Μαύρη Τρύπα οι διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας

Διασπάθιση εκατομμυρίων  για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό.-

Μαύρη τρύπα, στην οποία ρίχνονται και χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι μόνο των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο εξωτερικό.

Σε σχετική είδηση που μεταδόθηκε στο χθεσινοβραδινό κύριο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Αντένα επισημαίνεται ότι σε «ώτα μη ακουόντων» απευθύνονται την τελευταία τριετία, οι κατ’ εξακολούθηση επισημάνσεις στις ετήσιες εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας σε ότι αφορά τις δαπάνες για τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα είναι η σπατάλη, αν όχι η διασπάθιση, πολλών εκατομμυρίων ευρώ για ενοίκια και συντηρήσεις πρεσβειών και πρεσβευτικών κατοικιών. Οι επισημάνσεις στην έκθεση για το 2011, αποτελούν πραγματικό κόλαφο έχοντας υπόψη ότι λειτουργούν αυτή τη στιγμή πενήντα διπλωματικές αποστολές.

«Από την ίδρυση της, η Δημοκρατία απέκτησε μόλις 9 ιδιόκτητα οικήματα για πρεσβείες και 8 για πρεσβευτικές κατοικίες. Καταβλήθηκαν ενοίκια για τα οικήματα των πρεσβειών και τις πρεσβευτικές κατοικίες €6.299.822 το 2010 και €5.060.008 το 2009. Κατά την ανανέωση και υπογραφή νέων συμβολαίων ενοικίασης παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις και αναμένεται ότι οι δαπάνες αυτές θα αυξάνονται συνεχώς".

Και όλα αυτά ενώ για χρόνια τώρα ζητείται από την Καθοδηγητική Επιτροπή, η οποία έχει να συνέλθει εδώ και πολλούς μήνες, να προωθήσει αποφάσεις είτε για αγορά είτε για ανέγερση ιδιόκτητων οικημάτων. Η κωλυσιεργία στοιχίζει αφού με συγκεκριμένα παραδείγματα η ετήσια έκθεση εγείρει ζήτημα απώλειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ:

- Το μακράς διάρκειας συμβόλαιο ενοικίασης του παλαιού κτιρίου της Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο, έληξε χωρίς να εξασκηθεί το δικαίωμα πώλησης των δικαιωμάτων μίσθωσης. 

- Ενώ από το 2008 αποφασίστηκε η ανακαίνιση της πρεσβευτικής κατοικίας στην Ουάσιγκτον έναντι 3 εκατ. δολαρίων οι εργασίες δεν ξεκίνησαν. Με αποτέλεσμα ως τον Ιούνιο του 2011 να έχουν δαπανηθεί $590.993 υπό μορφή ενοικίου άλλης κατοικίας. Λόγω δε των καθυστερήσεων οι φθορές αυξάνονται και το κόστος ανακαίνισης εκτοξεύεται. 

- Ενώ η Δημοκρατία κατέχει οικόπεδο με μακροχρόνια μίσθωση στην Καμπέρα της Αυστραλίας, δεν προχωρεί στην ανέγερση πρεσβευτικής κατοικίας το κόστος της οποίας εκτιμήθηκε στο €1.366.000. Αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά λεφτά, €425.568, να δαπανηθούν για ενοικίαση άλλης οικίας. 

- Στην Αθήνα και ενώ δαπανήθηκε ποσό €20 εκατ. για την ανέγερση νέας πρεσβείας, με πρόνοια όπως σε αυτή στεγαστεί και το Σπίτι Κύπρου, αποφασίστηκε αιφνίδια όπως το Σπίτι Κύπρου παραμείνει κτιριακά ανεξάρτητο και στεγαστεί στο παλιό κτίριο της πρεσβείας. Αποτέλεσμα είναι να χρειαστεί ένα επιπρόσθετο κονδύλι για ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου και απώλεια εντός δύο ετών €360.000 για ενοίκια προσωρινής στέγασης του Σπιτιού Κύπρου.

Πέραν των στρεβλώσεων στο θέμα των εγκαταστάσεων, η Γενική Ελέγκτρια θέτει θέμα ελλιπούς συστήματος εσωτερικού ελέγχου των διπλωματικών αποστολών, με μεγάλα ποσά να αναζητούνται αλλά να μην εντοπίζονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυπριακής Πρεσβείας στη Μόσχα αλλά και της Πρεσβείας στο Βερολίνο. Αναφέρει συγκεκριμένα:

- Ενώ το υπόλοιπο του ταμείου της πρεσβείας το 2006 έδειχνε $18.802 παρουσιάστηκε τελικά υπόλοιπο $14.371 . Το θέμα παραμένει από τότε σε εκκρεμότητα αφού παρά την έρευνα ουδείς γνωρίζει που πήγαν τα λεφτά 
- Έλλειμμα ύψους €10.619 ευρώ που αφορούσε ταχυδρομικά τέλη το 2007, ακόμη δεν έχει τακτοποιηθεί, ούτε διευκρινιστεί πως προέκυψε, παρά την έρευνα που διεξήχθη από δύο λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παράξενες ενέργειες και αποφάσεις εντοπίζει η γενική ελέγκτρια και σε σειρά άλλων τομέων που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές, όπως η χορηγία για την Πρεσβεία στο Βατικανό, οι προσφορές για την αγορά αυτοκόλλητων θεωρήσεων εισόδου, προσφορές για έπιπλα στις πρεσβείες, ακόμη και για τα ποσά που δαπανώνται για την περίθαλψη των μελών των Πρεσβειών της Κύπρου, στο εξωτερικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"