαίο ακαθάριστο εισόδημά τους από εργασία και με καθορισμένα ανώτατα ποσά, πρόσθεσε.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σημείωσε, επιδιώκει μέσα από αυτό το σχέδιο την ένταξη γυναικών, που επιβαρύνονται με τη φροντίδα εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους, στην αγορά εργασίας, την αναχαίτιση της ανεργίας, την απόκτηση εισοδήματος και την μείωση του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.171.600 ευρώ, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, και στόχος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία 1.200 οικονομικά αδρανών γυναικών. Την ευθύνη υλοποίησης του έργου, σημείωσε, έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. «Μέσα από το έργο, πέραν από το πρακτικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύουμε, αναμένουμε να εξαγάγουμε σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τη διασύνδεση κόστους, ποιότητα υπηρεσιών φροντίδας και την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας». Η οικονομία έχει ανάγκη από το γυναικείο δυναμικό όπως και οι γυναίκες έχουν ανάγκη την εργασία στη διαδικασία οικονομικής, κοινωνικής χειραφέτησης και δημιουργικής αξιοποίησης των ταλέντων και δεξιοτήτων τους, σημείωσε η Υπουργός. Συνέχισε λέγοντας ότι κάθε νέα πολιτική που στοχεύει στη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας είναι μια σημαντική συνεισφορά σε αυτή τη διαδικασία.
Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Κύπρος θεωρείται ως μια από τις χώρες της ΕΕ με υψηλό κόστος φροντίδας ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα γυναικείας απασχόλησης αφού η οποιαδήποτε εργασία καταντά ασύμφορη, ειδικά αν υπάρχουν πέραν του ενός μέλους που χρειάζονται φροντίδα.
Σημείωσε περαιτέρω ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται ειδική μνεία στα θέματα των ίσων ευκαιριών των γυναικών με ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην πλήρη και αποδοτική απασχόληση των γυναικών, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και στην ανάπτυξη θετικών δράσεων για ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"