Kυπριανού: «Το δίλημμα σήμερα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση»

«Οι προτάσεις Χριστόφια είναι λειτουργικές»
Το δίλημμα σήμερα δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι άλλο αλλά ομοσπονδία ή διχοτόμηση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα παθήματα ακούγονται φωνές για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου λύσης για αλλαγή στρατηγικής και τακτικής», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θέτοντας το ερώτημα τι θα επιδιώξουμε και έχοντας στο πλευρό μας ποιους, αν απορρίψουμε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εδώ και τώρα.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των Μισιαούλη – Καβάζογλου στο Δάλι, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το μόνο αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι να καταρρακωθεί η αξιοπιστία μας διεθνώς και να επιτραπεί στην τουρκική πλευρά ο απεγκλωβισμός από τη συμφωνημένη βάση λύσης. «Αυτή η τάχατες πατριωτική στάση το μόνο που θα πετύχει θα’ ναι να οδηγήσει την Κύπρο με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Κάτι ανάλογο με παρόμοιες ‘πατριωτικές κορώνες’, μας οδήγησε το 1974 στο πραξικόπημα, την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή», ανέφερε. Πρόσθεσε πως αν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιλέγουν τη διχοτόμηση, ας βγουν έντιμα και καθαρά να το πουν στον κυπριακό λαό.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια πως κάποιοι επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να αποσύρει τις προτάσεις που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις και ότι αυτές συνιστούν απαράδεκτες υποχωρήσεις. «Καμώνονται ότι ξεχνούν ότι αυτές δεν είναι προτάσεις που ‘ανακάλυψε’ ο Δημήτρης Χριστόφιας, ότι τις στήριξαν και προηγούμενοι Πρόεδροι, όπως ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος», είπε, συμπληρώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως αυτές οι προτάσεις είναι λειτουργικές, ενωτικές και ρεαλιστικές.

«Απευθυνόμαστε στη λογική όλων όσοι τις πολεμούν», είπε ο κ. Κυπριανού θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Όντως συνιστούν υποχωρήσεις; Αν ναι, τότε γιατί η τουρκική πλευρά δεν τις αποδέχεται; Γιατί ο κ. Οζγκιουργκιούν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας πως ‘μόνο εμείς δίνουμε.
 
Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μόνο εμείς κάνουμε παραχωρήσεις’; Γιατί ο Σερντάρ Ντενκτάς, δήλωνε ότι ‘δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεχτή η πρόταση περί διασταυρούμενης ψήφου ή κοινού ψηφοδελτίου, αφού είναι προτάσεις που ενισχύουν το ένα κράτος και τη μία ιθαγένεια’; Γιατί ο Έρογλου αρνείται πεισματικά να τις δεχτεί», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως η τουρκική πλευρά απορρίπτει αυτές τις προτάσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει κατ’ επανάληψη σαφές ότι από τη στιγμή που δεν γίνονται αποδεκτές από την τ/κ πλευρά έχει κάθε δυνατότητα και ευχέρεια είτε να τις αποσύρει είτε να τις τροποποιήσει είτε να τις διαφοροποιήσει. «Γιατί λοιπόν αυτή η επιμονή εδώ και τώρα να αποσυρθούν. Μια επιμονή που θα οδηγήσει εμάς στη θέση του κατηγορούμενου και θα βγάλει την τουρκική πλευρά από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται», είπε.
Ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε πως για αυτές και για άλλες προτάσεις, κατηγορήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι προδίδει και τουρκοποιεί την Κύπρο. «Αυτό κατήγγειλε με στόμφο και ο κ. Αναστασιάδης πρόσφατα».

Επικαλούμενος τον Μακρυγιάννη, ο κ. Κυπριανού είπε πως «η αλήθεια είναι πικρή και όσοι έκαναν το κακό τους κακοφαίνεται, γιατί και το κακό το θέλανε και το συμφέρον τους το θέλανε και καλούς πατριώτες θέλουν να τους λένε».. Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε, «το επαναλάβαμε πολλές φορές. Ο πατριωτισμός όπως και η προδοσία φαίνονται στην πράξη. Η Κύπρος προδόθηκε το 1974, από την ακροδεξιά. Από αυτούς που άνοιξαν την πόρτα στον Αττίλα. Αυτούς που αγκάλιασε και τους στέγασε λίγο αργότερα το κόμμα του κ. Αναστασιάδη», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια πως ο κ. Αναστασιάδης μετά από τις συναντήσεις που είχε με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωνε ότι δεν έχει διαφωνίες με κανένα, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν, είπε ο κ. Κυπριανού και συνέχισε: «Είτε όλοι ξαφνικά συμφωνούν με τις θέσεις του κ. Αναστασιάδη για χαλαρή ομοσπονδία, για διεύρυνση των συνομιλιών και για άλλα, είτε ο κ. Αναστασιάδης αναίρεσε τις θέσεις του προκειμένου να αποσπάσει πολιτική στήριξη για τις Προεδρικές».

Παράλληλα, είπε πως στο έγγραφο που παρέδωσε στα κόμματα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, απορρίπτει τα χρονοδιαγράμματα και τη διαιτησία, και πως στο ίδιο έγγραφο όμως αναφέρει την πρόθεση του για διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει άραγε κάποιος που εγγυάται στον κ. Αναστασιάδη ότι αν οι διευρυμένες συνομιλίες αποτύχουν, δεν θα υπάρξουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε διαιτησία; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τι θα συμβουλεύσει τον κυπριακό λαό να πράξει; Να επαναλάβει το 2004», διερωτήθηκε επίσης.

Τέλος, δήλωσε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας εργάζεται με συνέπεια και ειλικρίνεια ώστε να πετύχει δίκαιη, υπό τας περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"