«Να αποκαλυφθούν οι βουλευτές που φοροδιαφεύγουν»

«Διαφορετικά μας παίρνει όλους το κολάνι» δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.-
Να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα όσων Βουλευτών φοροδιαφεύγουν ζήτησαν σήμερα με τοποθετήσεις τους Βουλευτές.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για Βουλευτές που φοροδιαφεύγουν και ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει η Βουλή να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα αυτών των Βουλευτών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Βουλή δεν έχει στα χέρια της ένα τέτοιο κατάλογο, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι οι οποίοι έχουν στοιχεία, όπως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, «αν επιθυμούν μπορούν να τα δώσουν στη δημοσιότητα».

«Ολους μας μάς ανησυχούν αυτές οι πληροφορίες, όπως επίσης και οι πληροφορίες ότι δυο αξιωματούχοι αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ορκιστεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες για τις υποχρεώσεις που έχουν στο φόρο εισοδήματος» είπε, διευκρινίζοντας πως αναφέρεται στον τέως Υπουργό Οικονομικών και στον Πρόεδρο του Φορολογικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως το σύστημα είσπραξης των φόρων πρέπει να δουλεύει για όλους, εξηγώντας πως όσοι φοροδιαφεύγουν το κάμνουν εις βάρος όλων των υπολοίπων που είναι συνεπείς και πληρώνουν εκείνα που οφείλουν.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί όπως τα ονόματα δοθούν στη δημοσιότητα, «γιατί δυστυχώς όταν δεν δίνονται τα ονόματα μας παίρνει όλους το κολάνι», κατά την έκφραση του. «Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση που δημοσιοποιούνται κατηγορίες εναντίον Βουλευτών. Πρέπει να δίνονται συγκεκριμένα ονόματα γιατί είναι άδικο για εκείνους που είναι αθώοι να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι», πρόσθεσε.

«Εγώ λέω να δοθούν τα ονόματα. Αρμόδιος για να πράξει κάτι τέτοιο είναι ο Εφορος του Τμήματος Εσωτερικών προσόδων ή και ο Υπουργός Οικονομικών» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως ούτε ο ίδιος ούτε η Επιτροπή Οικονομικών είναι αρμόδιοι γι' αυτά τα ζητήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι οι Βουλευτές δεν απολαμβάνουν φορολογικής αμνηστίας, δήλωσε ότι αυτό που αποτελεί ευθύνη της Βουλής είναι να εξοπλίζει την εκτελεστική εξουσία με όλες εκείνες τις νομοθετικές δυνατότητες για να εφαρμόζει ακριβώς με τρόπο ακριβοδίκαιο τη φορολογική πολιτική.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής ότι ο κατάλογος των προτεινομένων φορολογικών νομοσχεδίων που είχε ενώπιον της η Βουλή τον περασμένο Δεκέμβρη είναι ο οριστικός κατάλογος, αναφέροντας πως αυτός ο κατάλογος αφορούσε τις συνολικές ανάγκες των αρμοδίων τμημάτων της Κυβέρνησης όσον αφορά τη θωράκιση τους σε επίπεδο νομοθεσιών για να μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Βουλή έχει εγκρίνει το σύνολο των νομοθετημάτων που η Κυβέρνηση έχει ζητήσει με εξαίρεση ένα, επειδή ακριβώς αποσύρθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση για να διορθωθεί και να επανέλθει.

«Αν η Κυβέρνηση θεωρεί τώρα ότι η νομοθεσία εξακολουθεί να είναι ελλιπής, έχει ευθύνη να προσδιορίσει τι επιπλέον χρειάζεται» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, ο κ. Γεωργίαδης είπε ότι συμφωνεί με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, όχι μόνο των Βουλευτών, αλλά οποιουδήποτε. «Δεν θεωρώ ότι είναι απόρρητο στοιχείο ή απόρρητο δεδομένο η 'κατονόμαση' όσων αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα οφείλουν στο κράτος» είπε, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει ένα μέλος της Βουλής σε αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι είναι υπέρ της διαφάνειας. «Προσωπικά, ναι, εκείνος ο οποίος συνειδητά φοροδιαφεύγει και τεκμηριωμένα το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων μπορεί να το αποδείξει, ναι τότε γιατί όχι να ισχύσει η διαδικασία του name and shame» είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την απογοήτευση του, επειδή, όπως είπε, «βρισκόμαστε στις εποχές της δίκαιης ή και άδικης πολλές φορές δυσφήμισης της πολιτικής και των πολιτικών». 
«Θα έπρεπε», δήλωσε, «τα κόμματα να αναλάβουν μια ειλικρινή προσπάθεια για αναστύλωση της πολιτικής μέσα στην κοινή γνώμη με τόλμη και αποφασιστικότητα αλλά δυστυχώς φυγομαχούν και αναζητούν προστασία σε νομικά κωλύματα και νομικίστικες ασπίδες».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με συστηματικό και συγκροτημένο τρόπο η Βουλή πρέπει να εφαρμόσει διαδικασίες διαφάνειας και τιμωρίας αυτών των Βουλευτών που δεν εφαρμόζουν τις νομοθεσίες, δικές της διαδικασίες πειθαρχικές διαδικασίες όπως έχουν τα περισσότερα σύγχρονα κοινοβούλια».

«Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει διαδικασία διαφάνειας, η οποία θα πρέπει συμβατή με το νομικό πλαίσιο και σύνταγμα, έχω την άποψη ότι υπάρχουν ήδη δυνατότητες επίσημης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης. Δυστυχώς υπάρχει μια φοβία στους πολιτικούς, την έχω ζήσει και σήμερα όπου προσπάθησα να πείσω τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία πληροφόρησης που να αναδείξει εκείνους που δεν θέλουν ενσυνείδητα να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να τους ξεχωρίσει από τη μάζα των Βουλευτών. Δυστυχώς δεν κατάφερα να πείσω τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, δηλώνω την αποτυχία μου», είπε. 

Είναι, συνέχισε, «κοινωνική απαίτηση να υπάρξει συμμόρφωση των ίδιων των πολιτικών στις νομοθεσίες που οι ίδιοι ψηφίζουν και αυτοί που έχουν περιπέσει σε σφάλματα να αναδεικνύονται για να προκύπτουν οι υπόλοιποι, οι οποίοι στη συμπεριφορά τους είναι σωστοί και εκτιμούν τη ψήφο των ψηφοφόρων τους εκτός εάν η ίδια η κοινωνία επιλέγει να τιμά, να στηρίζει και να ψηφίζει και φέρνει στο κοινοβούλιο ανθρώπους οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους».

Ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε και στα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με τα απλήρωτα εξώδικα πρόστιμα βουλευτών, λέγοντας ότι δεν υπήρξε πρόοδος σήμερα.

«Ενώ είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσει η Βουλή ένα βήμα μπροστά με συγκροτημένες διαδικασίες ενημέρωσης με διακριτές διαδικασίες που θα ξεχωρίσουν τους δίκαιους από τους άδικους, δεν τόλμησε η σύσκεψη των αρχηγών να προχωρήσει» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η βουλευτική ασυλία παραπέμπεται στην Επιτροπή Θεσμών για να συζητηθεί το θέμα που ο ίδιος έχει εγγράψει.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι επάναγκες η τροποποίηση του Συντάγματος, μια σωστή ερμηνεία που πρέπει να γίνει και αυτή η ερμηνεία μπορεί να γίνει μέσα από κανονιστικές διατάξεις που να έχουν να κάνουν με τη Βουλή αλλά είμαι ανοικτός να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος εφόσον υπάρχει η κατάλληλη πλειοψηφία των 2/3» πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"