Νέα μέτρα για την οικονομία προβλέπει ο Βάσος Σιαρλής

Πρόβλημα τα μειωμένα έσοδα του κράτους.- Ικανοποιημένα τα κόμματα από την πρώτη παρουσία του στη Βουλή.

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα σε περίπτωση οποιασδήποτε δημοσιονομικής απόκλισης. Ο Βάσος  Σιαρλής, μιλούσε χθες το πρωί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην πρώτη του συνάντηση με τα μέλη της, από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 23 Μαρτίου.

Τονίζοντας ότι δέσμευση της Κύπρου ενώπιον των εταίρων της στην ΕΕ είναι ένα έλλειμμα 2,5% -2,7% παρά τις πιέσεις που υφίσταται η οικονομία, ο κ. Σιαρλής ανέφερε ότι το πλαίσιο αυτό θα τηρηθεί με ευλάβεια. 
Ανέφερε, επίσης, ότι τα οποιαδήποτε μέτρα θα ληφθούν και θα αποφασισθούν κατόπιν συλλογικής προσέγγισης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω περικοπές αλλά και αναπτυξιακά μέτρα. Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι φορολογίες δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. 

Τα οποιαδήποτε μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, μετά τα μέσα Απριλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου για την οικονομία.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει ήδη προσχέδιο νομοθεσίας που αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός λίγων εβδομάδων θα προωθηθεί σε νομοθεσία. Είπε, επίσης, ότι στην πρόσφατή συνάντηση του με το Ecofin στην Κοπεγχάγη, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο που αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο προχωρά και η Κύπρος πιθανώς να είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσει τέτοια νομοθεσία, κάτι που όπως είπε θα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της Κύπρου ενώπιον των εταίρων της. 

Δέσμευση της Κυβέρνησης, είπε, είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να μείνει εντός του 2,5% -2,7% για το 2012, ενώ για το 2013 η προσπάθεια είναι να μειωθεί κατά 0,5% και να φτάσει η Κύπρος σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2014. Αυτό είπε, είναι δέσμευση μέσα από τη συνθήκη που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 2 Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι έχει και την διαβεβαίωση του Προέδρου για πλήρη στήριξη του για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. 

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το θέμα της ρευστότητας για το 2012 εντός των πλαισίων του 2,5%-2,7% έχει καλυφθεί από το ρωσικό δάνειο των 2,5 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να εξεταστεί τι θα γίνει το 2013.
Ο κ. Σιαρλής, μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας σε μια εθνική προσπάθεια.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος χαιρέτισε την πρόθεση του Υπουργείου να προωθήσει σύντομα νομοθεσία στη Βουλή με στόχο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Βουλής σε αυτή την προσπάθεια. 

Ο Τραπεζικός τομέας
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου που θα τύχει άμεσου χειρισμού, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερωτήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Σιαρλής ανέφερε ότι είναι δέσμευση του κράτους να εξαντλήσει όλα τα μέτρα για την εξασφάλιση κεφαλαίων και αν υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οφείλει να το διερευνήσει. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται ως το τελευταίο μέτρο. Συμπλήρωσε ότι είναι υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν εναπόκειται στις τράπεζες να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν ή όχι ξένους επενδυτές. 

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στάυρου Ευαγόρου για το πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά εξαιτίας των προβλημάτων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Σιαρλής είπε ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί αφού γίνουν οι ενέργειες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ανέφερε ότι έγιναν ήδη επαφές για το θέμα τόσο με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το θέμα έχει τροχοδρομηθεί. 

«Είχα επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρό της Μάριο Ντράκι. Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, ο ρόλος τους είναι πάντα βοηθητικός και συμβουλευτικός και πιστεύω ότι και με τον βοήθεια του κ. Ντράκι και όλων των άλλων ανθρώπων που έχουμε συναντήσει στην Κοπεγχάγη μπορούμε να βασιζόμαστε πάνω τους ότι θα μας βοηθήσουν», είπε. 
Ο κ. Σιαρλής δήλωσε ότι σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο τραπεζών. 

Ικανοποιημένα τα Κόμματα 


Ικανοποίηση για την πρόθεση του νέου Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή να προωθήσει νομοθεσία για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με στόχο τη δημιουργία ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, εξέφρασε η πλειοψηφία των κομμάτων τα οποία ενημερώθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα έκαναν λόγο για ανάγκη άμεσης προώθησης αναπτυξιακών μέτρων. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί όπως είπε, ο ΥΠΟΙΚ έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της πρότασης του ΔΗΚΟ για υιοθέτηση μιας νομοθετικής ρύθμισης ώστε να απαγορεύεται στην Βουλή να εξετάζει ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Πρόσθεσε ότι ο κ. Σιαρλής τους ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που συνάδει πλήρως με τις εισηγήσεις του κόμματος και ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ έχει βοηθήσει το Υπουργείο Οικονομικών  να συντάξει ένα προσχέδιο το οποίο έχει παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ τους ενημέρωσε ότι ήταν ευχής έργον το γεγονός ότι υπήρχε αυτό το προσχέδιο γιατί μπόρεσε να πείσει ότι η Κύπρος είναι σε θέση να προχωρήσει με σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα βελτιώσουν την εικόνα της κυπριακής οικονομίας. 

Εξέφρασε την ελπίδα μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με ένα συναινετικό τρόπο να αντιμετωπιστούν οι πελώριες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για τον προβληματισμό που όπως είπε, εξέφρασε ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ για τα στοιχεία του ελλείμματος για το α' τριμήνου του 2012 και για το ενδεχόμενο να χρειαστούν κι άλλα μέτρα αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα. Συμφώνησε με την προσέγγιση του ΥΠΟΙΚ ότι οι επιπλέον φορολογίες δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα και είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων, τότε το ΔΗΚΟ θα σταθεί σύμμαχος και συνεργάτης του ΥΠΟΙΚ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρώτη εμφάνιση του νέου ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή συνοδεύτηκε από μια καθαρή και σημαντική τοποθέτηση εκ μέρους του στο ζήτημα του ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού. 

Οπως είπε, μέχρι πρόσφατα αυτό το ζήτημα ήταν για κάποιους ανάθεμα, το χαρακτήριζαν ως ένα μέτρο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, μια μορφή σκληρής λιτότητας. Σήμερα, είπε, ακούσαμε ότι αποτελεί θέση της Κυβέρνησης, αλλά και ξεκάθαρη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί διά νόμου. 

«Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν η Κυβέρνηση έγκαιρα κατέληγε σε αυτή τη θέση πριν οδηγήσει το χρέος και τα ελλείμματα σε επικίνδυνα ψηλά επίπεδα. Εστω και τώρα θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας όχι γιατί δικαιωνόμαστε πολιτικά αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η οικονομική λογική», είπε. 

Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του και να τον στηρίξει στην προσπάθεια να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο δια νόμου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι ο Υπουργός έχει θέσει τις προτεραιότητες του Υπουργείου του που έχουν σχέση πρώτιστα με δημόσια οικονομικά και την δημοσιονομική εξυγίανση. 

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι ως ΑΚΕΛ θα έχουν συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ την ερχόμενη Τετάρτη και σίγουρα θα θέσουν ενώπιον του τις δικές τους απόψεις και προτεραιότητες και για τα θέματα στα οποία έχει αναφερθεί. Παράλληλα είπε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στα δύσκολα θέματα τα οποία αναλαμβάνει. 

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα στηρίξει νέα μέτρα για την οικονομία εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το α΄ τρίμηνο υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει να δει τους αριθμούς και τα νέα μέτρα αν υπάρξουν για να τοποθετηθεί.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που τέθηκε από την Κυβέρνηση θα γινόταν μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών. Οπως είπε, τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν ότι τα έσοδα δεν αυξάνονται, αντίθετα μειώθηκαν κατά 0,4%, ενώ οι δαπάνες που ο στόχος ήταν να περιοριστούν ριζικά, περιορίστηκαν οριακά κατά ένα εκατ. ευρώ περίπου.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι εκ των πραγμάτων η συρρίκνωση της οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι θεωρούσε η Κυβέρνηση και ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα από τώρα για λήψη μέτρων περαιτέρω εξυγίανσης της οικονομίας χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Στάθηκε στην αναφορά του ΥΠΟΙΚ ότι η οικονομία είναι εθνικό θέμα και ότι η πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη έγκαιρα και αποφασιστικά να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι στους εταίρους της και την κοινωνία των πολιτών. 

«Εμείς θα σταθούμε αρωγοί και θα συμβάλουμε παραγωγικά προς την κατεύθυνση αυτή μέσα στα πλαίσια που προδιέγραψε ο Υπουργός», ανέφερε. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κρίσης με μονόπλευρη λιτότητα. 

«Δυστυχώς τα μέτρα ανάπτυξης καθυστερούν. Ακούσαμε ότι ο νέος Υπουργός ακόμα δεν έχει ενημερωθεί για σημαντικούς πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Φαίνεται ότι όλη αυτή η λιτότητα που έπληξε ορισμένες μόνο ομάδες των εργαζομένων και του κυπριακού λαού δεν έχει αποδώσει», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι αυτό που επιβάλλεται τάχιστα είναι η στροφή προς την ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες, τις παραγωγικές δυνάμεις του κυπριακού λαού, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τους επιστήμονες. 

Οπως είπε όλα αυτά έχουν παραγνωριστεί και έγινε μια προσπάθεια να στραγγίξουν τα νοικοκυριά μέσα από μια φορομπηχτική πολιτική που δεν απέδωσε και ευχήθηκε να το καταλάβουν οι αρμόδιοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"