Διεθνής καταγγελία της Τουρκίας για την γεώτρηση στη Σύγκραση


Καταδικαστικές δηλώσεις από Κυβέρνηση και Κόμματα.-

Καταγγελία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα διεθνή βήματα,  για παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνει η Κυβέρνηση αναφορικά με την έναρξη χθες γεώτρησης, με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων, στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου.

Στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, πραγματοποιήθηκε χθες,στις 11.30 το πρωί, στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση Αμμοχώστου,  η τελετή έναρξης των εργασιών γεωτρήσεων στην πηγή “Turkyurdu 1” της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), με βάση τη “συμφωνία” που είχε υπογράψει η Τουρκία με τα κατεχόμενα στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 περί ''οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας''.

Ο Τούρκος Υπουργός έφτασε χθες το πρωί στα κατεχόμενα με ειδική πτήση και μετά την τελετή, στη μία το μεσημέρι έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Αρτεμις Καγιά» στην κατεχόμενη Βοκολίδα μαζί με τον ψευδοπρωθυπουργό, Ιρσέν Κιουτσιούκ και τον λεγόμενο υπουργό οικονομίας και ενέργειας, Σουνάτ Ατούν. Αναχώρησε από το κατεχόμενα γύρω στις 4.30 το απόγευμα.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Αναντολού”, ο κ. Ατούν είπε πως πρόκειται για φάση έρευνας και ότι το ψευδοκράτος ''ως κάτοχος φυσικού πλούτου, θα ενταχθεί στην παγκόσμια αγορά''. Οι εργασίες, ανέφερε, αναμένεται να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες. Οι προοπτικές των αποθεμάτων είναι μεγάλες, σημείωσε.
Πανηγυρίζουν στα κατεχόμενα
To τουρκικό δίκτυο NTV αναφέρεται στην έναρξη της γεώτρησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.

Στην ιστοσελίδα του προβάλει το θέμα με τίτλο «Ιστορική μέρα στην Κύπρο για το φυσικό αέριο».
Όπως γράφει, το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των γεωτρήσεων της ΤΡΑΟ επιταχύνθηκε από το γεγονός ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο «ε/κ τομέας» ξεκίνησε εργασίες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο «παρά τις προειδοποιήσεις της τ/κ πλευράς», όπως αναφέρει.
Θύελλα αντιδράσεων από κυβέρνηση και κόμματα 
Η έναρξη των παράνομων γεωτρήσεων στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης καθώς και των κομμάτων.
Παράνομη χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τη γεώτρηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει έλλειψη βούλησης για λύση στο Κυπριακό από μέρους Άγκυρας και τ/κ ηγεσίας.

''Η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία παρανομούν, προχωρώντας σε γεώτρηση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Τουρκία και τ/κ ηγεσία όπως αυτή με τη γεώτρηση αποδεικνύουν έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό'', ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει σε ανακοίνωσή του, την προκλητική ενέργεια των τούρκων, η οποία έχει σαν στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Συνιστά επίσης πρόκληση για την Ε.Ε., η οποία πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια σε ένα υπό ένταξη κράτος μέλος, το οποίο παραβιάζει τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. Παράλληλα, πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε περίπτωση που η Τουρκία παγώσει μονομερώς τις σχέσεις της με την Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας. Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, ως τον θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με αυστηρότητα τη σημερινή προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς. Αναμένουμε επίσης, ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για διεθνή καταδίκη της νέας τουρκικής παρανομίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με ανακοίνωση του, «καταγγέλλει και καταδικάζει την έναρξη εργασιών γεώτρησης στην κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου που ξεκινούν σήμερα με την παράνομη παρουσία Τούρκων αξιωματούχων.Η ενέργεια αυτή συνιστά μια ακόμα επιδρομική ενέργεια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την κατοχική Τουρκία».

Καλούμε την Κυβέρνηση να καταγγείλει τη νέα προκλητική τουρκική ενέργεια τόσο προς τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων από την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, καταγγέλλουν επίσης και οι Οικολόγοι.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος των Οικολόγων, πρόκειται για μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που υπενθυμίζει ότι στην Κύπρο υπάρχει στρατιωτική κατοχή χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από χώρα που αιτείται ένταξης.

Οι Οικολόγοι καλούν, επίσης, την Κυβέρνηση να θέσει υπόψη των Ευρωπαίων εταίρων μας τις νέες παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην Κύπρο και να παγώσει εξ ολοκλήρου κάθε περαιτέρω ενταξιακή διαδικασία. Τέλος, διαμηνύουν ότι θα προβούν σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο ανεξάρτητα από τις ενέργειες της Κυβέρνησης.
Καταδίκη και από το Ελληνικό ΥΠΕΞ
Παράνομη τουρκική ενέργεια που παραβιάζει κατάφορα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε την έναρξη γεωτρήσεων από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, στην περιοχή Σύγκραση της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σε σχετική ανακοίνωση του.

Όπως υπογραμμίζει ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, «η έναρξη γεωτρήσεων της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων στην περιοχή Σύγκραση της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αποτελεί μία ακόμα παράνομη τουρκική ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

Ο κ. Δελαβέκουρας σημειώνει ακόμα ότι «η ενέργεια αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Καλούμε την Τουρκία να συμβάλει, επιτέλους, έμπρακτα στην εξεύρεση μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης διαπραγματευτικής προσπάθειας, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δήλωση Στεφάνου
Παράνομη χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τη γεώτρηση στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποδεικνύει έλλειψη βούλησης για λύση στο Κυπριακό από μέρους Αγκυρας και τ/κ ηγεσίας.

''Η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία παρανομούν, προχωρώντας σε γεώτρηση στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Τουρκία και τ/κ ηγεσία όπως αυτή με τη γεώτρηση αποδεικνύουν έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό'', ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση προβαίνει στις δέουσες παραστάσεις και διαβήματα για την νέα παράνομη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.

Ερωτηθείς γιατί η ε/κ πλευρά παραμένει στο διάλογο για λύση του Κυπριακού, εφόσον η τουρκική πλευρά έχει έλλειψη βούλησης για λύση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ''από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη θέλουν και επιδιώκουν, όπως και εμείς, την επίλυση του Κυπριακού μέσα από το διακοινοτικό διάλογο, ενόσω υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρχει και για να συνεχίζεται ο διάλογος, δεν είμαστε εμείς που θα διακόψουμε τον όποιο διάλογο και την όποια προσπάθεια για επίτευξη λύσης''.

''Είναι μέσα από τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τη συνεχή προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς που επιδιώκεται είτε η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ είτε το να εκτίθεται η άλλη πλευρά για την έλλειψη βούλησης για επίτευξη μιας τέτοιας λύσης», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα