ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Τα Ην. Έθνη να πουν στην Τουρκία ‘φτάνει’

Μίλησε πάλι για «πολυδιάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο». 

Αντί το εσωτερικό μέτωπο να χαρακτηρίζεται από ενότητα στόχων, παρουσιάζει πολυδιάσπαση ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, που επανατονίζοντας τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει η διεκδίκηση του ευκταίου στο Κυπριακό, είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη αντί να κολοκυνθίζουν θα πρέπει να θέσουν τέρμα στην αλαζονεία και τον κυνισμό της Τουρκίας και διαμήνυσε ότι οι απειλές δεν μας πτοούν. 

Σε δηλώσεις, μετά το τέλος της δοξολογίας για την επέτειο της 1ης Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται «για την κορύφωση των απελευθερωτικών αγώνων του κυπριακού λαού». 

«Δυστυχώς, η θυσία ηρωικών μορφών δεν έδωσε τα ποθούμενα αποτελέσματα», συνέχισε και προσθέτοντας πως «οι λόγοι είναι πάρα πολλοί», παρατήρησε ότι «μέσα από μια 'κουτσουρεμένη' ανεξαρτησία οδηγηθήκαμε τελικά από τη δράση της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ στην τουρκική εισβολή και κατοχή και στην επαναφορά της σκλαβιάς σε σημαντικό τμήμα της πατρίδας μας». 

Διαμηνύοντας ότι πρέπει να διδαχτούμε από τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου και ευρύτερα από τους αγώνες του κυπριακού λαού, τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα στόχων για να συμπληρώσει ότι «ενώπιον μας έχουμε πολυδιάσπαση». 

Ανέφερε ότι ενώ ο πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ (Μακάριος Γ΄) έθεσε τον εφικτό στόχο της μετεξέλιξης του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι πολλοί το αρνούνται και διακηρύττουν το ευκταίο και πάλι, προσθέτοντας: «Ο Θεός μαζί μας». 

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ηγέτη της τ/κ κοινότητας  Ντερβίς Ερογλου ότι είναι μάταιο να συνεχιστούν οι συνομιλίες και τον όρο που θέτει για πενταμερή διάσκεψη ώστε να επανέλθει στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η ‘μπάλα είναι στα πόδια’ των Ηνωμένων Εθνών που έχουν μπροστά τους τις προδιαγραφές των συνομιλιών, μέσα από τα ψηφίσματα και τις διακηρύξεις του ΓΓ». 

Συνεχίζοντας είπε πως «εάν ο κ. Ερογλου παραβιάζει για πολλοστή φορά, αυτές τις αρχές και προδιαγραφές τότε πρέπει να καταδικαστεί» για να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος και άλλος τρόπος». 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν πρέπει να ‘κολοκυθίζουν’ τα πράγματα και πως έχουν καθήκον να πουν στην Τουρκία ‘φτάνει’. 

«Μπορεί να είναι ισχυρή δύναμη, αλλά υπάρχει και διεθνές δίκαιο, υπάρχει και η διεθνής κοινότητα η οποία είναι εντεταλμένη να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συμπερασματικά τόνισε ότι «ο κ. Ερογλου βρίσκεται εκτός τάξης». 

«Οι απειλές δεν μας πτοούν – πρέπει να το γνωρίζει, και το γνωρίζει και από τις συνομιλίες, από τη διεξαγωγή των συνομιλιών ο κ. Ερογλου και να σταματήσει να απειλεί», διαμήνυσε. 

Επανέλαβε δε ότι «εμείς, θα τηρήσουμε βασικές αρχές και όσα συμφωνήσαμε με τον ΓΓ και όσα περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών τα τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τα τιμούμε». 

Ερωτηθείς αν είμαστε γνώστες των σεναρίων που κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ασφαλώς είμαστε γνώστες». 

«Θα ήταν και παράδοξο να μην είμαστε γνώστες», πρόσθεσε δηλώνοντας πως δεν θα σχολιάσει τα σενάρια, αλλά θα τοποθετηθεί στην εισήγηση που τελικά θα υποβάλει.

Στην ερώτηση εάν προκαλεί ανησυχία η επιστολή του κ. Ερογλου στην οποίαν αναφέρει ότι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη τότε θα αποδεχθεί πράγματα που δεν έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μας ανησυχεί η όλη πολιτική της Τουρκίας». 

«Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι αφήνεται η Τουρκία από ορισμένους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στα Ηνωμένα Εθνη, να συμπεριφέρεται τόσο κυνικά και αλαζονικά», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"