Η Κύπρος κατήγγειλε τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου

Σε ακόμη μία καταγγελία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι-Μουν, για νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που σημειώθηκαν από 1 Νοεμβρίου 2011 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011, προέβη η Δημοκρατία με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου, σημειώνει ο Πρέσβης στην επιστολή του ημερομηνίας 21 Μαρτίου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώ για τον άμεσο τερματισμό τους. 

Επιπλέον, τονίζει, αυτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές λόγω και των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη καθώς επίσης και των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. 

Επιθυμούμε, τονίζει , να επαναλάβουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με το Χάρτη των ΗΕ και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, υπογραμμίζει ο Πρέσβης, για επίτευξη μόνιμης, ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να είναι σύμφωνη με την διεθνή νομιμότητα, καλούμε την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να υποστηρίξει ουσιαστικά τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης, την οποία σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει υιοθετήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"