Πραγματικότητα η συνεκμετάλλευση Αερίου από Κύπρο και Ισραήλ

Προωθούνται προς υπογραφή συμφωνίες για  ενέργεια, ασφάλεια, επενδύσεις, τουρισμό και συνεργασία με την Εκκλησία για υπερ-εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Σύντομα στην Κύπρο ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών και στο Ισραήλ ο Συλικιώτης και ο Αρχιεπίσκοπος. 

Στο τελικό στάδιο μπήκαν οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας και Τελαβίβ, για συνεκμετάλλευση των κοινών κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με την ομόλογο του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή καθώς και με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

Το θέμα της συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, αλλά και τα παρεμφερή ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω και των τουρκικών απειλών, κυριάρχησαν στις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Οι τελευταίες πινελιές στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες μπήκαν νωρίτερα στην διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες ο κ. Λίμπερμαν έθεσε μία σειρά πρακτικών ζητημάτων, τόσο σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου, όσο με την επέκταση των διπλωματικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αμυντικός Αξονας
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης η πρωτοβουλία του Ισραήλ δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας, για την αντιμετώπιση κρίσεων, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, και άλλων βαλκανικών χωρών.

Η κα Μαρκουλλή  επιβεβαίωσε εξάλλου πληροφορίες που φέρουν Τελ Αβίβ και Λευκωσία να επιδιώκουν τη δημιουργία περιφερειακής δύναμης έρευνας και διάσωσης, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία και θα αποτελεί απάντηση στις τουρκικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. 

Από πλευράς του ο κ. Λίμπερμαν καταδίκασε παράλληλα τις τουρκικές απειλές πολέμου κατά των δύο χωρών.
Σε ότι αφορά στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Λίμπερμαν απέφυγε να μπει στην ουσία. Αρκέστηκε απλώς να αναφέρει πώς προσκάλεσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου να επισκεφθεί το Ισραήλ.
Το απόγευμα ο Υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Ο κ. Λίμπερμαν θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη. 

Συλικιώτης-Λίμπερμαν
Μεγάλες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων, νερού και βιομηχανίας εξήγγειλαν ο υπουργός Εμπορίου της ΚΔ, Νεοκλής Συλικιώτης, και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες.

Όπως τονίστηκε από τις 2 πλευρές, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού. Όπως αναφέρθηκε, στόχος είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από και προς τις δύο χώρες.

Ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, αφού προανήγγειλε την άφιξη του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ στην Κύπρο, το αμέσως επόμενο διάστημα, αποκάλυψε ότι και ίδιος θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας.

Συνάντηση με Ερατώ 
Με με την Κύπρια ομόλογό του, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, άρχισε τις επίσημες επαφές του στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο. 

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κύπρου-Ισραήλ για το θέμα της κοινής ανάπτυξης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δύο χωρών και σύντομα αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας, ανακοίνωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.  

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το χειρισμό κρίσεων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό και οι απειλές της Άγκυρας καθώς και η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος επικεντρώθηκε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και το νερό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία σε θέματα διπλής φορολογίας και προστασίας των επενδύσεων.

Ο κ. Λίμπερμαν καταδίκασε τις απειλές της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι ο διάλογος με τους θρησκευτικούς ηγέτες είναι ακόμη πιο σημαντικός από το διάλογο μεταξύ πολιτικών ηγετών.

Αρχιεπίσκοπος-Λιμπερμαν
Το ενδεχόμενο κατασκευής στην Κύπρο, ενός σύγχρονου υπέρ-εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος είχε φθάσει  το πρωί στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Η συνάντηση του προκαθημένου της Εκκλησίας με τον Υπουργό Εσωτερικών του Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, κράτησε 45 λεπτά και έγινε προσπάθεια να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Τη συνάντηση ζήτησε ο ίδιος ο κος Λίμπερμαν, ενδεικτικό και της σημασίας που δίνει το Τελ Αβίβ στο εγχείρημα. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. 

Σύμφωνα δε με τα όσα συζητούνται το εργοστάσιο δυναμικότητας πέραν των δύο χιλιάδων μεγαβάτ, θα κατασκευαστεί σε μεγάλη έκταση γης, η οποία ανήκει στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, παρά τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ.

Ο νέος Ηλεκτροπαραγωγός σταθμός θα έχει την δυνατότητα να εξυπηρετεί με ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο τη Κυπριακή αγορά, αλλά και χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα σε πρώτο χρόνο το Ισραήλ.

Ο σταθμός θα λειτουργεί αρχικά με μαζούτ και ακολούθως με φυσικό αέριο. Εξ ου και τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου. 
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον κ. Λίμπερμαν για τις διαβεβαιώσεις που εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Χριστόφια σε σχέση κυρίως με την αδειοδότηση της επιχείρησης.

Όπως αποφασίστηκε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρχιεπισκοπής και της κυβέρνησης του Ισραήλ θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών, ενώ στους αμέσως επόμενους μήνες Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και Αβιγκντορ Λίμπερμαν θα τα ξαναπούν επί ισραηλινού εδάφους.

Καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει ήδη εξασφαλίσει πρόσκληση από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ όπως επισκεφθεί επισήμως το Ισραήλ.
Το ενεργειακό αλλά και θέματα ασφάλειας θα βρεθούν αύριο το πρωί στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια , και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ηγείται επίσημης αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ισραηλινού ΥΠΕΞ όπως επίσης και τον Πρόεδρο και αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Νερού «Μεκορότ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"