Η Εκκλησία θα επενδύσει στην Ενέργεια και τις Τράπεζες

Σχέδια για φωτοβολταϊκά, εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.- Ανακοινώσεις του Αρχιεπισκόπου στο Προεδρικό.

Την ετοιμότητα της εκκλησίας να προβεί σε επενδύσεις δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν την ενέργεια και στον τραπεζικό τομέα για απάβλυνση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. 

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «επισκεφθήκαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρώτα θέλαμε να του ευχηθούμε, όπως και του ευχηθήκαμε, για τις επικείμενες γιορτές, τα χρόνια τα πολλά, καλή Μεγάλη Βδομάδα να περάσουμε, να βιώσουμε και να χαρούμε την Ανάσταση του Κυρίου».

 «Είχα μια υποχρέωση», πρόσθεσε ο Μακαριότατος, «να τον ευχαριστήσω και δια ζώσης για το θέμα της φορολογίας που επί δεκαετίες ήταν σε εκκρεμότητα και έλαβε ένα αίσιο τέλος προς το συμφέρον και της Εκκλησίας και του Κράτους».

«Σήμερα», συνέχισε, «μου εδόθη η ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο για αυτή την όμορφη τελική απόφαση που έγινε ούτως ώστε να μην ερχόμεθα σε αντεγκλήσεις και να έχουμε προβλήματα η Εκκλησία με το Κράτος».

Είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση «κάναμε μια ανασκόπηση εφ΄ όλης της ύλης σε θέματα που μας απασχολούν ως Εκκλησία και απασχολούν και το Κράτος», σημειώνοντας ότι «αυτή η κατάσταση, η παγκόσμια ύφεση που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο σήμερα μας ταλαιπωρεί και εμάς και ευχηθήκαμε γρήγορα, αν είναι δυνατόν, να φύγει από τον τόπο μας», προσθέτοντας  «η Εκκλησία θα συμβάλει για να μπορέσει ο λαός μας να ζήσει καλύτερα».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητα της Εκκλησίας να συμβάλει όπως μπορεί «ούτως ώστε να μπορέσει λαός μας να ζήσει καλύτερα, να ανοιχτούν δουλειές, η οικονομία να πάει προς τα πάνω, που είναι επιθυμία όλων μας και της Κυβέρνησης και εμάς και όλου του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο είχε κινηθεί η συνομιλία μας», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένη πρωτοβουλία από μέρους της Εκκλησίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «γίνονται μελέτες, πιστεύω ότι ως Εκκλησία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες επενδύσεις γιατί μας ενδιαφέρει αυτός ο τόπος να πάει μπροστά και ο λαός μας να δουλέψει».

Σε ερώτηση αν αναφέρεται και σε επενδύσεις σε τράπεζες, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «και σε τράπεζες και σε άλλα έργα, στο αέριο, στην ενέργεια γενικά. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, ασφαλώς», πρόσθεσε, «και για το καλό της Εκκλησίας, είναι μια επένδυση γιατί χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, ουδέν πνευματικό έργο μπορεί να γίνει».

«Ζούμε σε ένα υλικοπνευματικό κόσμο, χρειάζεται και η ύλη χρειάζεται και το πνεύμα», σημείωσε. 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ήδη κάποια οφέλη για το Κράτος από τη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους για τη φορολογία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε «ασφαλώς. Ήδη, προχθές για να πάρουμε τις μετοχές της τράπεζας Κύπρου εκποιήσαμε κάποια οικόπεδα και εισέρρευσαν πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της Κυβέρνησης».

«Και εκείνο που είχα πει ότι φέτος, μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να φτάσουν και τα 20 εκατομμύρια και θα είναι χαρά μας να συμβάλουμε και εμείς στην απάμβλυνση του οικονομικού προβλήματος του τόπου», πρόσθεσε.

«Δόξα Τω Θεώ πάμε καλά, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα οι δύο τράπεζες, αλλά υπάρχουν περιθώρια και η τρίτη να σταθεί»

Σε ερώτηση αν η Εκκλησία θα βοηθήσει και τη Λαϊκή Τράπεζα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι η Εκκλησία έχει ελάχιστες μετοχές στη Λαϊκή.

«Εμείς», είπε, «έχουμε στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική Τράπεζα», προσθέτοντας ότι «δόξα Τω Θεώ πάμε καλά, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα οι δύο τράπεζες, αλλά υπάρχουν περιθώρια και η τρίτη να σταθεί, χρειάζεται δουλειά, είναι σε καλά χέρια, πιστεύω ότι θα πάνε καλά».

Ερωτηθείς για τις προθέσεις για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απάντησε ότι «και στα φωτοβολταϊκά θα επενδύσουμε, αλλά και σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όταν τα κάνουμε θα ενημερωθείτε έγκαιρα και θα ενημερωθεί και ο λαός».

Κληθείς αναφορικά με το ύψος των επενδύσεων που σκοπεύει να κάνει η Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «είναι πολλών εκατομμυρίων. Δεκάδων και ίσως εκατοντάδων. Αλλά, άστε να έρθει εκείνη η ώρα και θα τα πούμε καλύτερα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"