Παράνομα φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα

23/04/2012
Εκστρατεία για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.-

Ενημερωτική εκστρατεία για την ασφαλή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στον γεωργικό τομέα εγκαινιάζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΚΥΣΥΦ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΥΦ, στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου για τον ορθό τρόπο χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, καθώς και για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αφού αδιαμφισβήτητα αποτελούν εξαιρετικά χρήσιμα εφόδια για την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, την περιφρούρηση της υγείας του παραγωγού και του καταναλωτή και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Παράλληλα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών γεωργικών προϊόντων και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Σε ομιλία του στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΚΥΣΥΦ Ερικ Σουκιούρογλου, είπε ότι η φυτοπροστασία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της γεωργικής παραγωγής.

Αναποτελεσματική φυτοπροστασία, συνέχισε, συνεπάγεται δραστική μείωση της φυτικής παραγωγής μέχρι και 50%.

Αυτό, είπε, έχει ως συνέπεια όχι απλά δραστική αύξηση της τιμής των τροφίμων αλλά και σοβαρότατη επιδείνωση του παγκόσμιου προβλήματος της πείνας.

Η ενημερωτική εκστρατεία, όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες διαφώτισης και επιμόρφωσης, όπως επιδείξεις νέων μέσων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπαίδευση παραγωγών στην ορθή και ασφαλή χρήση τους, έκδοση 28σέλιδου οδηγού ασφαλούς χρήσης για τους παραγωγούς, τρίπτυχου εντύπου με τον ''Δωδεκάλογο της Ορθής Φυτοπροστασίας'', καθώς και δύο αφισών -μίας για τη σημασία της ασφαλούς χρήσης και μίας για την επικινδυνότητα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων.

Οσον αφορά το θέμα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ΚΥΣΥΦ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αφού περικλείει σοβαρότατους κινδύνους, ο κ. Σουκιούρογλου είπε ότι η εμπορία παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών, το περιβάλλον και τη φήμη των κυπριακών προϊόντων.

Δυστυχώς, συνέχισε, ''διάφοροι ασυνείδητοι παραγωγοί προμηθεύονται φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα, αφού στην Τουρκία εξακολουθούν να κυκλοφορούν και να χρησιμοποιούνται απαγορευμένα στην ΕΕ προϊόντα''.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Σουκιούρογλου, ο ΚΥΣΥΦ ενημερώνει τους γεωργούς ότι είναι προς το συμφέρον τους και της γεωργίας της Κύπρου γενικότερα, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"