Αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Γερμανίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ευχαριστίες Δημήτρη Ηλιάδη στο Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για τη συμμετοχή του.

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, μεγάλη αεροναυτική άσκηση Έρευνας – Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, μεταξύ Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας.

Η άσκηση έγινε υπό τον υπηρεσιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Στην άσκηση έλαβαν μέρος τρία πλοία του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν τρία ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, περιπολικά σκάφη της Αστυνομίας και του Ναυτικού της Ε.Φ, σκάφη του Τμήματος Αλιείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, καθώς και Ιατρικές Υπηρεσίες των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας και Λεμεσού. 

Η άσκηση ήταν ευρείας κλίμακας και κάλυψε αριθμό σεναρίων που πιθανόν να παρουσιασθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα περιλάμβανε:
•Ναυτικό ατύχημα με παράλληλη διαρροή καυσίμων στη θάλασσα, αντιμετώπιση της ρύπανσης από το Τμήμα Αλιείας και μεταφορά με ελικόπτερα τραυματιών στα νοσοκομεία Λάρνακας και Λεμεσού. 

•Διενέργεια νηοψίας σε ύποπτο πλοίο από τον αντιτρομοκρατικό ουλαμό της ΜΜΑΔ και τη λιμενική αστυνομία και ασκήσεις προσνηώσεων και απονηώσεων ελικοπτέρων της Ε.Φ. και της Αστυνομίας στο ελικοδρόμιο Γερμανικού πλοίου. 

•Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που συνίστανται σε επιθετικές ενέργειες ταχύπλοων σκαφών εναντίον πολεμικών πλοίων. 

Η κοινή αεροναυτική άσκηση ολοκληρώθηκε, στις 3 το απόγευμα με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, σε όλες τις δραστηριότητες που έγιναν, "όπου και διαπιστώθηκε, για ακόμα μια φορά, η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών ’Ερευνας και Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών καθώς και ο πλήρης και άψογος συντονισμός των Κυπριακών Δυνάμεων και των Γερμανικών Πολεμικών Πλοίων, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού ΄Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης εξέφρασε την ευχαρίστηση του, ανακοινώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση ευρείας κλίμακας αεροναυτικής άσκησης Έρευνας –Διάσωσης και ασύμμετρων απειλών μεταξύ Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τριών πλοίων του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού με συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η χθεσινή Κυπρο-Γερμανική άσκηση ακολούθησε την κοινή άσκηση της 5ης Μαρτίου με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά όλες τις Κυπριακές και Γερμανικές Δυνάμεις που συμμετείχαν «για την εξαιρετική εκτέλεση της άσκησης, τη συνεργασία και τον άψογο μεταξύ τους συντονισμό».

Στο χώρο της Α.Ο.Ζ. και στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας (FIR) η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, έχει, επίσης, ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Υπουργός.

«Σ’ αυτές της ευθύνες πρέπει και μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα, ιδίως ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αυτό κάνουμε», πρόσθεσε.

Εξέφρασε, τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και κατ’ επέκταση προς το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας «για την παραγωγική συνεργασία που αναπτύσσουμε με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα