Νέες εστίες έντασης δημιουργεί η Τουρκία εν όψει Προεδρίας

Πρόεδρος Χριστόφιας: Επενδύει σε μια αποτυχημένη και αδύναμη προεδρία.-

Νέες εστίες έντασης επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία, επενδύοντας σε μια αδύναμη και αποτυχημένη προεδρία της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την όγδοη επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τουρκική διπλωματία, ανέφερε, επενδύει σε μια αδύναμη ή αποτυχημένη κυπριακή προεδρία και δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να δημιουργήσει εστίες τεχνητής έντασης γύρω από την Κύπρο, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από την ενάσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Η τουρκική διπλωματία δεν έχει πάψει ποτέ να επιδιώκει την παγίωση των τετελεσμένων που επέφερε η τουρκική εισβολή του 1974, σημειώνει, δηλώνοντας, ωστόσο, πως «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και αποκαλύπτει ότι ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε προληπτικά διαβήματα και κινήσεις τόσο σε επίπεδο των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ όσο και σε επίπεδο των Ευρωπαίων εταίρων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει και ένα «σαφές μήνυμα» προς την Αγκυρα. Δεν θα εμπλακούμε, τόνισε, σε οποιονδήποτε ανώφελο διάλογο με την Τουρκία για το θέμα. Το ζήτημα αφορά αποκλειστικά και μόνο την ΕΕ και αγγίζει την καρδιά του συστήματος θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ. Επομένως, η οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου από την Τουρκία είναι θέμα που αφορά πρωτίστως την Ενωση.

Ερωτηθείς ως προς το διαχωρισμό του εθνικού προβλήματος από την Προεδρία και κατά πόσον θα μπορέσει η Κύπρος να ασκήσει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα προωθεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Ενωσης ως συνόλου, χωρίς κρυφή ατζέντα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα κρύψουμε κάτω από το χαλί το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, που παραχωρήθηκε στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της όγδοης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ενόψει της επικείμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην εκτίμηση πως και κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας είναι πιθανόν να χρειαστεί να επικεντρωθεί στη διαχείριση νέων κρίσεων στην ευρωζώνη.
Εκτιμά, παράλληλα, ότι μια επιτυχής ενάσκηση της προεδρίας θα συμβάλει δυναμικά στην ενίσχυση της κρατικής οντότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται, επίσης, στη δύσκολη συγκυρία κατά την οποία γίνεται η ανάληψη της Προεδρίας λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία αποδίδει και πολιτικές παραμέτρους και σημειώνει ότι χρειάζεται αναθεώρηση των οικονομικών πολιτικών.

Η Κυπριακή Προεδρία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προωθήσει στο μέτρο των δυνάμεων και των αρμοδιοτήτων της, την κοινωνική σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο προϋπολογισμός της είναι 61,7 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2011 – 2013 και καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν από την άσκηση των καθηκόντων της προεδρεύουσας χώρας. Σε αυτό το ποσό, γύρω στα 28 εκ. ευρώ, αποτελούν τις δαπάνες για ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία» και τη δημιουργία του Κέντρου Τύπου «Cypress» στη Λευκωσία και αν αυτές αφαιρεθούν, ο προϋπολογισμός για την Προεδρία είναι από τους μικρότερους σε σύγκριση με άλλες χώρες που προέδρευσαν.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζει την εκτίμηση ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μετά την ανεξαρτησία και ότι αποτελεί μια κατάκτηση ολόκληρου του λαού. Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνει, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εκσυγχρονισμού και παράγοντας επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, που χρειάζεται η χώρα για να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"