Διαπιστώθηκε ότι το κακό ήλθε από τα κατεχόμενα

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ φέρνει το μπλακάουτ

Οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος  για τα μέτρα που θα παρθούν για αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών όπως το προχθεσινή, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Κώστα Γαβριηλίδη.

Έχει διαπιστωθεί ότι το προχθεσινό μπλακάουτ προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης των κατεχομένων, που επηρέασε το δικό μας σύστημα, λόγω της διασύνδεσης των δύο συστημάτων. Τα δεδομένα αξιολόγησε χθες σε σύσκεψη η ομάδα διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης. Διαβεβαιώνουν μεν ότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος αλλά και ότι αν για οποιονδήποτε λόγο και πάλι παρουσιαστεί βλάβη στα κατεχόμενα και δεν μπορούν να απορροφήσουν την άεργο ισχύ της ΑΗΚ, πάλι θα προκύψουν τα ίδια προβλήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Γιώργος Σιαμμάς, ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Στέλιος Στυλιανού, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας Χρίστος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Επί τάπητος τέθηκαν τα αίτια που προκάλεσαν την χθεσινή τετράωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδουλίδη εξετάστηκαν όλα τα γεγονότα και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι, μία βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης των κατεχομένων, με το οποίο είναι συνδεδεμένο το σύστημα της ΑΗΚ μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί και την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, είχε ως αποτέλεσμα αλυσιδωτές επιπτώσεις στις μονάδες παραγωγής της Δεκέλειας. Οι έρευνες, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας συνεχίζονται και σύντομα θα υποβληθεί σχετική έκθεση στα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης της Ενεργειακής Κρίσης.

«Βλέπουμε όλα τα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης « και διαφαίνεται ότι υπήρξε ένας απότομος αποσυντονισμός του συστήματος γύρω στις τέσσερις και σαράντα το πρωί κατά την ώρα πολύ χαμηλής ζήτησης. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπήρξε μία βλάβη στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα είχε αποσυνδεθεί και μία μηχανή, μία μονάδα στον σταθμό της Δεκέλειας, είχαμε αποσυνδεθεί με τα κατεχόμενα και ακολούθησε μία διαδοχική απώλεια μονάδων στην Δεκέλεια.» «Όλα είναι εντάξει», πρόσθεσε, «εκτός και αν συμβεί μία άλλη απρόβλεπτη ή απρόσμενη βλάβη».

Μέτρα που θα στοιχίσουν

Εξ άλλου ο εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται άλλες λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και παίρνονται κάποια μέτρα. Το πρόβλημα θα απαμβλυνθεί τις πρώτες μέρες του Ιούλη, όταν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα 5 του σταθμού Βασιλικού.

Σ’ ότι αφορά τα επιπρόσθετα κόστη που θα προκύψουν από τα μέτρα που θα παρθούν, ο Κώστας Γαβριηλίδης είπε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποιος θα πρέπει να τα επωμιστεί.
»Δεν είναι δυνατόν να τα πληρώσει κάποιος εκτός της κυπριακής επικράτειας, παρετήρησε. Ξέρετε κάποιον άλλο που μπορεί να πληρώσει εκτός από τους Κύπριους καταναλωτές; διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβριηλίδης.

Το ΑΚΕΛ για τις αντιδράσεις

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ως απαράδεκτο τον λαϊκίστικο τρόπο, όπως αναφέρει, με τον οποίο διάφορες πολιτικές δυνάμεις προσέγγισαν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Σε δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι «η απόπειρα να χρεωθεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε, αποτελεί μικροπρέπεια και μια ακόμη προσπάθεια από πλευράς τους για μικροκομματική εκμετάλλευση του γεγονότος». 

Στο πολιτικό επίπεδο, ανέφερε, «προκύπτει θέμα μόνο ως προς την πλειοψηφική απόφαση της Βουλής για σταύρωμα του κονδυλίου αγοράς ρεύματος από τα κατεχόμενα, στοιχείο που αυξάνει τις πιθανότητες επανάληψης ανάλογων προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

Οι Οικολόγοι προειδοποιούσαν

Εχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι "η βλάβη που οδήγησε σε καθολική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προήλθε από τη σύνδεση του δικτύου της ΑΗΚ με το παράνομο δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. 

"Οταν εμείς μιλούσαμε από τον Ιούλιο κιόλας για τους κινδύνους που προκαλεί αυτή η διασύνδεση, όταν εμείς μιλούσαμε για 'άεργο ισχύ', οι 'ιθύνοντες' και οι 'αρμόδιοι' μας έλεγαν 'υπερβολικούς' και 'εθνικιστές'. Τώρα ποιός θα πληρώσει το κόστος αυτής της εξάωρης διακοπής ρεύματος; Τώρα ποιός θα απολογηθεί στους Οικολόγους για όσα μας έλεγαν και μας κατηγορούσαν πριν λίγους μήνες;", διερωτάται το Κίνημα. 

Διερωτάται, επίσης, "ποιοί θα απολογηθούν στους Οικολόγους που επιβεβαιωθήκαμε όταν προειδοποιούσαμε ότι με τις μεθοδεύσεις τους δεν θα επέτρεπαν να εγκατασταθούν τα 30 MW των φωτοβολταϊκών που ήταν έτοιμα να τοποθετηθούν από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011" και "ποιός θα απολογηθεί στον κυπριακό λαό και στο μέλλον του που πέρασαν εννέα μήνες και δεν τοποθετήθηκε ούτε φύλλο από φωτοβολταϊκά".

"Ποιός από όλους αυτούς τους αρμοδίους και συναρμοδίους θα ομολογήσει ότι οι Οικολόγοι είχαν δίκαιο; Κανένας. Ούτε κανένας μπορεί να εξηγήσει πως, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων δέσμευσε το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2012, η ΑΗΚ συνέχιζε να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα. Πώς γίνεται να μην 'επιτρέπεται' για πέντε ημέρες να επεκταθούν τα συμβόλαια 25 εκτάκτων γιατρών του δημοσίου, μια δαπάνη λίγων χιλιάδων ευρώ, ενώ δαπάνες πολλών εκατομμυρίων έγιναν παρά τη δέσμευση της Βουλής; Ποιός θα μας απαντήσει; Κανένας", αναφέρει.

Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι "τελικά σε αυτή τη χώρα μας κυβερνά ο κανένας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"