Πάλι στην επιφάνεια το θέμα των εξαφανισμένων φορο-οφειλετών

Συντονισμένες προσπάθειες για είσπραξη 422 εκατομμυρίων ευρών – Διεξοδική συζήτηση στη Βουλή.-

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου η δήλωση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ότι στον κατάλογο με αυτούς που φοροδιαφεύγουν βρίσκονται επώνυμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου, η Επιτροπή θα εξετάσει τον κατάλογο αυτό και τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία που ανέλαβε να εντοπίσει και να παραδώσει σε αυτούς τις κλήσεις δηλώνει ότι δεν τους εντοπίζει.

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, δια των Βουλευτών Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Γιώργου Περδίκη, τοποθετήθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης των ονομάτων των επωνύμων αυτών πολιτών που μετέρχονται αυτές τις πρακτικές.

Η δήλωση της Γενικού Ελεγκτού έγινε κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2010 σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, που διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως, εξετάζοντας την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών, εστιάσαμε την προσοχή μας στο θέμα της φοροδιαφυγής και στο θέμα της είσπραξης των εκατομμυρίων ευρώ καθυστερημένων φόρων.

Εχοντας υπόψη τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, μέσα στο ευρύτερο παγκόσμιο πρόβλημα, αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάγκη για αποτελεσματική φορολόγηση και είσπραξης των οφειλόμενων κρατικών εσόδων καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, είπε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας πως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων πρέπει να έχει την εξουσία να παίρνει στοιχεία που δεν προσκρούουν με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

«Η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εξαιρεί ρητά τα θέματα της φορολογίας», συνέχισε ο κ. Γεωργίου και προσθέτοντας πως «η είσπραξη των καθυστερημένων εσόδων δεν σημαίνει φορολογικά έσοδα, είπε ότι το 2009 τα καθυστερημένα έσοδα ανέρχονταν στο 1,2 δις ευρώ.

«Υποδείξαμε ότι μερικά από αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, είτε λόγω πτώχευσης των φυσικών προσώπων, είτε λόγω διάλυσης των εταιρειών των νομικών προσώπων, είτε λόγων μη ύπαρξης περιουσιακών στοιχείων προς ρευστοποίηση για είσπραξη των οφειλομένων προς το κράτος και δικαιωθήκαμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε πως στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για το 2010, την οποία ζήτησε η Επιτροπή μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, φαίνεται ότι τα καθυστερημένα έσοδα ήταν μόνο 603 εκ. ευρώ χωρίς τους τόκους.

Λέγοντας ότι ποσό 178 εκ. (σχεδόν το 30%) είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, ανέφερε πως τα υπόλοιπα 422 εκ. τυγχάνουν διαχείρισης και επισταμένης προσπάθειας για είσπραξη από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Άλλο στοιχείο που καταγράφηκε από τη συζήτηση είναι η ανάγκη όπως προσληφθεί προσωπικό στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για να αντεπεξέρχεται στο φόρτο εργασίας και τις ανάγκες που πηγάζουν από τη διεκπεραίωση της εργασίας του Τμήματος, ανέφερε και σχολιάζοντας το θέμα του μη εντοπισμού των επωνύμων οφειλετών, είπε πως η Επιτροπή λίαν συντόμως θα συζητήσει εξειδικευμένα αυτό το θέμα.

Αυτό που τονίσαμε κατ’ επανάληψη τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελέγχου είναι ότι η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να εντοπίσει τους οφειλέτες δεν τυγχάνει κανενός ουσιαστικού ελέγχου αναφορικά με την παραγωγή, τις δικαιολογίες, για ενδεχόμενες περιπτώσεις δωροδοκίας, είπε αναφέροντας πως αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχουν υποθέσεις στις οποίες χρηματίζονται αυτοί που κατέχουν ποινικά έντυπα να επιδώσουν στους «επώνυμους ανώνυμους» με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.

Αναφέροντας ακόμα ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχει τη δυνατότητα να επιδίδει κλητεύσεις για αστικές υποθέσεις, είπε πως πρέπει να βρεθούν λύσεις και στο θέμα των ποινικών υποθέσεων, «καθώς οι διαδικασίες είσπραξης σκαλώνουν και παρεμποδίζονται από αυτή την κατάσταση η οποία είναι εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά αυτές τις διαδικασίες».

«Δεν χρειάζονται αποδείξεις και ονόματα, το ζούμε στην καθημερινότητα, είτε είναι ιδιώτες επιδότες, είναι θέμα που συμβαίνει και να μην κρυβόμαστε», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, συμπληρώνοντας ότι σκοπός μας είναι να βρούμε λύσεις μέσα από μια διαδικασία που θα περιβάλουμε με νομικό μανδύα και να εκχωρήσουμε εξουσία στους υπαλλήλους του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να επιδίδουν κλήσεις και για ποινικές υποθέσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"