Διαβουλεύσεις Συλικιώτη για να έχει η ΑΗΚ φυσικό αέριο

Σήμερα αρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες με τη Noble Energy

Το θέμα της χρησιμοποίησης φυσικού αερίου από την Αρχή Ηλεκτρισμού με σκοπό τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν στο επίκεντρο χθεσινών συσκέψεων του Υπουργού Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη με τα διοικητικά συμβούλια της ΑΗΚ και της ΔΕΦΑ. 
 Ο Υπουργός ανακοίνωσε μετά τις συσκέψεις ότι σήμερα αρχίζουν εντατικές διαβουλεύσεις  της ομάδας επαφής του Υπουργείου με τη Noble Energy, με στόχο την ολοκλήρωση τους το αργότερο μέσα σε δύο μήνες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν σε ένα με δύο μήνες για να γίνει γνωστό το ταχύτερο δυνατό ποιες και πόσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να προμηθευτεί η Αρχή Ηλεκτρισμού από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Με το τέλος συνάντησης που είχε ο Υπουργός σήμερα, με τη διοίκηση της ΑΗΚ, είπε ότι η Noble Energy, θα αναλάβει και ορισμένες δεσμεύσεις ώστε να προμηθεύει με αέριο την Κύπρο.

Το φυσικό αέριο, πρωτίστως, θα έρθει για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ, τόνισε ο Υπουργός.
Ο Νεοκλής Συλικιώτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιάμεση επιλογή αλλά αυτό όπως εξήγησε θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με την Noble.

Από την πλευρά της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Χάρης Θράσου, διαβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι θα υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και επανέλαβε ότι το πιο φθηνό φυσικό αέριο θα είναι το κυπριακό.
Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ, για τα θέματα έλευσης του φυσικού αερίου.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η ΔΕΦΑ τον ενημέρωσε για τον σχεδιασμό που έχει για το δίκτυο.

''Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή του Βασιλικού προς την Μονή και στην Δεκέλεια, που είναι οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, και τους σχεδιασμούς που θα υπάρχει στο μέλλον για να έχουμε μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, την ανάγκη να γίνουν διαβουλεύσεις με τις Κοινότητες και όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να υλοποιηθεί σταδιακά αυτός ο σχεδιασμός των αγωγών επί του εδάφους'', συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι πάντα στη διάθεση της ΔΕΦΑ. ''Εγνοια και σκοπός όλων μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής'', πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου, σε δηλώσεις του, είπε ότι κατά τη συνάντηση έχουν καταλήξει σε προκαταρτικές αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα τόσο της έλευσης του φυσικού αερίου όσο και της κατασκευής των αναγκαίων δικτύων.

''Προσδοκούμε και θα έχουμε ελπίζω μία συνεχόμενη συνεργασία και είμαστε στο σωστό δρόμο'', ανέφερε.
Ο Υπουργός Εμπορίου, ερωτηθείς για τα δίκτυα και τους σχεδιασμούς, είπε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από την ΔΕΦΑ, αλλά όλα αυτά θα γίνουν στη βάση πρώτα – πρώτα των αναγκών, αλλά και της υποδομής που έχουμε.

''Δεν είναι τυχαία που αναφέρθηκα σε σύνδεση με την Μονή και την Δεκέλεια. Είναι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι σε ένα βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα γίνουν εκεί μονάδες οι οποίες θα δέχονται φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι το πρώτιστο που έχουμε ως στόχο. Δηλαδή την διοχέτευση μέσω αγωγού φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας. Οταν βλέπω μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο μέλλον, αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που έχουμε δικό μας φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, όπως για σκοπούς της βιομηχανίας, για σκοπούς των μεταφορών, για οικιακούς σκοπούς'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πότε ξεκινά η δημιουργία αγωγού, ο κ. Συλικιώτης είπε πως πρώτα πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε θα έρθει το φυσικό αέριο για να μπορέσουν να ξέρουν ακριβώς πως θα προχωρήσουν.
''Αυτό είναι συνδυασμένο και με τους σχεδιασμούς που κάνει η ίδια η ΑΗΚ, το πώς θα κάνει τις μονάδες και ποιες. Μιλάμε για ένα ορίζοντα πέντε με οκτώ χρόνια. Δεν είναι κάτι που θα γίνει τώρα'', συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την έλευση φυσικού αερίου. ''Αφού ξεκαθαρίσουμε τα ζητήματα σε μερικούς μήνες, θα μπούμε στις διαπραγματεύσεις για την έλευση του φυσικού αερίου'', σημείωσε.
Ερωτηθείς ποιοι θα συμμετέχουν στις επαφές με την Noble, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στις επαφές θα συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών, Γεωργίας μαζί με την συμμετοχή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και της ΡΑΕΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"