Σύσκεψη Αρχηγών για τις εξελίξεις του Κυπριακού

Ο Μπαν Κι Μουν ενημέρωσε τηλεφωνικώς Χριστόφια και Ερογλου ότι δεν υπάρχει βάση για Διεθνή και προτρέπει συνέχιση της διαδικασίας.-

Υπό το φως της διαπίστωσης του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει βάση για Διεθνή διάσκεψη και την προτροπή του προς τους Χριστόφια και Ερογλου να αναλάβουν «τολμηρή και αποφασιστική δράση ώστε να συνεχίσει η διαδικασία» συνέρχεται σήμερα το πρωί το Συμβούλιο Αρχηγών που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια για συζήτηση των εξελίξεων και των προοπτικών.

Τις αποφάσεις του, στις οποίες κατέληξε στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και τον Λυν Πάσκοε, ο Μπαν Κι Μουν  διαβίβασε τηλεφωνικώς στον Δημήτρη Χριστόφια και στον Ντερβίς Ερογλου το περασμένο Σάββατο, αναφέροντας ότι θα συζητήσει μαζί τους  το θέμα ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τις επόμενες ημέρες. Όπως έχει ήδη μεταδοθεί έχει προγραμματίσει συναντήσεις με Χριστόφια και Ερογλου στις 27 Απριλίου.
Στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββάτου, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αναφέρεται δήλωση Εκπροσώπου του Μπαν κι-μουν. 

Η δήλωση αποκαλεί και τους δύο εξοχότατους ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ, αντίστοιχα, και επισημαίνει ότι ο ΓΓ στην επικοινωνία που είχε μαζί τους τούς ενημέρωσε ότι «συνάντησε την προηγούμενη τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ».

«Στη βάση αυτής της συνομιλίας, ο ΓΓ μοιράστηκε την εκτίμησή του πως δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα ουσιαστικά θέματα που θα παρείχε τη βάση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αυτή την ώρα», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Ο ΓΓ «προέτρεψε τις δύο πλευρές να αναλάβουν τολμηρή και αποφασιστική δράση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Πληροφόρησε, επίσης, τους ηγέτες ότι τα συμπεράσματά του θα τα συζητήσει μαζί τους αναλυτικότερα ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα για το σκοπό αυτό».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την ημίωρη συνάντηση του ΓΓ με τους κ. Ντάουνερ και Πάσκοε, το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία και του εμπειρογνώμονα για θέματα διακυβέρνησης Τζον Μαγκάρυ, προκύπτει ότι θα γίνει προσπάθεια συνέχισης της διαδικασίας υπό κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα αναλάβει να συζητήσει με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Επί της ουσίας, επιχειρείται η διαμόρφωση μιας φόρμουλας για συνέχιση της διαδικασίας μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία φόρμουλα θα γίνεται αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές και παράλληλα θα κινείται εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η παρουσία μόνο του κ. Μαγκάρυ απ’ όλους τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχει προκαλέσει αρκετές εικασίες, που δεν τυγχάνουν πάντως καμιάς επίσημης επιβεβαίωσης από κανέναν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Σύλληψη οπαδού της ΑΕΛ για την κροτίδα