Παπαδήμος: Απαιτείται σε βάθος μεταρρύθμιση του κράτους

Επιστολή του στον  Μπαρόζο για την κατάσταση στην Ελλάδα.- «Μαζί θα πετύχουμε» απαντά ο Ευρωπαίος επισημος.-

ΑΘΗΝΑ: Στις προτεραιότητες που έθεσε η απερχόμενη Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, τα βήματα που έκανε για την υλοποίησή τους αλλά και προτάσεις για τη συνέχιση υλοποίησης των συγκεκριμένων αξόνων δράσης, αναφέρεται εκτενώς η επιστολή του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Η επιστολή του κ. Παπαδήμου αποστάληκε το βράδυ της Τρίτης ενόψει της παρουσίασης, χθες το μεσημέρι, του πακέτου αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και το περιεχόμενό της δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα. 

Ως άξονες δράσης και προτεραιότητας για την ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Παπαδήμος αναφέρει την οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής, την μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την ανάληψη δράσεων στον τομέα της ενέργειας, την αποτελεσματική απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των δομικών κονδυλίων της ΕΕ. 

Πριν εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μπαρόζο για τη σταθερή υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, ο κ. Παπαδήμος, κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει: «Είναι ευνόητο ότι η επιτυχής εφαρμογή της φορολογικής σταθεροποίησης και της δομικής προσαρμογής εξαρτάται από την σε βάθος μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.

Οι μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και γενικότερα του τομέα της γενικής κυβέρνησης, ήταν πηγή κακής κατανομής των πόρων, μειωμένης αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έθετε εμπόδια στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τελικά κατέληγε σε κοινωνική αδικία. 

Για το λόγο αυτό, η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που ως δίνει στρατηγική έμφαση σε τομείς όπως: η φορολογική πολιτική και η μεταρρύθμιση στην εισπρακτική διαχείριση, το κτηματολόγιο, η ρυθμιστική και δικαστική μεταρρύθμιση, η αναδιάρθρωση της δημόσιας και τοπικής διοίκησης και η εγκαθίδρυση μιας σταθερής, διυπουργικής συντονιστικής δομής υπό το γραφείο του Πρωθυπουργού».
«Μαζί θα πετύχουμε»
Ολοι συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση κι' εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις, υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετική με τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της ευρωζώνης.

Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι ''Μαζί θα πετύχουμε'', διευκρινίζοντας ότι το συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ της χώρας ενώ, όπως είπε, η βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πάρθηκε χθες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"