Η «Κυρά της Λαπήθου», σύμβολο πατριωτισμού

Τελέστηκε χθες το ετήσιο μνημόσυνο της.- 

Τελέστηκε χθες στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία το ετήσιο  μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, γνωστής ως «Κυρά της Λαπήθου», η οποία κατά τη διάρκεια της εισβολής το 1974 έκρυβε από τους Τούρκους για ένα μήνα 13 εθνοφρουρούς που είχαν αποκοπεί από τις μονάδες τους και παρά τα βάσανα στα οποία την υπέβαλλαν οι κατακτητές δεν αποκάλυψε τον κρυψώνα τους.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης,  αναφέρθηκε στο μεγαλείο της προσφοράς και του ηρωισμού της «Κυράς της Λαπήθου», προσθέτοντας ότι παραμένουν χωρίς δικαίωση. «Τιμούμε την Ευφροσύνη Προεστού, το σύμβολο της Κυπρίας γυναίκας, την υπερήφανη Κυρά της Λαπήθου και μνημονεύουμε το ήθος, το θάρρος, τον πατριωτισμό, τον ηρωισμό και το μεγαλείο της. Μνημονεύουμε και τιμούμε την αδικαίωτη προσφορά και την πικρή προσφυγιά της», είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι η εμβληματική της φυσιογνωμία λειτουργεί ως εθνική συνείδηση και καταμαρτυρεί την ευθύνη μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, μια πατρίδα της ειρήνης, της συνεργασίας και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της, για μας και τα παιδιά μας και τις γενιές που μας έρχονται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;