Γαλλικές εκλογές: Νικητής ο Ολάντ με ποσοστό 52%


Κάτω του 20% η αποχή.-

ΠΑΡΙΣΙ: Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας ποσοστό 52% των ψήφων, σύμφωνα τα αποτελέσματα στη Γαλλία. Η νίκη του Ολάντ αποτελεί «μεγάλη ευτυχία» δήλωσε εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Σημειώνεται πως ο Ολάντ θα είναι ο δεύτερος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της νεότερης Γαλλικής Δημοκρατίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν. Στη γαλλική προεδρία δεν έχει ανέλθει σοσιαλιστής πρόεδρος εδώ και 24 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει 48%, ενώ με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του κόμματος UMP, Νταβίντ- Ξαβιέ Βέις, χαρακτήρισε την προεκλογική καμπάνια του Σαρκοζί «σκέτη αποτυχία».
Έκκληση Σαρκοζί για ενότητα 
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δημοσίευση των πρώτων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός του. «Να μείνετε ενωμένοι και να μη διαιρεθείτε», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη της νομιμότητας».
 Όσο για την ήττα του, τόνισε πως αναλαμβάνει όλη την ευθύνη.


Συγχαρητήρια στον Φ. Ολάντ από τον πρωθυπουργό του Βελγίου

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρουπό «συνεχάρη θερμά τον Φρανσουά Ολάντ» για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Ο Ντι Ρουπό, ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ολάντ λίγα λεπτά μετά τις 20:00 (ώρα Γαλλίας), τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την υλοποίηση «ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» .

To ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 80,5%

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι χαμηλότερη από τον αντίστοιχο γύρο του 2007. Η τελική συμμετοχή εκτιμάται στο 80,5%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"