Ποιος φταίει; Πού πάμε; Τι γίνεται;

Ποιος φταίει ή ποιοι για την κρίση; Ποιο είναι το αύριο για την οικονομία και τις τράπεζες αλλά κυρίως πώς θα πορευτεί τους επόμενους μήνες η Κύπρος έχοντας την οικονομία σε δύσκολη κατάσταση, το εσωτερικό μέτωπο πολιτικής διχασμένο και τους οικονομικούς κύκλους να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις; Ερωτήματα καυτά που συζητούνται από πολιτικά γραφεία έως και καφενεία και απασχολούν την κοινωνία γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν από επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Οι απόψεις πολλές και οι θέσεις για αυτά που έπρεπε ή που επιβάλλεται να γίνουν ακόμη περισσότερες.

Χριστόδουλος Χριστοδούλου, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Οικονομικών, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
Αυτό που έφταιξε είναι ότι αρχικά η σημερινή κυβέρνηση δεν συνειδητοποίησε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην εγχώρια οικονομία. Αφού πέρασαν δύο χρόνια με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και αφού η χώρα μπήκε σε καθεστώς εποπτείας προέκυψε μεγάλη ανάγκη για μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία καθυστέρησαν πάρα πολύ. Η εν λόγω καθυστέρηση από πλευράς κυβερνόντων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Εάν ο τόπος είχε υγιή ταμεία σήμερα δεν θα συζητήσουμε για το πρόβλημα των τραπεζών ως ένα από τα μεγαλύτερα που έχει να αντιμετωπίσει ο τόπος. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί την αγορά σε πανικό, η ανεργία έφτασε το 10% με το εν λόγω ποσοστό να είναι πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα από το 1974 κι έπειτα. Όσοι κατηγορούν τον Διοικητή για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα δεν έχουν ιδέα για το τι λέει ο νόμος για τον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και προτιμούν αντί να μελετήσουν να λαϊκίζουν ρίχοντας ευθύνες στον Αθανάσιο Ορφανίδη.
Δρ Στέλιος Πλατής, οικονομολόγος, Managing Director Map S. Platis
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα ρευστότητας κι η πιθανότητα ένταξή μας στο μηχανισμός στήριξης με αβέβαιους όρους. Δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό. Ο εφησυχασμός μας τα τελευταία χρόνια κι η σύνδεσή μας με κομματοκρατία μας οδήγησε σε ελλιπείς εποπτικές αρχές και θεσμούς που δεν αφορούν μόνο την Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο λειτουργίας της πολιτείας. Δεν είμαι σίγουρος αν η Ευρώπη έχει τις συνταγές, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μοντέλο, μόνο ανοχή και περιορισμοί. Από μας εξαρτάται πως θα λύσουμε το πρόβλημά μας. Δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με τρόπο που να ικανοποιούν τις αγορές δηλαδή, τους επενδυτές. Γιατί είναι ο δανειστής που αποφασίζει. Έχουμε προσεγγίσει Κίνα, Κατάρ, στον Άρη έμεινε να απευθυνθούμε!
1) Πρέπει να ξεφορτωθούμε το βάρος των τραπεζών από το βάρος της πολιτείας, ώστε να εξομαλυνθούν οι συνθήκες ρευστότητας.
2) Πρέπει να ισχυροποιήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τους θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, οικονομολόγος
Το μεγαλύτερα προβλήματα είναι κατά την άποψή μου το δημοσιονομικό κι οι επενδυτικές επιλογές των τραπεζών. Οι κοινωνικές δαπάνες από το 2008 και μετά έχουν επέλθει σ’ ένα δημόσιο εκτροχιασμό. Δεν είχαμε τη δυνατότητα ως κράτος να χειριστούμε τις κοινωνικές δαπάνες, που είναι μόνιμες, παραμένουν εκεί κι αναγκαστικά σε κάποιο στάδιο η τρύπα αυτή πρέπει να κλείσει. Αν χρεοκοπήσει το κράτος δεν θα μπορεί να δώσει κοινωνικές παροχές.
Η πολιτική έπρεπε να είναι περισσότερο στοχευμένη, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Μιχαλάκης Ζαμπέλας, επιχειρηματίας
Αυτό που μπορώ να πω είναι κάτι που δεν έχει γίνει. Η οικονομία ενός τόπου βασίζεται ως επί τω πλείστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα, πρέπει να δοθούν κίνητρα να αναπτυχθούν και μαζί με την ανάπτυξή τους αναπτύσσεται και η οικονομία. Είναι όπως το κτίσιμο ενός σπιτιού, για το οποίο δουλεύουν πολλά άτομα. Η οικονομία λοιπόν, αρχίζει να λειτουργεί προς όφελος όλων.
Λάθη έγιναν πολλά, αλλά η ουσία είναι πως θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τη θεωρία αυτή. Το ίδιο είχε γίνει και το 1974 με τις καταστροφές που βιώσαμε από την εισβολή και την άνθιση της οικονομίας το 1979.
Αντρέας Νεοκλέους, Advocate / Chairman of the board Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι
Οι λόγοι που μας έφεραν ένα βήμα πριν το μηχανισμό υποστήριξης είναι πολύ γνωστοί και δημοσιεύονται καθημερινά σ’ όλα τα μέσα επικοινωνίας. Κατά την γνώμη μου οι πιο βασικοί είναι οι ακόλουθοι:
α. Η αδηφάγος και μη παραγωγική κρατική μηχανή και υπηρεσία.
β. Η έκθεση των Κυπριακών τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα.
γ. Η έκθεση των Κυπριακών τραπεζών σε δάνεια στην Ελληνική αγορά.
δ. Ο εφησυχασμός των Κυπρίων λόγω των καλών αποτελεσμάτων της περιόδου των παχιών αγελάδων που προϋπήρξε της παγκόσμιας κρίσης.
ε. Η αδράνεια των αρμοδίων Αρχών και Οργανισμών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα στον κατάλληλο χρόνο.
Όσον αφορά τον απερχόμενο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν θέλω να εκφέρω οποιαδήποτε γνώμη. Μιλούν τα έργα του και τα αποτελέσματα των πράξεων και των παραλήψεων του.
Πρέπει όλοι να δούμε μπροστά, να περιλάβουμε τον νέο Διοικητή που αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντα του, με την εμπιστοσύνη μας, να του συμπαρασταθούμε και να τον βοηθήσουμε να πετύχει στο δύσκολο έργο του και την αποστολή του για το καλό της οικονομίας μας και της Κύπρου γενικότερα.
Ο νέος Διοικητής είναι ένας λαμπρός επιστήμονας και πιστεύω ότι έχει τις ικανότητες αλλά και την θέληση να πράξει ότι πρέπει για να επιτύχει στην αποστολή του.
Ντίνος Λευκαρίτης, εκτελεστικός οικονομικός διευθυντής Petrolina
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που βλέπω είναι το timing των αποφάσεων. Οι αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν πριν καιρό, από το 2008, για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη και να αποφέρει οικονομικά οφέλη. Ήδη, διαβλέπαμε ότι θα υπήρχε πρόβλημα, ότι ξεκινούσε μια κρίση. Αν λάμβαναν τότε αποφάσεις τα πράγματα σήμερα θα ήταν πιο εύκολα για την οικονομία που μπορούσε να αποφύγει την κρίση.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι το παζάρι δεν έχει λεφτά και δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις πληρωμές των εταιρειών, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σπύρος Παυλίδης, Διευθυντής της Geo Pavlides & Araouzos Ltd
Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η ανεργία. Εταιρείες θέλουν να προσλάβουν προσωπικό αλλά η σημερινή οικονομική συγκυρία φοβίζει. Δεν είναι χρηματικό το πρόβλημα αλλά κυρίως ψυχολογία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ο κρατικός τομέας είναι μεγαλύτερος από τον ιδιωτικό και ο ιδιωτικός δουλεύει για να συντηρεί την δημόσια υπηρεσία. Το μοντέλο αυτό δεν δουλεύει και πρέπει να αλλάξει.
Οι απειλές για μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και σκέψεις για περικοπή του 13ου μισθού συντείνουν στη μείωση της κατανάλωσης. Ο Αθανάσιος Ορφανίδης δεν έκανε καλά τη δουλειά του σε σχέση με τον ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει απέναντι στην επιτοκιακή πολτική των τραπεζών. Τα επιτόκια αυξήθηκαν την ώρα που στην υόλοιπη Ευρώπη μειώθηκαν. Η αύξηση του εταιρικού φόρου δεν θα ήταν κακή λύση αφού όπως είπε και ο Αθανάσιος Ορφανίδης οι καταθέσεις των Ρώσων δεν επηρεάζουν την οικονομία μας.
Μιχάλης Πήλικος, γενικός διευθυντής ΟΕΒ
Το θέμα δεν είναι ποιος φταίει αλλά τι γίνεται από εδώ και πέραώστε να βρεθούν λύσεις για τις επιχειρήσεις και να ανακάμψει η οικονομία Τα σημαντικότερα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών αλλά και η πολύ άσχημα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Όπως είπε, πρέπει ναληφθούν μέτρα εξυγίανσής και μέτρα δομικού χαρακτήρα ώστε να ανταποκριθούμε στιςδεσμεύσεις που λάβαμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο πλαίσιο του 2,5% αλλιώς θα χάσουμε την αξιοπιστία μας. Επίσης, πρέπει να κινηθεί και πάλι η αγορά και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με διοχέτευση φτηνού χρήματος στις επιχειρήσεις, προσανατολιζόμενοι στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"