Άσκηση «Noble Dina» Ισραήλ-Ελλάδας-ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Σφήνα στην άσκηση από το Ρωσικό Ναυτικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα, τριμερής αεροναυτική και ανθυποβρυχιακή άσκηση, Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΠΑ. 
Στη συγκεκριμένη άσκηση οι ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρις αύριο, 5 Απριλίου και είναι ιδιαίτερης συμβολικής και γεωπολιτικής σημασίας λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και των απειλών της Τουρκίας. 

Η άσκηση αναπτύχθηκε αρχικά στην περιοχή του Καστελόριζου και της δυτικής Κύπρου και τώρα διεξάγεται ανατολικά της Κύπρου, παράλληλα έξω από τη Χάιφα.

Ρωσική σφήνα
Σε μια αιφνιδιαστική της κίνηση η Μόσχα έστειλε στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου το πυραυλοφόρο καταδρομικό Smetlivy κλάσης Kashin το οποίο έφτασε χθες στο λιμάνι της Tartus στη Συρία, όπου υπάρχει και η βάση του ρωσικού Ναυτικού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη έλαβε τη διαταγή για τον έκτακτο απόπλου των ρωσικών σκαφών από το «ανώτατο δυνατό επίπεδο», σε μια ένδειξη πως η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει τους Αμεριανούς να είναι οι μόνοι παίχτες στην περιοχή της Ν.Ά. Μεσογείου. 

Το ρωσικό καταδρομικό, το υποβρύχιο και ένα σκάφος υποστήριξης, πέρασαν από τα στενά του Βοσπόρου το Σάββατο στις 31 Μαρτίου. 
Το υποβρύχιο είναι το Alrosa B871 κλάσης Kilo με 4000 τόνους μέγιστο εκτόπισμα μήκος 74 μέτρα, μπορεί να καταδυθεί μέχρι 300 μέτρα βάθος έχει μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβους και διαθέτει 6 τορπιλοσωλήνες των 553 χλστ. με 18 τορπίλες. 

Μια ενδιαφέρουσα τεχνική λεπτομέρεια είναι πως η προώθηση του υποβρυχίου στηρίζεται σε υδρο-προωθητές κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό του από ηχοβολιστικά συστήματα. 

Η κάθοδος του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού και του υποβρυχίου στη Ν.Α. Μεσόγειο εκτός από τη γενικότερη παρουσία στην περιοχή έχει ως κύριο στόχο του την παρακολούθηση της άσκησης «Noble Dina» που διεξάγεται από τις 2 έως και τις 5 Απριλίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό απέπλευσε χθες  από την Tartus με κατεύθυνση την περιοχή που διεξάγεται η άσκηση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. 

Η Noble Dina η οποία σύμφωνα με τους σχεδιαστές της είναι ανθυποβρυχιακή άσκηση συμμετέχουν μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο CVN-65 USS Enterprise, το οποίο την περασμένη Παρασκευή απέπλευσε από τον Φαληρικό Όρμο, ισραηλινά πολεμικά σκάφη και μαχητικά ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 4 μαχητικά F-16 block 52+, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.
 
Το ρωσικό καταδρομικό και το υποβρύχιο θα παρακολουθήσουν την διεξαγωγή της άσκησης βάσει των διεθνών κανόνων που προβλέπονται, αλλά είναι η πρώτη φορά ύστερα από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία, που ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος παρακολουθεί ναυτική άσκηση του 6ου Στόλου. 

Ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της ρωσικής αυτής κίνησης είναι πως η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη πλέον να αφήσει τις ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε αμερικανική λίμνη δείχνοντας παράλληλα ετοιμότητα στην αποστολή ναυτικών μονάδων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα