Η Γερμανία αρνείται πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

«Ουδέποτε παραιτηθήκαμε των αξιώσεων μας», δηλώνει ο Δελαβέκουρας.-

Δεν τίθεται θέμα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα 65 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και μετά από δεκαετίες συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναφέρει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «λυπάται βαθύτατα για την οδύνη των θυμάτων», αλλά θεωρεί ότι έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 και ότι στήριξε με κάθε τρόπο την ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Η συμφωνία στην οποία κάνει αναφορά το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτή με τη Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων. 

Έντονα αντέδρασε ο κ. Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών «ανιστόρητη, ψευδή και εξοργιστική». Ο κ. Γλέζος τόνισε ότι πρόκειται για ανιστόρητη δήλωση επειδή «ξεχνά» ότι υπάρχει απόφαση της Διασυμμαχικής Υπηρεσίας Αποζημιώσεων των Παρισίων, που καταλογίζει στη Γερμανία ότι οφείλει 7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, αγοραστικής αξίας 1938, ή αλλιώς 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους. Συμπληρώνει, επίσης, ότι η γερμανική δήλωση δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938, ή αλλιώς 54 δισεκατομμυρίων ευρών. 

Πρόκειται για ψευδή δήλωση συνέχισε ο κ. Γλέζος γιατί από όλα αυτά που κλήθηκε να καταβάλλει στην Ελλάδα το 1946, δεν έχει δώσει απολύτως τίποτε, ενώ αντίθετα έχει εξοφλήσει τις αποζημιώσεις της προς άλλες χώρες που είχαν, επίσης, εμπλακεί στον πόλεμο. Πρόκειται για εξοργιστική δήλωση, καταλήγει ο κ. Γλέζος, γιατί θεωρεί ότι «δεν αποτελεί πλέον θέμα» το γεγονός ότι τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν χιλιάδες Έλληνες, απείλησαν την επιβίωση πολλαπλάσιων και κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία. «Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται», τονίζει. 

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ συνεχίζεται ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδι, πριν από λίγες ημέρες, ότι αγνοείται ο φάκελος με τα στοιχεία που σχετίζονται με το κατοχικό δάνειο.
Η Ελλάδα επιμένει στις αξιώσεις της 

Τη θέση πως η Ελλάδα «ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», εξέφρασε με δήλωση του ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, όσον αφορά το ζήτημα της εκκρεμότητας των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου. 

Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, με βάση και πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα, «η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του θέματος, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση του κ. Δήμα πως «το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να συζητηθεί ξανά, με τη δέουσα τεκμηρίωση που θα ενισχύσει την ισχύ των επιχειρημάτων μας, στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"