Πολιτικός σάλος για την «οδηγική ασυλία» των βουλευτών

Το Σύνταγμα τους καλύπτει, λέγουν Γ. Εισαγγελέας και Πρόεδρος της Βουλής, αλλά είναι θέμα ηθικής τάξης να παρανομούν εκμεταλλευόμενοι το συνταγματικό αυτό προνόμιο.

Βουλευτής καταγγέλθηκε για υπερβολική ταχύτητα, καταδικάστηκε σε πρόστιμο το οποίο δεν πλήρωσε και εκδόθηκε φυλακιστήριο εναντίον του. Όμως του δόθηκε προεδρική χάρη με εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, διότι οι βουλευτές τυγχάνουν ασυλίας, με βάση το Σύνταγμα. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή Λεμεσού Ανδρέα Θεμιστοκλέους και η όλη υπόθεση εξελίχθηκε όταν ήταν ακόμη βουλευτής και αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Πολίτης». Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο με επίκεντρο το κατά πόσον  η βουλευτική ασυλία καλύπτει και παρανομίες όπως τα τροχαία αδικήματα.

 Τόσον ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής  λέγουν ότι το Σύνταγμα τους καλύπτει, όμως είναι θέμα ηθικής τάξης για τους βουλευτές ή τους υπουργούς να προβαίνουν σε κατά συρροήν παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία που τους παρέχει το Σύνταγμα.

Ο Γενικός εισαγγελέας αποκάλυψε ότι οι υποθέσεις βουλευτών που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, χωρίς να διώκονται είναι δεκάδες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το σύνταγμα τους προστατεύει. «Αν καταχρώνται την ασυλία τους οι βουλευτές, αυτό πρέπει να το δουν τα κόμματα τους», ανέφερε ο Πέτρος Κληρίδης, επαναλαμβάνοντας ότι δικαστική καταδίκη τους συνεπάγεται παραβίαση του συντάγματος. 

Ωστόσο, ο Πέτρος Κληρίδης παρατήρησε ότι «οποιοσδήποτε βουλευτής εκμεταλλεύεται την ασυλία του τότε δεν πρέπει να είναι βουλευτής», είπε σε αυστηρό ύφος.

Ομήρου: «Η βουλευτική ασυλία είναι για προστασία του θεσμού».-
Το θέμα της Προεδρικής χάρης στον κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. ''Ο βουλευτής δυνάμει του άρθρου 83, παράγραφος 2 του Συντάγματος ούτε διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται καθ' όν χρόνο έχει τη βουλευτική ιδιότητα. Αυτό να είναι σαφές. Επειδή κάποιοι μιλούν για διάφορες ερμηνείες, η παράγραφος 2 του άρθρου 83 του Συντάγματος ομιλεί εφ’ εαυτής και ορθώς την ερμηνεύει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''η βουλευτική ασυλία δεν είναι ανακάλυψη της Κύπρου. Ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες του κόσμου. Ισχύει για να αποτρέπονται κρατικές αυθαιρεσίες, αυθαιρεσίες της εξουσίας. Οι βουλευτές ασφαλώς δεν πρέπει να οχυρώνονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία για να διαπράττουν παρανομίες οποιασδήποτε μορφής, είτε αυτές είναι σοβαρές είτε αυτές είναι ήσσονος ποινικής σημασίας''. 

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διαφωνώντας με την εφαρμογή της ασυλίας σε παρόμοιες περιπτώσεις, έχει εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"