Παπαδήμος: Συμπαράταξη με την Κύπρο για τερματισμό της κατοχής


Κυπριακό, Ενεργειακό και Προεδρία στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία.- Σήμερα το μεσημέρι προσφωνεί την Κυπριακή Βουλή.

Η Ελλάδα θα στέκεται πάντα αποφασιστικά στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα δίνει τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, κατά την αντιφώνησή του, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο «υποδηλώνει για άλλη μια φορά την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι κοινή και σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μια λύση, συμπλήρωσε, διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαιρέτισε τις άοκνες, όπως είπε, προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επιτυχία των απευθείας συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την εξεύρεση λύσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε περαιτέρω ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά, καθώς για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων χρειάζεται να επιδειχθεί διαλλακτικότητα και διάθεση συμβιβασμού και από τα δύο μέρη.

Τόνισε ότι οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού θα τερματίσει μια διεθνή ανωμαλία και θα άρει έναν σοβαρό αρνητικό παράγοντα για τη διεθνή ασφάλεια. Οπως είπε, η Κύπρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει πλήρη ευημερία, προς όφελος του συνόλου του λαού της.

Πρόσθεσε ότι οι Τ/κ, πέραν των πλεονεκτημάτων από την επανένωση του νησιού, θα μπορέσουν να ωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στην ΕΕ αλλά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Συμπλήρωσε ότι η λύση θα είχε θετικά αποτελέσματα και για την Τουρκία, η οποία, όμως, είπε ότι δείχνει να υιοθετεί λογικές επιθετικότητας έναντι της ε/κ πλευράς, αναφορικά με την ουσία των συνομιλιών, καθώς και σε σχέση με την άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ.

Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι μια αλλαγή πολιτικής θα είναι προς όφελος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς η πλήρης εξομάλυνση τους θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις συμμόρφωσή της Αγκυρας προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

«Υπό την προϋπόθεση αυτή, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν αμοιβαία επωφελής και θα εδραίωνε σχέσεις σταθερότητας και καλής γειτονίας στην περιοχή», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην ανάληψη από τη Λευκωσία της Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η Κύπρος προετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς και εξέφρασε βεβαιότητα για την επιτυχία της. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη την εμπειρία αρκετών επιτυχημένων ευρωπαϊκών προεδριών, πρόσφατα υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών.

Ακολούθως, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικής προσαρμογής, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συμπλήρωσε ότι εφόσον συνεχιστεί με συνέπεια η αναγκαία προσαρμογή με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει βάσιμη προσδοκία για ανάκαμψη στο δεύτερο ήμισυ του 2013.

Μίλησε, επίσης, για μεγάλες θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομική προσαρμογή και ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη αυτή, ανέφερε, επιδεικνύεται εκατέρωθεν σε κάθε περίπτωση που Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης και πρόσθεσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν την Κύπρο λόγω των στενών δεσμών που υπάρχουν μεταξύ των δύο οικονομιών.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η σταθεροποίηση και βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει θετικές συνέπειες και για την Κύπρο και είπε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δυνατότητες που διανοίγονται, δημιουργούν ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον της Κύπρου και του λαού της.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Παπαδήμος, έχει αποδείξει, υπό τις τραγικές συνθήκες που προέκυψαν το 1974, ότι γνωρίζει να ξεπερνά θετικά ακόμη και τις μεγαλύτερες καταστροφές, και να εξασφαλίζει στο λαό της την ευημερία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η εργατικότητα, το επιχειρηματικό πνεύμα, η δημιουργικότητα και η προσήλωση στο Δίκαιο είναι οι αρχές και οι αξίες που έδωσαν τη δυνατότητα στον κυπριακό λαό να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο ευημερίας.

«Οι ίδιες αρχές και αξίες είναι οδηγός και για εμάς στην προσπάθεια που κάνουμε να υπερβούμε την κρίση και να διαμορφώσουμε συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε.

Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχήθηκε υγεία στον Πρόεδρο Χριστόφια και ευτυχία και ευημερία στον κυπριακό λαό.

Οι συνομιλίες Χριστόφια - Παπαδήμου 

Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Κυπριακό είναι συνεχής και αποτελεί ένα σημαντικότητα πυλώνα των προσπαθειών για σπάσιμο του αδιεξόδου και επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση δύο περίπου ωρών που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θέλουν τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, επιδιώκουν την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που διασφαλίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια. «Η κατάλληλη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Τεχνητά χρονοδιαγράμματα και αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β είναι αντιπαραγωγικά», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξή του στην πολιτική και τη στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις. Αξιολόγησαν, είπε, τα επόμενα βήματα λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και ιδιαίτερα τις αυξανόμενες προκλήσεις, την αδιαλλαξία και την αλαζονεία από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Επαναβεβαίωσε, συνέχισε, προς τον κ. Παπαδήμο ότι, παρά τις αντιξοότητες, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση, πρόσθεσε, πρέπει να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Πρέπει να αποκαθιστά και να θωρακίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θέλω να δηλώσω ξανά ότι ανεξαρτήτως της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, εμείς, είμαστε πανέτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση στο Κυπριακό μέχρι τέλους και στη διάρκεια της Προεδρίας. Το θέμα είναι να το θελήσει και η άλλη πλευρά και να είναι και δημιουργική», δήλωσε.

Στη συνάντηση, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανασκόπησαν και το ζήτημα της ενέργειας, όπου ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το παρόν στάδιο της διαδικασίας του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων και συζήτησαν τα επόμενα βήματα. Αξιολόγησαν την αντίδραση, τις απειλές και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών καθώς και τη διεθνή νομιμότητα, ιδιαίτερα εάν, όπως διατείνεται, ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Υποχρέωση την οποία έχουν ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα», τόνισε.

Για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε για την πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει το θεσμικό της ρόλο έτσι ώστε να συμβάλει, ως Προεδρία, στην προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας.

«Εκφράσαμε την απογοήτευσή μας για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο απειλώντας την ΕΕ για πάγωμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», είπε και πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε την ίδια στιγμή την εκτίμησή μας τόσο για τη στάση της Ελλάδας όσο και για τη ξεκάθαρη θέση της ΕΕ στο σύνολο της ότι το ζήτημα της εκ περιτροπής Προεδρίας αποτελεί θεσμικό ζήτημα της ΕΕ που η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, «χωρίς αυτό να σημαίνει διαγραφή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η Τουρκία, είπε, πρέπει να συμβάλει με πράξεις στην επίλυση του Κυπριακού. «Πρέπει, επίσης, να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ».

Συζήτησαν, συμπλήρωσε, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι σύντομα θα εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, στοιχεία απαραίτητα για πρόοδο και ανάπτυξη των λαών της περιοχής.

Ανασκόπησαν τέλος, τις διμερείς μας σχέσεις οι οποίες βρίσκονται, όπως είπε, σε άριστο επίπεδο και ανανέωσαν την προσήλωσή τους για συντονισμό και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες με εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού. Επιδιώκουμε την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που διασφαλίζει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».

Η κατάλληλη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρόσθεσε τονίζοντας ότι «τεχνητά χρονοδιαγράμματα και αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β είναι αντιπαραγωγικά».

Η προσεχής ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο τής δίδει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα κορυφαίο ρόλο θεσμικό και λειτουργικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της Αθήνας είναι δεδομένα, εκφράζοντας τη χαρά του γιατί μαζί με άλλα κράτη μέλη η Ελλάδα θα συνδράμει την Κυπριακή Προεδρία σε διάφορους τομείς.

«Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ της προσέδωσε εξαιρετικά σημαντικές διαστάσεις στη διεθνή κοινότητα, διαστάσεις πολιτικές και οικονομικές. Και η Κύπρος έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τη συμμετοχή της στην ΕΕ, αυξάνοντας το επίπεδο ευημερίας του λαού της».

Προσφάτως, συνέχισε, νέα θετικά γεγονότα έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές προοπτικές για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που ικανοποιούν ιδιαίτερα. «Απειλές και επιθετικές ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απόλυτα καταδικαστέες», τόνισε.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Οπως τόνισε, «η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη για να διασφαλίσει δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα να προωθήσει διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκαταστήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη».

Πιστεύω, είπε, ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα και η προβλεπόμενη ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επηρεάσουν θετικά και την κυπριακή οικονομία.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον κυπριακό ελληνισμό για τη συγκινητική αλληλεγγύη στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Η συμπαράσταση αυτή που διαχρονικά εκδηλώνεται πάντα ανάμεσα στους λαούς μας, κατέληξε, αναδεικνύει τη συμπαράταξη μας και τους ακατάλυτους δεσμούς που μας συνδέουν.

Ενεργειακό, Ισραήλ και Τουρκία

Πάντοτε συζητώντας για τα θέματα των υδρογονανθράκων έχουμε στο μυαλό μας και τη συνεργασία με την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας της Κύπρου με την Ελλάδα και πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για ενεργειακά θέματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος «καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι και θα πρέπει να ‘δροσιστούμε’ από κοινού. Για αυτό συνεχώς προβληματιζόμαστε και σε συνεργασία με τους φίλους στην Ελλάδα πώς θα προχωρήσουμε και πώς θα προχωρήσουμε από κοινού». Για το Πρωτόκολλο συνεργασίας, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να πει πότε ακριβώς και πώς θα υπογραφεί, καθώς υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θα πρέπει να συζητήσουν και να προχωρήσουν ‘νούσιμα’ προς την ορθή κατεύθυνση. «Να κάνουμε κάτι που θα είναι και σταθερό και βιώσιμο και σίγουρο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει χώρος στον άξονα που φαίνεται να διαμορφώνεται στην ενέργεια μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν η Τουρκία βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό με έναν δίκαιο τρόπο για ένα κράτος ενωμένο, απαλλαγμένο από κατοχή, έποικους, ένα κράτος ενωμένο, κυρίαρχο, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ως γειτονικό κράτος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, η Τουρκία έχει θέση σε πολλά πράγματα. Θα μπορεί, πρόσθεσε, να είναι μια συμμαχική χώρα προς την Κύπρο, με ιδιαίτερο καθεστώς και σχέσεις, όπως είναι και με βάση τις Συνθήκες του ’60.

Αλλά δυστυχώς, παρατήρησε, η Τουρκία τα παραβίασε όλα μέχρι τώρα και παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνή νόμο, τον ευρωπαϊκό νόμο και οτιδήποτε έννομο έχει καθορίσει ως τώρα ως επίτευγμα η ανθρωπότητα. «Ας προχωρήσει η Τουρκία να λύσουμε το Κυπριακό και εμείς έχουμε την καλή θέληση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία σε πολλά πράγματα. Και ελπίζω αυτό που λέω να μην ξεσηκώσει νέα θύελλα ‘πατριωτισμού’».

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για το θέμα των υδρογονανθράκων και ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να αναληφθούν τους επόμενους μήνες από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «απειλές μεταξύ γειτονικών χωρών δεν είναι κατανοητές και είναι καταδικαστέες».

Οι γειτονικές χώρες, είπε, έχουν κάθε συμφέρον να εδραιώσουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονία μεταξύ τους. Συζήτησαν, συνέχισε, ορισμένα γεγονότα και απειλές που εκδηλώθηκαν την προηγούμενη περίοδο και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να διαμορφωθεί μια πιο πρόσφορη, θετική προοπτική για την επίλυση των διαφορών που ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχουν και ειδικότερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και άλλα θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη του, τις απειλές αυτές.

Σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη έκθεση Ντάουνερ και ενδεχόμενη απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκλιση μιας πολυμερούς ή τετραμερούς διάσκεψης, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να βασίζεται σε συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και προτάσεις για εναλλακτικά σχήματα δεν είναι αποδεκτά από την Ελλάδα». Αυτή η θέση έχει γίνει ήδη σαφής και θα συνεχίσει να γίνεται σαφής και στο μέλλον. Το γεγονός ότι επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα δεν αλλάζει καθόλου αυτή τη θέση». Η Κύπρος και το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα το οποίο ενώνει όλους τους Ελληνες και υπάρχει απόλυτη συνέχεια στην πολιτική της Ελλάδας σε σχέση με το Κυπριακό, πρόσθεσε.

Για το θέμα της ΑΟΖ και κατά πόσο θα υπογράψει η Ελλάδα τον καθορισμό της με Αίγυπτο και Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να οριοθετήσει ΑΟΖ σύμφωνα με τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι κάτι που εξετάζει η Ελλάδα, έχει ήδη συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία. Είναι κάτι που θα γίνει με συντονισμό και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες πρέπει να γίνουν και σχετικές επαφές και ειδικότερα με την Κύπρο.

Ελληνική οικονομία 


Σε ερώτηση αν θα ολοκληρωθεί σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα που απασχολεί και τις κυπριακές τράπεζες και αν η χαλαρότητα που έχει παρατηρηθεί στην πορεία του κυβερνητικού έργου θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν ως τις 20 Απριλίου και θα συνεχιστεί με προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα, ανέφερε, περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα καλύψει την αναγκαία αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του PSI, καθώς επίσης και τις συνέπειες που συνδέονται με την ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια.

Οσον αφορά στη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που πρέπει να χαθεί. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, πρόσθεσε, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχουν εξεταστεί και είναι υπό ψήφιση μια σειρά νομοσχεδίων τα οποία αφορούν σημαντικές ρυθμίσεις που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και άλλα επείγοντα θέματα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στις επόμενες βδομάδες, πρόσθεσε, η ελληνική Κυβέρνηση θα εστιάσει, εκτός από θέματα που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού καθώς και την ολοκλήρωση μελέτης για την περιστολή των δαπανών για τα έτη 2013-2014 που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την επόμενη Κυβέρνηση.

Σε ερώτηση προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό από Κύπριο δημοσιογράφο ότι και εδώ βιώνουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα καθημερινά και θα θέλαμε να ακούσουμε κάτι αισιόδοξο αν «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα στην οικονομία της και έχει επιτύχει πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα, είπε, πέτυχε τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα μείωσε το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που είναι - όπως σημείωσε - η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πραγματοποιηθεί από χώρα του ΟΟΣΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, συνέχισε, την ίδια διετία πέτυχε μέσα από τη λεγόμενη εσωτερική διολίσθηση να αποκαταστήσει περίπου το 50% της ανταγωνιστικότητας που είχε απολεσθεί τα προηγούμενα οκτώ χρόνια.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που στοχεύει η Ελλάδα, ανέφερε, δυστυχώς, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Η ελληνική οικονομία, σημείωσε, βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και η ανεργία έχει προσεγγίσει απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

«Ωστόσο, το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί, περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και άλλα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει σταδιακά στην σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας». Συμπληρωματικά, είπε, η Κυβέρνησή του, αλλά και η επόμενη, θα συνεχίσει να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που θα αποσκοπούν στη στήριξη της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της περιορισμένης ρευστότητας που χαρακτηρίζει το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

«Οι διαθέσιμες προβλέψεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και του ιδιωτικού τομέα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στο δεύτερο ήμισυ του 2013 θα υπάρξουν εμφανή σημεία οικονομικής ανάκαμψης και κατά τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5-3%».

Επομένως, είπε, πολλοί σήμερα δεν βλέπουν το φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά, με την πιστή και αποτελεσματική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την υλοποίηση πρόσθετων συμπληρωματικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, μπορούμε – κατέληξε - εύλογα να αναμένουμε ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η ελληνική οικονομία θα εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Σε αυτό έγραψε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει πλήρως την Κύπρο για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τον εποικισμό, καθώς και για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση της αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός των ενεργειών εγγυώνται την ευόδωση των προσπαθειών μας».

Χθες το απόγευμα ο κ. Παπαδήμος είχε συναντήσεις με τους  αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων στο ξενοδοχείο Χίλτον και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Σήμερα το μεσημέρι θα μιλήσει σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής Βουλής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"