Εμπρησμός τεμένους στη Λεμεσό φούντωσε την κατοχική προπαγάνδα

Η Αστυνομία εξετάζει και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας. Για προβοκάτσια κάνει λόγο και η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα».-
Νερό στο μύλο της κατοχικής μηχανής προπαγάνδας, έριξαν άγνωστοι, στους οποίους αποδίδεται ο εμπρησμός του τεμένους Koprulu Haci Ibrahim Aga στη Λεμεσό, τα ξημερώματα του μεγάλου Σαββάτου. Το θέμα τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς, το οποίο άδραξε την ευκαιρία, κατηγορώντας για τη ζημιά την ε/κ πλευρά η οποία, όπως προκλητικά ισχυρίζεται ο Έρογλου, "δεν χωνεύει τους μουσουλμάνους και Τούρκους". Ο εθνικιστικός τ/κ τύπος βάλλει εναντίον των ε/κ, ενώ η εφημερίδα «Αφρίκα» κάνει λόγο για προβοκάτσια. 

Η φωτιά κατέστρεψε την ξύλινη οροφή του στεγάστρου μπροστά από το τέμενος και προκάλεσε ζημιές στον εξωτερικό τοίχο. 

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου  ερωτηθείς αν το θέμα  σχετίζεται με προβοκάτσια, είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη ο,τιδήποτε επί του θέματος. Η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα». 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περιπολικό αντιλήφθηκε τη φωτιά σε οροφή τεμένους στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Στη σκηνή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία κατέσβησε τη φωτιά.

Ο δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι οι Λεμεσιανοί δεν θα επιτρέψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, , τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για παράλογη συμπεριφορά ανεγκέφαλων και για ιεροσυλία, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάθεια του στους Τ/κ που διαμένουν στη Λεμεσό,  αναφέροντας ότι οι ζημιές στο τέμενος θα επιδιορθωθούν. Σημείωσε ότι οι σχέσεις ε/κ – τ/κ στην Λεμεσό είναι άριστες και δεν πρέπει να διαταραχθούν από τις ενέργειες κάποιων που δεν έχουν πολιτική αντίληψη και παιδεία.

«Ενδειξη της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων», χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου την ενέργεια.

Ο Τ/κ ηγέτης έκανε λόγο για εμπρησμό, ισχυριζόμενος ότι «τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν ότι ορθά εμείς λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους Ε/κ και ότι οι Ε/κ δεν επιθυμούν κανένα συμβιβασμό ενώ γίνεται προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι κάποιοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στο τέμενος, «υποκινούμενοι από δηλώσεις ορισμένων ιεραρχών σε ομιλίες τους το Πάσχα».

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Ε/κ επιχειρούν να πράξουν κάτι τέτοιο, έχουν βάλει φωτιά σε τεμένη μας, άνοιξαν πυρ εναντίον προσκυνητών μας, αυτή είναι η ε/κ νοοτροπία», υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης.

Το πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι "ομάδα νεαρών Ε/κ περιέλουσε με βενζίνη το τέμενος και ότι καταστράφηκε η ξύλινη πόρτα, η ξύλινη βεράντα και το παράθυρο του τεμένους ενώ καταστράφηκαν τα χαλιά στον εσωτερικό χώρο".

Δηλώσεις έκανε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος έκανε λόγο για ρατσισμό, φανατισμό και έλλειψη ανοχής από πλευράς των Ε/κ" και κάλεσε την ε/κ ηγεσία, όπως είπε, να διεξάγει έρευνα και να παρουσιάσει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ανέφερε ακόμη ότι σε περίπτωση που το επεισόδιο δεν διερευνηθεί, τότε οι Ε/κ θα θεωρούνται υπεύθυνοι σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις σε τζαμιά και μουσουλμανικά μνημεία.

Στην πυρκαγιά στο τζαμί της Λεμεσού αναφέρονται και οι τ/κ εφημερίδες, με τον εθνικιστικό Τύπο να προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα και με πηχυαίους τίτλους, και άλλες εφημερίδες να γράφουν για το θέμα στις εσωτερικές του σελίδες.

Η ''Κίπρις'', με τίτλο ''Μεγάλη ζημιά στο Τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά της Λεμεσού'', γράφει ότι την Παρασκευή προς το Σάββατο "Ε/κ νέοι παρέδωσαν στις φλόγες το τζαμί, με αποτέλεσμα να καούν πορτοπαράθυρα, καθώς και μικρός αριθμός χαλιών".
Η εφημερίδα γράφει ότι ο αρμόδιος της Διεύθυνσης θρησκευτικών υπηρεσιών στις ελεύθερες περιοχές και ιμάμης του τεκέ Λάρνακας, Σακίρ Αλεμντάρ, δήλωσε ότι η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε και ότι οι Τ/κ της Λεμεσού τού δήλωσαν ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που το τζαμί δέχεται επίθεση".

Ο κ. Αλεμντάρ δήλωσε ακόμη ότι πολλές φορές ζητήθηκε από τις Αρχές η τοποθέτηση καμερών στο τζαμί, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Διευθυντής των θρησκευτικών υπηρεσιών του ψευδοκράτους Ταλίπ Ατάλαϊ καταδίκασε την ενέργεια και δήλωσε ότι περιμένει μιαν καταδικαστική ανακοίνωση από την Εκκλησία της Κύπρου.

Τον εμπρησμό καταδίκασε και ο γενικός διευθυντής της ΕΒΚΑΦ Μουσταφά Κεμάλ Καϊμακαμζαντέ, ο οποίος, επικεφαλής επιτροπής, επισκέφθηκε το τζαμί και δήλωσε ότι "η ενέργεια αυτή δεν ήταν η πρώτη κατά των τζαμιών και της λοιπής πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεύθερες περιοχές".

Κατά τον Καϊμακαμζαντέ, "ουδέποτε οι Τ/κ προχώρησαν σε παρόμοια ενέργεια εκ προθέσεως και πρόσθεσε ότι, το γεγονός ότι αριθμός εκκλησιών στα κατεχόμενα παραμένει ασυντήρητος, οφείλεται σε οικονομικούς λόγους".
Επίσης, δήλωσε ότι θα καταγγελθεί το επεισόδιο στον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, κινδυνεύει με κατάρρευση η σκεπή του τζαμιού.
Η ''Αφρίκα'' στεγάζει τις σχετικές με τον εμπρησμό ειδήσεις υπό τον τίτλο ''Ακριβώς όπως πριν 50 χρόνια. Αρχισαν οι προβοκάτσιες''.

Η ''Βολκάν'' προβάλλει την ενέργεια πρωτοσέλιδα, σημειώνοντας ότι μεταξύ 1963 και 1974 ισοπεδώθηκαν και πυρπολήθηκαν 107 τζαμιά, και πέντε μετά το 1974. Οπως γράφει, ''οι Ε/κ λύσσαξαν και πάλι''.

Σύμφωνα με τη ''Χαβαντίς'', οι ζημιές στο τζαμί ανέρχονται σε περίπου 18.000 ευρώ.
Η ''Χαλκίν Σεσί'' φέρει τίτλο για το θέμα ''Ε/κ φανατικοί έκαψαν τζαμί'' και η ''Βατάν'' τον τίτλο ''Ιδού η ε/κ νοοτροπία. Επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό''.

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Η Κυβέρνηση απορρίπτει και καταγγέλλει την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πολιτικοποιήσει το θέμα που αφορά τη φωτιά που τέθηκε στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά στη Λεμεσό είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 14/4/2012 κακόβουλα τέθηκε φωτιά στην οροφή του εξωτερικού στεγάστρου του τεμένους Χατζή Ιμπραχήμ Αγά στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό. Από τη φωτιά καταστράφηκε η ξύλινη οροφή του στεγάστρου και προκλήθηκαν ζημιές στην εξωτερική τοιχοποιία του τεμένους.
Οι ζημιές επιθεωρήθηκαν από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και η διαπίστωσή τους είναι ότι δεν προκλήθηκε ζημιά αρχαιολογικής σημασίας. Ήδη, οι εργασίες επιδιόρθωσης έχουν αρχίσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ζημιά στην τοιχοποιία έχει αποκατασταθεί, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου. 

«Η Κυβέρνηση ανεπιφύλακτα καταδικάζει την κακόβουλη ενέργεια, όπως και όλες τις κακόβουλες ενέργειες εμπρησμών και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των τελευταίων ημερών. Προς την Αστυνομία έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και εντοπισμό των δραστών.»

Παράλληλα, η Κυβέρνηση απορρίπτει και καταγγέλλει την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να πολιτικοποιήσει το θέμα προβαίνοντας σε αυθαίρετους και αστήριχτους ισχυρισμούς.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρως σέβεται τα μνημεία και τους χώρους λατρείας των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, τα οποία συντηρεί και προστατεύει.»

Αντίθετα, είπε, η Τουρκία έχει καταστρέψει πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία και έχει συλήσει εκκλησίες στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, σε μια προσπάθειά της να διαγράψει και να αλλοιώσει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας μας. 

«Η προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να εκμεταλλευτεί το περιστατικό για πολιτικούς λόγους, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιβαρύνει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις το οποίο δεν είναι καλό λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης που τηρεί»

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν το θέμα αυτό σχετίζεται με προβοκάτσια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη ο,τιδήποτε επί του θέματος. Η Αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα