Χριστόφιας: Οπισθοδρόμηση στις συνομιλίες λόγω Ερογλου

«Υπαναχώρησε από τις συγκλίσεις με τον Ταλάτ».-

Για σοβαρή οπισθοδρόμηση στις απευθείας συνομιλίες συνεπεία της στάσης του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερολγου, μίλησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει την διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό και προωθεί το λεγόμενο σχέδιο Β', που περιλαμβάνει εκστρατεία αναγνώρισης τ/κ κράτους στα κατεχόμενα.

Σε ομιλία του κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή του Ισημερινού στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ, Γκιγιέρμο Μπασάντε Ραμίρεζ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι από τον Μάιο του 2010, οπόταν στην ηγεσία των Τ/κ ανήλθε ο Ντερβίς Ερογλου καταγράφεται μια ''σοβαρή οπισθοδρόμηση'', ενώ, όπως πρόσθεσε, η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Ερογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, προσθέτοντας ότι ο νέος Τ/κ ηγέτης δεν τίμησε κανένα από τα δύο. 

Επέκρινε επίσης τις προτάσεις Ερογλου ως αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο και υπέδειξε την άρνηση της τ/κ πλευράς να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

''Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τ/κ πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’'', είπε, προσθέτοντας ότι ''αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’''. 

Επισημαίνοντας πως το σχέδιο Β' της Αγκυρας περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. 

''Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα'', υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ενώ μίλησε για ένα αντιπαραγωγικό και προκλητικό για ένα υποψήφιο κράτος-μέλος εκφοβισμό σε σχέση με την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

''Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ''οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Ερογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο''.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ''η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους''.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Ισημερινού εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η οποία, βασισμένη σε διαπραγματεύσεις, θα επιτρέψει στον λαό να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια.

Εξέφρασε επίσης τη δέσμευσή του να εργαστεί εποικοδομητικά για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών για πάνω από μια δεκαετία. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική στις δύο χώρες να σχεδιάσουν μια αμοιβαία και στρατηγική ατζέντα εργασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να καταβάλουν αποτελεσματικές προσπάθειες για εξεύρεση περισσότερων συμφωνιών συνεργασίας σε όλους τους δυνατούς τομείς. 

Ζήτησε, τέλος τη στήριξη της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την κοινότητα, και ειδικότερα στον τομέα του εμπορίου, και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 διαβίβασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ισημερινού, ευχές για επιτυχή εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων που της ανατίθενται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"